ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πολιτική συμφωνία», πιέσεις ΔΝΤ για πλεονάσματα, Washington Group την Παρασκευή

Οι τρεις σταθμοί της λύσης για αξιολόγηση-χρέος

Την ώρα που οι συζητήσεις για την αξιολόγηση μοιάζουν να έχουν «κολλήσει» σε δημοσιονομικό-εργασιακά και ο στόχος για συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τρία βασικά στάδια που μπορούν να οδηγήσουν στην λύση αναφορικά με την δεύτερη αξιολόγηση, το ελληνικό χρέος, αλλά και τις προοπτικές της οικονομίας γενικότερα.
tsiprastsakalotos

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Αυτό για το οποίο διαβεβαιώνουν συνομιλητές του πρωθυπουργού είναι πως η Αθήνα συνεχίζει να λαμβάνει απ’ όλες τις πλευρές μηνύματα «ισχυρής βούλησης» για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «Ουδείς αυτή τη στιγμή, σε μία ταραγμένη Ευρώπη και σε ένα τρικυμιώδες διεθνές περιβάλλον μετά την εκλογή Τραμπ, θέλει να δημιουργήσει μία ακόμη εστία αστάθειας», υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, εκφράζοντας την αισιοδοξία του Μεγάρου Μαξίμου ότι τα πράγματα, έστω με δυσκολίες, θα πάρουν τον δρόμο τους.

«Πολιτική λύση»

Πάντως, προσώρας, από την κατάληξη των συζητήσεων μεταξύ των εκπροσώπων της κυβέρνησης και του κουαρτέτου στο Χίλτον, δεν προέκυψε ότι τα πράγματα… παίρνουν τον δρόμο τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει μεγάλο σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, ενώ ανοιχτό είναι και το δημοσιονομικό, αφού για να κλείσει θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά. Πάντως, από την κυβέρνηση επιχειρούν να «αποδραματοποιήσουν» την κατάσταση, υπενθυμίζοντας ότι σε κάθε δυσκολία που έχει ως τώρα παρουσιαστεί στην διαπραγμάτευση, τελικώς οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχωρούν από την Αθήνα και η συμφωνία επιτυγχάνεται μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Παράλληλα, για την κυβέρνηση παραμένει στο τραπέζι ο στόχος της 5ης Δεκεμβρίου. Ως τότε, βεβαίως, είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, για κάθε μέτρο χωριστά. Ωστόσο, όπως τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σκοπός της Αθήνας είναι στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να συμφωνηθεί ότι υπάρχει από όλες τις πλευρές η πολιτική βούληση για επίτευξη συμφωνίας. «Αυτό που επιζητάμε στο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη είναι μία πολιτική συμφωνία ότι κλείνουν τα ζητήματα. Και από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο μένει είναι η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε χθες ο κ. Τζανακόπουλος, διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση… έχει και όρια ως προς τις υποχωρήσεις που μπορεί να κάνει: «Η πολιτική βούληση της ελληνικής πλευράς για να υπάρξει συμφωνία δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση και βούληση για λήψη νέων μέτρων λιτότητας, αλλά ούτε και για υποχωρήσεις αρχών, ιδίως στον τομέα των εργασιακών», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μηνύματα Τσίπρα στους βουλευτές

Σε κάθε περίπτωση, ενόψει των δύσκολων αποφάσεων που έρχονται, ο πρωθυπουργός το μεσημέρι θα προϊδεάσει τους βουλευτές του για τα διλήμματα που θέτει η συγκυρία: για το αν, δηλαδή, η κυβέρνηση της Αριστεράς θα μείνει όρθια για να βάλει την υπογραφή της στην έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο ή αν θα χάσει την ιστορική ευκαιρία, δικαιώνοντας το σενάριο της «παρένθεσης». Συν τοις άλλοις, ο Αλέξης Τσίπρας θα υπενθυμίσει στους βουλευτές του ότι και ο προϋπολογισμός του 2017 έχει αυξημένες πρόνοιες για τους οικονομικά ασθενέστερους, ζητώντας τους να κάνουν υπομονή και επικαλούμενος τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν βελτίωση όλων των οικονομικών μεγεθών και αργή αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Μαξίμου καλεί ΔΝΤ

Πάντως, η πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου είναι το ένα μόνο από τα τρία στάδια που μπορούν να οδηγήσουν την ελληνική τραγωδία στην «κάθαρση». Το δεύτερο αφορά το ΔΝΤ και τις πιέσεις που ασκεί για το ελληνικό χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Στο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι το Βερολίνο δεν μπορεί εύκολα να απορρίψει τις πιέσεις του ΔΝΤ, αφού αν το Ταμείο αποφασίσει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, τότε το πολιτικό πρόβλημα θα μεταφερθεί στον κυβερνητικό συνασπισμό και δη στο κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ. Ως εκ τούτου, κυβερνητικές πηγές δηλώνουν «ικανοποίηση» από το γεγονός ότι το ΔΝΤ ήδη παραδέχεται πως αν μειωθεί ο στόχος των πλεονασμάτων, δε θα αξιώσει νέα μέτρα και καλούν το Ταμείο να… επιμείνει στις πιέσεις του. «Το ΔΝΤ οφείλει να έχει το θάρρος της γνώμης του. Αν θεωρεί ότι τα πλεονάσματα τα οποία προβλέπονται για την ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά υψηλά και αν θεωρεί ότι νέα μέτρα λιτότητας θα είναι προβληματικά και θα προκαλέσουν νέα ύφεση στην ελληνική οικονομία, πράγμα το οποίο θεωρεί και η ελληνική κυβέρνηση, τότε θα πρέπει αυτή την τοποθέτησή του να την πει ανοιχτά και με παρρησία», είπε χαρακτηριστικά χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Το χρέος επί τάπητος

Το τρίτο στάδιο που θα οδηγήσει στην λύση, βάσει του κυβερνητικού σχεδίου και των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, αφορά στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος. Ήδη, στο Μαξίμου θεωρούν πως η πολιτική συμφωνία επί της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να «ξεκλειδώσει» τις προθέσεις της ΕΚΤ για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτική χαλάρωσης. Πέραν αυτού, όμως, τα βλέμματα στρέφονται στη σύσκεψη του Washington Group που θα συνεδριάσει την Παρασκευή στο Βερολίνο με θέμα το ελληνικό χρέος. Εκεί, οι υπουργοί Οικονομικών των ισχυρότερων χωρών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία), θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με τους εκπροσώπους των θεσμών (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Γερούν Ντάισελμπλουμ εκ μέρους του Eurogroup) και θα επιχειρήσουν να καταλήξουν στα αναγκαία πρώτα μέτρα για την αποκατάσταση της διαχειρισιμότητας του ελληνικού χρέους. Η είδηση για την συνάντηση προκάλεσε ικανοποίηση στην κυβέρνηση, παρότι από την σύνθεση της συζήτησης προκύπτει η εντύπωση ότι «λαμβάνονται αποφάσεις για την Ελλάδα, χωρίς την Ελλάδα». Όπως και να έχει, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι «αποδεικνύεται ότι το θέμα του χρέους είναι στο τραπέζι» και το Μαξίμου ελπίζει ότι, παρά τις πρόσκαιρες δυσκολίες, η «κάθαρση» είναι κοντά.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΤΟ ‘’ΕΙΔΙΚΟ ΒΑΡΟΣ’’ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
  =======================================

  Η ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ , Η ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ

  Πως και γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου, έπεισε την Ευρώπη και το ΔΝΤ ,ότι η Ελλάδα ‘’δικαιούται’’ οικονομικής βοήθειας και μιας σημαντικής μείωσης χρέους, για να μπορέσει να ‘’σταθεί στα πόδια της’’, αφού οι μέχρι τότε προσπάθειες , και ειδικά το 2010, αποδεικνύουν , ότι ΑΞΙΖΕΙ να ‘’επιβραβευθεί’’ μια τόσο επιτυχημένη προσπάθεια εφαρμογής διαρθρωτικών αλλαγών και νόμων?

  *Γίνεται συνείδηση σε όλο τον κόσμο, καθημερινά, η ειλικρίνεια, η εντιμότητα , αξιοπιστία και η εργατικότητα του Γιώργου Παπανδρέου.

  *Φίλοι , γνωστοί και αντίπαλοι, παρακολουθούν με θαυμασμό και ζήλεια, την εκτίμηση που τρέφουν όλοι στο πρόσωπο του πιο ΕΝΤΙΜΟΥ Έλληνα πρωθυπουργού.

  *Οι τιτάνιες προσπάθειές του για την ΑΡΣΗ της ρήτρας της ΜΗ αλληλεγγύης των μελών της ΕΕ με άλλα μέλη που είχαν δημοσιονομικά προβλήματα,
  *ο αγώνας του να πείσει τους Ευρωπαίους για την τραγική οικονομική κατάσταση που παρέλαβε, αλλά και για την αδάμαστη θέληση και αποφασιστικότητα να μην ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΟΥΜΕ, απέδειξε σε όλους μας την τύχη και την τιμή να έχουμε αυτόν τον πολιτικό και άνθρωπο, που διδάσκει πολιτική εντιμότητα.

  *Η μείωση χρέους λοιπόν, είναι το λογικό και φυσικό αποτέλεσμα μιας εθνικής –κυβερνητικής προσπάθειας για διαρθρωτικές αλλαγές, νόμους και γενικότερα τα πρώτα ΕΠΙΤΥΧΗ αποτελέσματα!!! που οριοθετούν ένα ευοίωνο και ελπιδοφόρο αύριο, για όλες τις χώρες που έφθασαν στο σκαλοπάτι της χρεοκοπίας.
  *Η μείωση του χρέους εκ μέρους της ΕΕ. ήταν μια προσωπική νίκη και πολιτική κατάκτηση του Γιώργου Παπανδρέου, που απέδειξε ΠΡΩΤΑ!!! ότι αγωνίζεται και θα αγωνισθεί για την επιστροφή της Ελλάδας σε ένα δρόμο ανάπτυξης, ευνομίας, ισονομίας και ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ !!!
  *Την μείωση του χρέους κατά 120δις ευρώ, την μείωση των επιτοκίων, την αναβολή πληρωμής του χρέους μέχρι το 2022, την ΚΕΡΔΙΣΕ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με το σπαθί του.
  *‘’Χειροπιαστή απόδειξη’’ για τη μείωση χρέους προς την Ελλάδα του Γιώργου Παπανδρέου,
  *απετέλεσαν οι νόμοι,
  *οι διαρθρωτικές αλλαγές ,
  * τα ΠΡΟΣΤΙΜΑ 1.2 δις ευρώ, σε Λάτσηδες και Βαρδινογιάννηδες,
  * η διαύγεια,
  *η φοροδοτική ισότητα,
  *η άρση του τραπεζικού απορρήτου,
  *ο οικονομικός εισαγγελέας,

  *οι νόμοι για την δημοσιοϋπαλληλική ΛΕΡΝΑΙΑ της διαπλοκής.
  ==============================================
  *Ναι ! αυτόν το νόμο, που αυθημερόν ακύρωσε και διέγραψε ο Τσίπρας της διαπλοκής, ‘’πατσίζοντας’’ τα φακελάκια με την αγορασμένη ψήφο των φοροφυγάδων και των πελατειακών και βρώμικων ‘’συγχωνεύσεων’’.
  *Αλλά πάνω από όλα η μείωση του ελλείμματος κατά 40% τον πρώτο χρόνο, η αναδιάρθρωση του εμπορικού ισοζυγίου, η ‘’δημιουργία’’ αίθουσας ‘’VIP’’στον Κορυδαλλό για ΟΛΟΥΣ !!! τους μεγαλοφοροφυγάδες.

  Λέει η Μέρκελ κατά την επίσκεψη στην Ελλάδα:
  =================================
  [[Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012
  Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Angela Merkel. Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά και της κ. Merkel:
  (…)Τα επόμενα χρόνια, λοιπόν, θα συνεχιστεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και θα πρέπει να δείξουμε πόσο γρήγορα μπορούμε να αναπτυχθούμε και πόσο γρήγοροι μπορεί να είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης και πως θα μπορέσει η Ελλάδα να σταθεροποιηθεί.

  *Κλείνοντας, θα ήθελα να πω -το ανέφερα και προηγουμένως- υπάρχουν πρόοδοι. *Από το 2009 έως το 2011,
  =============================================================================
  το πρωτογενές έλλειμμα από -10% έχει μειωθεί στο – 2%, ένα πρώτο θέμα.
  ========================================

  *Επίσης, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
  έχει εξισορροπηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όλα αυτά είναι θέματα τα οποία μας δείχνουν με κάθε σαφήνεια ότι πολλά έχουν επιτευχθεί, τα μέτρα, πολλά από τα οποία ήταν αναγκαία για τους ανθρώπους, ήταν πάρα πολύ σκληρά σαν μέτρα, αλλά είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι αυτός ο δύσκολος δρόμος άξιζε τον κόπο.]]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.