ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ισπανία: Τα συνδικάτα απορρίπτουν τη δημοσιονομική προσαρμογή

«Απορρίπτουμε σταθερά την προσαρμογή των 5,5 δισεκ. ευρώ που ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανακοίνωσαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη ο γενικός γραμματέας της Γενικής Ένωσης Εργαζομένων (UGT) Πέπε Άλβαρεθ και ο επικεφαλής μιας άλλης μεγάλης συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας, των Εργατικών Επιτροπών (CCOO), Ιγκνάθιο Φερνάντεθ Τόχο.

Η Ισπανία παρουσίασε το 2015 δημόσιο έλλειμμα 5,1% του ΑΕΠ και δεσμεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα το μειώσει στο 4,6% το 2016 και στη συνέχεια στο 3,1% το 2017 και στο 2,8% το 2018.

Ο προσωρινός προϋπολογισμός που διαβιβάσθηκε στα μέσα Οκτωβρίου από την κυβέρνηση του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι προέβλεπε ωστόσο έλλειμμα 3,6% την ερχόμενη χρονιά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θεωρεί πως, αν δεν ληφθούν νέα μέτρα, η Ισπανία θα καταγράψει έλλειμμα 3,8%, ζήτησε νέες προσαρμογές.

Για τα συνδικάτα όμως, «είναι απαραίτητο να έχει η Ισπανία περιθώριο τουλάχιστον άλλου ενός χρόνου (δημοσιονομικής) ευελιξίας για να σταθεροποιήσει τους δημόσιους λογαριασμούς», σύμφωνα με τον Φερνάντεθ Τόχο. Μαζί με τον Άλβαρεθ ζητούν «μια επαναδιαπραγμάτευση» του χρονοδιαγράμματος για τη μείωση του ελλείμματος, ώστε η Ισπανία να έχει περιθώριο έως το 2019 για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το όριο του 3%, το οποίο τίθεται από το ευρωπαϊκό σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας.

Οι UGT και CCOO ζήτησαν αύξηση του κατώτατου μηνιαίου μισθού των 764 ευρώ στα 933 ευρώ σε δώδεκα μήνες.

Η Ισπανία υπήρξε το 2015 μία από τις πιο δυναμικές οικονομίες της ευρωζώνης καταγράφοντας ανάπτυξη 3,2%. Για τη φετινή χρονιά, η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 2,9%, αλλά η ανεργία βρίσκεται στο 18,9%, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης έπειτα απ' αυτό της Ελλάδας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.