ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ο Εαυτός»

Κυκλοφορεί τη Δευτέρα το βιβλίο του Κωστή Παπαγιώργη

Τη Δευτέρα θα κυκλοφορήσει το καινούργιο βιβλίο του εκλιπόντος, Κωστή Παπαγιώργη, «Ο Εαυτός, από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Στο εξώφυλλο είναι φιλοτεχνημένος ο Κωστής από τον Μπότσογλου το 1989.

«Ουσιαστικά δεν έχουµε καµιά δυνατότητα να αλλάξουµε στο παραµικρό το σώµα µας. Το αποδεχόµαστε όπως είναι, όσο κι αν οι εγχειρήσεις, οι παρεµβάσεις των αισθητικών, οι ατυχίες της ζωής ενδέχεται να αφήσουν ανεξάλειπτα ίχνη. Ισχύει, µε άλλα λόγια, ένα αόρατο συµβόλαιο ανάµεσα στη συνείδησή µας και τη σαρκική ύπαρξη που αποδεικνύεται µοίρα, ιδιωτικό πεπρωµένο και γρίφος αµετάθετος. Άλλωστε πρόκειται για ένα περικαλλές συγκρότηµα που ταχέως µπολιάζει τον ψυχισµό, συνταυτίζεται µαζί του καταλήγοντας άθροισµα άνευ προσθέσεως. Πάσα ψυχική κατάσταση ενδοπροβάλλεται στη σωµατικότητα µε τα γνωστά επαµφοτερίζοντα συµπτώµατα. Ο νέος που εµφανίζεται στην οµήγυρη έχει ερυθροφοβία, γίνεται παντζάρι από την αµηχανία του, τρέµει σχεδόν αποφεύγοντας να κοιτάξει τους παρισταµένους. Τι διαβάζουµε τότε στο πρόσωπό του;»
Κ.Π.

Η αφοσίωση του Κωστή Παπαγιώργη στο «πώς µπορούµε να σκεφτούµε το εγώ» εκδηλώνεται ήδη από τις πρώτες αναζητήσεις του, γίνεται καταφανής ή υποφώσκει σε πολλά από τα βιβλία του και κορυφώνεται στο τελευταίο µεγάλο αλλά απεράτωτο έργο του, στο οποίο έδωσε τον τίτλο Ο Εαυτός. Η έκδοση αυτή µνηµειώνει ένα τέλος που απέµεινε ατελές – µια βασανιστική µελέτη εν προόδω που µας ξεναγεί στον προθάλαµο της σχέσης µε το «εγώ», στη συµβίωση µε το σώµα.
Η πολύχρονη και διαρκής ενασχόληση του Παπαγιώργη µε τον Εαυτό επιβεβαιώνεται και από δύο ανέκδοτα, πρωτόλεια κείµενα της δεκαετίας του ’70, τα οποία συµπεριλαµβάνονται στο παράρτηµα του βιβλίου µαζί µε δύο πρώιµα σχεδίασµατα του παρόντος µελετήµατος, καθώς και µε µια γραµµατολογικής έµπνευσης πραγµάτευση του δίπολου «εγώ-εσύ».
Ο Κωστής Παπαγιώργης γεννήθηκε το 1947 στο Νεοχώριο Υπάτης. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Παραλία Κύµης, όπου υπηρετούσε ως δάσκαλος ο πατέρας του, και εν συνεχεία στην Αθήνα (Χαλάνδρι), στη Θεσσαλονίκη, στο Παρίσι (1968-1975) και πάλι στην Αθήνα (Εξάρχεια).
Εξέδωσε µια σειρά δοκιµίων εµπνευσµένων από την κλασική αρχαιότητα και από το βίο του σηµερινού καθηµερινού ανθρώπου, καθώς και έργα που αφορούσαν έµµεσα ή άµεσα το φρόνηµα του Νεοέλληνα. Επίσης επιδόθηκε µε αξιοζήλευτη δεινότητα στις µεταφράσεις σηµαντικών φιλοσόφων και διανοητών (µεταξύ άλλων Σαρτρ, Σιοράν, Ντεριντά, Ρικέρ, Κίρκεγκωρ, Φουκώ, Λεβινάς).

Στις Εκδόσεις Καστανιώτη ήταν διευθυντής των σειρών «Ελάσσονα Φιλοσοφικά», «Μείζονα Φιλοσοφικά» και «Μέγιστα Φιλοσοφικά». Παλαιότερα διηύθυνε στις Εκδόσεις Ροές τη φιλοσοφική σειρά «Δοκίµια». Συνεργάστηκε µε περιοδικά (Πλανόδιον, Αθηνόραµα, Το Δέντρο, Αντί κ.ά.), εφηµερίδες (Lifo, Επενδυτής, Κόσµος του Επενδυτή και παλαιότερα
Απογευµατινή), καθώς και µε πόρταλ στο διαδίκτυο (matrix24.gr και Protagon).

Το 2002 τιµήθηκε µε το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Μαρτυρίας-Χρονικού για το βιβλίο του Κανέλλος Δεληγιάννης.
Ήταν παντρεµένος µε τη Ράνια Σταθοπούλου.

vivliopapagiorgi

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ: Ζαλόγγου 11, 106 78 Αθήνα
ΓΡΑΦΕΙΑ: Θεµιστοκλέους 104, 106 81 Αθήνα
ΤΗΛ. ΚΕΝΤΡΟ: 210-33.01.208 FAX: 210-38.22.530
www.kastaniotis.com e-mail: [email protected]
Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚ A ΓΡΑΜΜΑΤΑ
• δοκί µ ι α
Κωστή Παπαγιώργη

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.