ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρωθυπουργός ρίχνει το βάρος στην σωστή εκτέλεση του προγράμματος

Κυβέρνηση… αξιολόγησης, QE και χρέους

Μία πικρή γεύση άφησε στον κόσμο της Αριστεράς, αλλά και στα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο ανασχηματισμός της περασμένης Παρασκευής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αποπομπή του Νίκου Φίλη από το υπουργείο Παιδείας, αλλά και την μετακίνηση από κρίσιμα «μνημονιακά» υπουργεία εκείνων που διαφωνούσαν με τις υποχρεώσεις του προγράμματος, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ωστόσο, παρά την πικρή γεύση, το κυβερνών κόμμα συντονίζεται με το δόγμα της κυβέρνησης, που συμπυκνώνεται σε τρία βήματα: ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για την διευθέτηση του χρέους.

Επί της ουσίας, οι βασικές αλλαγές που δρομολόγησε ο πρωθυπουργός αφορούν στα κρίσιμα υπουργεία που εμπλέκονται με την υλοποίηση του Μνημονίου. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να κλείσει τάχιστα η αξιολόγηση, χωρίς παρατράγουδα και καθυστερήσεις, προκειμένου να πάρει το δρόμο της η επόμενη φάση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής: δηλαδή, να «επιβραβευθεί» η Ελλάδα από την ΕΚΤ με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση (QE) και να ανοίξει η συζήτηση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

«Κλείστε τα πάντα τώρα»

Εξάλλου, ουδόλως τυχαία ήταν η επιλογή του πρωθυπουργού στο πρώτο, πανηγυρικό υπουργικό συμβούλιο, να επισημάνει στους υπουργούς του ότι… ο χρόνος είναι χρήμα και θα πρέπει να κλείσουν την αξιολόγηση, έστω κι αν αυτό σημάνει πολλά… ξενύχτια. «Η διαπραγμάτευση μπορεί να κλείσει και θα κλείσει στην ώρα της, ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη να μπορέσουμε να έχουμε ''θετικές αποφάσεις.'' Να ανοίξει δηλαδή η συζήτηση για τα συγκεκριμένα μέτρα, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για την απομείωση του ελληνικού χρέους», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για έναν «ρεαλιστικό και δίκαιο στόχο», «στη διεκδίκηση του οποίου δεν είμαστε μόνοι μας», όπως χαρακτηριστικά είπε. «Η συντριπτική πλειοψηφία της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας αναγνωρίζει πλέον ανοιχτά ότι το δικαιούμαστε», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση θα επιμείνει στον «εμπροσθοβαρή» χαρακτήρα του Μνημονίου, προκειμένου να πιει μία ώρα αρχύτερα όλο το… «πικρό ποτήρι» για να έχει, στη συνέχεια, πολιτικό χρόνο, να δει την οικονομία να ανακάμπτει. Συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, εξάλλου –όπως και του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου- δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι πιστεύουν ότι το πρόγραμμα μπορεί να αποδώσει, παρά τα βαριά μέτρα υφεσιακού χαρακτήρα που συνεπάγεται η πλήρης εφαρμογή του. «Θα τα κάνουμε που θα τα κάνουμε. Τουλάχιστον, ως γίνουν μία ώρα αρχύτερα, να απορροφηθούν από την κοινωνία και την οικονομία και να πετύχουμε ανάπτυξη πάνω από 2% το 2017», τονίζει κορυφαίος υπουργός με καθημερινή παρουσία στο Μέγαρο Μαξίμου, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του πρωθυπουργού.

Βεβαίως, από το Μαξίμου δεν περνά απαρατήρητο το ανησυχητικό για την κυβέρνηση κλίμα που απεικονίζουν όλες οι μετρήσεις. Ωστόσο, η κυρίαρχη εκτίμηση στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι πως αν η κοινωνία δει ότι οι θυσίες αρχίζουν να πιάνουν τόπο, σε 6 μήνες οι συσχετισμοί και το κλίμα στην κοινωνία θα είναι πολύ διαφορετικό. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει χάσει τους
ψηφοφόρους του. Τους έχει απογοητεύσει, ναι, αλλά σε όλες τις δημοσκοπήσεις δηλώνουν ότι δεν μετακινούνται σε άλλο κόμμα, αλλά στην «αδιευκρίνιστη ψήφο». Με άλλα λόγια, βρίσκονται στην άκρη και περιμένουν. Δεν θα τους διαψεύσουμε», τονίζει η ίδια πηγή στο matrix24.gr, υποστηρίζοντας ότι το παιχνίδι μπορεί να ανατραπεί, βοηθούσης και της οικονομικής ανάκαμψης.

Τρέχουν για τον Ομπάμα

Πάντως, την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση δεν θα «τρέχει» μόνο για την επανέναρξη των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών. Ταυτόχρονα, σε… οργασμό βρίσκονται οι διπλωματικές προετοιμασίες για την επίσκεψη του
Aμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, την επόμενη Τρίτη. Μάλιστα, χθες, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε πόσο ποντάρει στην επίσκεψη του ενοίκου του Λευκού Οίκου στην Αθήνα –κι ας πρόκειται για πρόεδρο σε αποδρομή. «Νομίζω εξάλλου ότι αυτό το νόημα έχει και η επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, σε λίγες μέρες στη χώρα μας. Να δοθεί δηλαδή *έμφαση* αλλά και στήριξη στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους και την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη που θα σηματοδοτήσει συνολικά το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη και το πέρασμα σε μια νέα περίοδο για την ευρωπαϊκή οικονομία», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, που επιδιώκει από την Ουάσινγκτον να ρίξει το βάρος και… τις πιέσεις της προς το Βερολίνο, προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος και να συγκεκριμενοποιηθούν τα πρώτα μέτρα για την επαναφορά του σε τροχιά
διαχειρισιμότητας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.