ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο προεδρικό μέγαρο ο γγ του ΚΚΕ

Κουτσούμπας: Μας ανησυχεί η επίσκεψη Ομπάμα

«Ενημέρωσα τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή και τις θέσεις του ΚΚΕ», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και προσέθεσε: «Η όξυνση των αντιθέσεων, των ανταγωνισμών, οι πολεμικές συγκρούσεις και η συσσώρευση στρατιωτικών όπλων και δυνάμεων σε όλη την περιοχή, από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, την Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την Μέση Ανατολή, δεν προοιωνίζονται θετικά βήματα και ζητήματα για τους λαούς και κυρίως για τον ελληνικό λαό».

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι οι συνεχόμενες, το τελευταίο διάστημα, προκλητικές δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ερντογάν, η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, η αμφισβήτηση του Αιγαίου και των νησιών της πατρίδας μας, όπως επίσης και οι εξελίξεις με το νέο Σχέδιο Ανάν, ουσιαστικά σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου, που προωθείται αυτό το διάστημα με εντατικούς ρυθμούς, αποτελούν ζητήματα που «θα πρέπει να μας κάνουν να βρεθούμε ακόμα περισσότερο, ως ελληνική κοινωνία, ως ελληνικός λαός, σε ετοιμότητα, σε επαγρύπνηση και σε κινητοποίηση».

«Το ΚΚΕ θα συμβάλλει, θα συνεχίσει να συμβάλλει με την τοποθέτησή του, υπεύθυνα, σταθερά, έτσι ώστε να αξιοποιείται στην κατεύθυνση επίλυσης αυτών των προβλημάτων όλων, σε όφελος της ειρήνης, σε όφελος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, της Κύπρου, σε όφελος των λαών της περιοχής», τόνισε ο γγ του ΚΚΕ.

Κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ "η οποία ήταν πολύ επιθετική για την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για το Κυπριακό", ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «το ΑΚΕΛ έχει δικαίωμα να έχει τις θέσεις του, όπως και το ΚΚΕ υπεύθυνα, σοβαρά και σθεναρά, αναπτύσσει τις θέσεις του γύρω από το κυπριακό πρόβλημα» και προσέθεσε: «Μόνο να σας θυμίσω ότι ήταν το ΚΚΕ που μίλησε για το Σχέδιο Ανάν, για την ανάγκη να ερωτηθεί και ο κυπριακός λαός και να πει αυτό το στεντόρειο "Όχι" που τελικά είπε. Αν δεν ήταν το ΚΚΕ με αυτή του την θέση και άλλες δυνάμεις δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αυτήν την εξέλιξη εκείνη την περίοδο. Έτσι και σήμερα, ο συμβιβασμός που είχε γίνει, ο επώδυνος συμβιβασμός, όπως και το ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα της Κύπρου και της Ελλάδας έλεγαν σε σχέση με τη διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, που ήταν κυρίως θέση της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού "κράτους" διαχρονικά, έφθασε να θεωρείται θέσφατο, θέση αρχής και μάλιστα όχι μόνο αυτό, να εξελίσσεται σήμερα, στην ουσία, σε διχοτομική λύση σε δύο συνιστώντα κράτη. Δεν μιλάμε δηλαδή για διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, μιλάμε για μια συνομοσπονδία, μιλάμε για δυο κράτη που θα έχουν δικό τους Σύνταγμα, δική τους σημαία και βεβαίως θα είναι επίφαση η ομοσπονδία και η διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία».

Ερωτηθείς γιατί νομίζει πως επισκέπτεται την Ελλάδα ο Μπάρακ Ομπάμα "την περίοδο, αυτή που την περιγράψατε, όπως την περιγράψατε", ο κ. Κουτσούμπας είπε: «Οπωσδήποτε δεν έρχεται γι' αυτό που επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή για να πει "μπράβο" στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες και πως επιλύει το προσφυγικό πρόβλημα, ή για να βοηθήσει για τη διαπραγμάτευση. Οι ΗΠΑ έχουν ισχυρά συμφέροντα εδώ στην περιοχή, αυτό το διάστημα όπως βλέπουμε, πολύς κόσμος πάει κι έρχεται, θα έλθουν και πολλοί άλλοι από τα ισχυρά κράτη, τις καπιταλιστικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εδώ και βεβαίως θέλουν να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα, για τους ανταγωνισμούς τους με την Ρωσία με άλλες επίσης ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή».

«Άρα (η επίσκεψη Ομπάμα) και μας προβληματίζει και μας ανησυχεί και από αυτήν την σκοπιά θα πρέπει να το αντιμετωπίσει και να το δει και ο ελληνικός λαός» κατέληξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.