ΚΟΣΜΟΣ

Νεαροί Ελληνοαμερικανοί δίπλα στο νέο Πρόεδρο

Οι τρεις Έλληνες σύμβουλοι του Τραμπ

tramp-sunergates

Οι κάλπες κόντρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις ανέδειξαν νικητή στις εκλογές για Πρόεδρο των ΗΠΑ τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι περισσότεροι επώνυμοι Έλληνες υποστήριζαν την Χίλαρι Κλίντον, ενώ στο επιτελείο της πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο ελληνικής καταγωγής Τζον Ποντέστα. Βεβαίως οι απλοί Έλληνες και κυρίως οι κάτοικοι της συνοικίας Αστόρια στη Νέα Υόρκη είχαν ενταχθεί στο πλευρό του ρεπουμπλικανού υποψήφιου. Στο επιτελείο του νέου Προέδρου των ΗΠΑ υπάρχουν και τρία ελληνόπουλα: ο Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Τζιτζίκος και ο Χρήστος Μαραφάτσος.

Ο υπεύθυνος για τα πετρέλαια

Το ονοματεπώνυμό του για τα ελληνικά δεδομένα μπορεί να είναι από τα πιο συνηθισμένα, ωστόσο ο Γιώργος Παπαδόπουλος αποτελεί για τα διεθνή κέντρα εξουσίας ένα πρόσωπο μυστήριο, που τώρα εμφανίζεται δυναμικά στο προσκήνιο και διεκδικεί τον δικό του χώρο. Η ανακοίνωση του ονόματός του από τον Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχε προκαλέσει μούδιασμα στα αμερικανικά ΜΜΕ, με τους δημοσιογράφους να πληκτρολογούν το όνομά του στις μηχανές αναζήτησης για να βρουν πληροφορίες για αυτόν. Ο λόγος;  Ο Ντόναλντ Τραμπ, είχε ανακοινώσει το όνομα του Γ. Παπαδόπουλου ως υπευθύνου για θέματα ενέργειας, έναν κομβικό τομέα για τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, που μαστίζονται από τις πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία.

sunergatis-trumpΟ ίδιος ο Ντ. Τραμπ, αναφερόμενος στον Έλληνα συνεργάτη του, είχε πει ότι «είναι σύμβουλος για θέματα πετρελαιοειδών και ενέργειας» και συμπλήρωσε πως «είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος». Στα ενδιαφέροντά του εντάσσονται κυρίως ζητήματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή, τα πετρέλαια της Κύπρου, τη συνεργασία με το Ισραήλ και φυσικά την Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει μελέτες για την ανάπτυξη των διπλωματικών σχέσεων των κρατών στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον πρωθυπουργό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Mohammed bin Rashid Al-Maktoum. Σύμφωνα με ΜΜΕ που ειδικεύονται σε ενεργειακά ζητήματα, εργάστηκε από τον Μάιο του 2011 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 ως αναλυτής και ερευνητής στο Hudson Institute, στην Ουάσινγκτον.

 

Παράλληλα, έχει διατελέσει σύμβουλος εταιρειών ενέργειας που λειτουργούν στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κασπία, έχοντας συνεργαστεί και με την Energy Stream του Έλληνα Αντώνη Λιβάνιου. Ο Γ. Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι κάτοικος Λονδίνου, όπου και σπούδασε, πριν ενταχθεί στο επιτελείο του Τραμπ ήταν σύμβουλος του Μπεν Κάρσον, ο οποίος επίσης διεκδικούσε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, αλλά αποσύρθηκε.

Έβρισκε λύσεις για τα προβλήματα τις καμπάνιας

tramp-sunergatisΟ Γ. Παπαδόπουλος δεν είναι όμως ο μοναδικός Έλληνας στο επιτελείο του Τραμπ. Οι εκδηλώσεις και οι ομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ είχαν γίνει κατά καιρούς αντικείμενο σχολιασμού από τα διεθνή ΜΜΕ είτε για αυτά που έλεγε είτε για τις διαμαρτυρίες πολιτών, που είχαν συχνά άσχημη κατάληξη. Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από κάθε δημόσια εμφάνιση του Τραμπ είναι Έλληνας και ονομάζεται Γιώργος Τζιτζίκος, ενώ έχει εμπειρία από την προεκλογική καμπάνια του Μιτ Ρόμνεϊ στις προεδρικές εκλογές του 2012. Ως επικεφαλής της ομάδας διοργάνωσης των εκδηλώσεων και εμφανίσεων του Τραμπ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, «κρατούσε την μπαγκέτα» σε κάθε εμφάνισή του και είχε αναλάβει να χειριστεί κάθε απρόοπτο, όπως τις διαμαρτυρίες σφοδρών πολέμιων των πολιτικών που πρέσβευε ο Αμερικανός πρόεδρος. Το σχέδιο αντιμετώπισης όλων αυτών των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας έφερε την υπογραφή του Γ. Τζιτζίκου, ο οποίος επιμελήθηκε και τον τρόπο με τον οποίον  θα κινούνται και θα οργανώνονται οι υποστηρικτές του Τραμπ, ενώ βρίσκονταν πάντα μία με δύο ημέρες νωρίτερα στους σταθμούς της περιοδείας του, για να επιθεωρεί και να οργανώνει τον χώρο με τον καλύτερο τρόπο.

Ο σύνδεσμος με την ομογένεια 

Ο τρίτος της παρέας είναι ο ομογενής επιχειρηματίας Χρήστος Μαραφάτσος. Τον επέλεξε το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ, για να εκπροσωπήσει την ελληνοαμερικανική κοινότητα με την ιδιότητα του συμβούλου, στην μάχη για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου. Η απόφαση ελήφθη παραμονές του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων που διεξήχθη τον Ιούλιο στο Κλίβελαντ του Οχάιο.

Είχε προηγηθεί μια συνάντηση μεταξύ της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων (RNC) και εκπροσώπων 35 εθνικών κοινοτήτων (ανάμεσα τους Αφροαμερικανοί, λατίνοι, Ασιάτες κ.ά.) οι οποίοι και συγκρότησαν στα τέλη Ιουνίου τον Εθνικό Συνασπισμό Διαφορετικότητας (Νational Diversity Coalition for Trump). Το ΝDC θεωρήθηκε απαραίτητο εργαλείο στην εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα στην επικοινωνία και την εκλογική διείσδυση στις εθνικές κοινότητες λόγω των θέσεων που είχε λάβει κυρίως στο θέμα της μετανάστευσης.

marafatso

Ο Χρήστος Μαραφάτσος είναι οικονομολόγος και ιδρυτής του Blue Sky Capital με έδρα την Ουάσιγκτον. Το 2011, ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Business Week o τρίτος καλύτερος νέος επιχειρηματίας στην Αμερική κάτω των 25. Είναι γεννημένος και μεγαλωμένος στο Μέριλαντ και είναι ένα από τα τρία παιδιά μιας οικογένειας που κατάγεται από τη Σπάρτη και την Χίο.

Με εισήγηση του Mάικλ Κόχεν, ενός εκ των στενών συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ, του ανατέθηκε να χειριστεί κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου όλα τα ζητήματα που συσχετίζονται με την εκστρατεία και την πολιτική των ΗΠΑ και αφορούν την ελληνοαμερικανική κοινότητα που με βάση την τελευταία απογραφή του 2010 αριθμεί 1,27 εκατ. (το 0,4% του πληθυσμού των ΗΠΑ).

Ομογενειακές οργανώσεις και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής θεωρούν πάντως  ότι η στατιστική απογραφή δεν αποτυπώνει το πραγματικό νούμερο και ότι ο συνολικός πληθυσμός με ελληνικές ρίζες αγγίζει τα 3 εκατομμύρια πολίτες.

Απομένει να δούμε αν μετά την εκλογή Τραμπ οι τρεις Έλληνες θα παίξουν κάποιο σημαντικό ρόλο στην διακυβέρνηση των ΗΠΑ και αν μπορούν να επηρεάσουν την πολιτική του νέου πλανητάρχη υπέρ των ελληνικών συμφερόντων.

Ο Χρήστος Μαραφάτσος στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας 25η Μαρτίου (φωτ. από το προφίλ του στο fb)

Ο Χρήστος Μαραφάτσος στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας 25η Μαρτίου (φωτ. από το προφίλ του στο fb)

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Καλημερα σας και καλη χρονια, με λενε Αφροδιτη Καλαμακη και στελνω απο ΕΡΤ Αθηνων αναζητωντας τους κυριους ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΝΑΤΟ, ΤΖΩΡΤΖ ΤΖΙΤΖΙΚΟ ΚΑΙ Ντενις Μιλ , καποιο τροπο επικοινωνιας μαζι του με στοχο μια τηλεφωνικη συνεντευξη στον αερα, στο ραδιοφωνο, στην εκπομπη της Κωνσταντινας Δημητρουλη με θεμα την πολιτικη Τραμπ, τηλεφωνο επικοινωνιας: 6947831415, σας ευχαριστω.

  2. ΕΛληνοαμερικανοί και Ρεμπουμπλικάνοι ;
    Μου θυμίζουν τον Agnew, αντιπρόεδρο στην κυβέρνηση του ΝΙΧΟΝ που για να μην πάει στην φυλακή , δήλωσε no content και εκδιώχθηκε κακήν κακώς …..
    Ντροπιάζοντας όλους τους Ελληνοαμερικανούς , τότε .
    Α ! Ναι ,του αρχιπραξικοπηματίας ηταν και φίλος του Γιώργου Παπαδόπουλου , του συνταγματάρχη / πραξικοπηματία ….

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.