ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελβετία

Κυπριακό: Σε καλό κλίμα η επανέναρξη των συνομιλιών

Με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί των κριτηρίων για τις εδαφικές προσαρμογές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, άρχισαν σήμερα τις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συνομιλίες τους στο Μοντ Πελεράν, οι οποίες σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει θα διαρκέσουν δύο ημέρες.

Πρόκειται για το δεύτερο γύρο συνομιλιών για το εδαφικό στο ελβετικό θέρετρο μετά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών που πραγματοποιήθηκαν εκεί στις 7-11 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων, όπως ανακοινώθηκε από τα Ηνωμένα `Εθνη σημειώθηκε σημαντική πρόοδος.

Γύρω στις 13:30 τοπική ώρα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, που είχε ξεκινήσει στις 9 το πρωί, παρουσία των εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών και μελών των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο πλευρών.

Ερωτηθείσα από το ΚΥΠΕ αν υπήρξε περαιτέρω πρόοδος και προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα κριτήρια για το εδαφικό, πηγή προσκείμενη στην ε/κ πλευρά ανέφερε πως είναι νωρίς να λεχθεί οτιδήποτε και συνέστησε υπομονή. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συζήτηση θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας όσων συμμετείχαν στην πρωινή συνάντηση που είναι ορισμένο να πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ τοπική ώρα, ενώ στο μεσοδιάστημα οι δυο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν συσκέψεις με τις διαπραγματευτικές τους ομάδες.

Στην πρωινή συνάντηση των δυο ηγετών συμμετείχαν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε, η Ειδική Αντιπρόσωπος των ΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, οι διαπραγματευτές Αντρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.