ΕΛΛΑΔΑ

Διπλή γιορτή

Κέρκυρα: Tο «Πρωτοκύριακο» του Νοέμβρη

Το «Πρωτοκύριακο» του Νοέμβρη είναι μία διπλή γιορτή για την Κέρκυρα, καθώς ιστορικά είναι αφιερωμένη στην πρώτη αντιφασιστική εκδήλωση που έγινε από μαθητές γυμνασίου το 1941, σε μία πράξη αντίδρασης κατά των Ιταλών κατακτητών και τις αλλαγές που επέβαλλαν τότε στα σχολεία και την παιδεία.

Θρησκευτικά η γιορτή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Σπυρίδωνα, καθώς σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, το 1673, η πανώλη εμφανίστηκε και πάλι στην Κέρκυρα, αφήνοντας πίσω της πολλά θύματα και ξεκληρίζοντας πολλές οικογένειες. Όταν η επιδημία σταμάτησε, οι κάτοικοι του νησιού την απέδωσαν στη θαυματουργή επέμβαση του Αγίου.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις ξεκινούν με τη Θεία Αρχιερατική Λειτουργία στον ομώνυμο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα και ακολούθως τη λιτανεία του ιερού σκηνώματος στα καντούνια της Κέρκυρας και την κεντρική πλατεία Σπιανάδα. Μετά το πέρας της λιτανείας ακολουθεί η αναπαράσταση της μαθητικής διαδήλωσης από μαθητές των γυμνασίων της Κέρκυρας.

Στις εκδηλώσεις του «Πρωτοκύριακου» της Κέρκυρας θα παραστούν ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος θα βρίσκεται στο νησί από αύριο, Σάββατο 5 Νοεμβρίου, με αφορμή την εκδήλωση τιμής που πραγματοποιείται για τον ολυμπιονίκη Σπύρο Γιαννιώτη, και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, που επισκέπτεται το νησί μετά από πρόσκληση του τ. βουλευτή Κέρκυρας της ΝΔ, Στέφανου Γκίκα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.