ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Made in USA

Είμαστε ένα διαιρεμένο έθνος. Η μια Αμερική ψήφισε τον δημαγωγό πολιτικό. Η άλλη μισή δεν μπορεί να πιστέψει το εκλογικό αποτέλεσμα.
Οι χειρότεροι εφιάλτες γίνονται πραγματικότητα. Χιλιάδες αυθόρμητοι διαδηλωτές στη δημοκρατική Δυτική ακτή βγήκαν στους δρόμους , μετά την εκλογή του νέου προέδρου , προσπαθώντας να πείσουν τον κόσμο ότι ο Τραμπ δεν είναι η μεγάλη ανατροπή που ποθούσε η Αμερική.
Λίγες μέρες μετά τις προεδρικές Αμερικανικές εκλογές οι πολιτικοί αναλυτές κάνουν τον απολογισμό τους. Ο Τραμπ εξελέγη χάρη στους απογοητευμένους της παγκοσμιοποίησης . Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές η δημαγωγία, ο σκοταδισμός, η έλλειψη παιδείας ενώθηκαν για να πάρουν την εκδίκηση τους από το Διαφωτισμό και τις αξίες του.
Με την οικονομική κρίση να δοκιμάζει μεγάλη μερίδα των πολιτών , υπάρχει ο φόβος η Αμερική να πρέπει να παλέψει ξανά για τα κεκτημένα :Ανοιχτή κοινωνία, ανοχή στο διαφορετικό, ανθρώπινα δικαιώματα και δίκαιη κατανομή του πλούτου.
Με πλακάτ και πορείες διαμαρτυρίας υποδέχτηκε ένα μεγάλο μέρος των Αμερικανών τον διορισμό του ακραίου Στίβεν Μπάνον στον Λευκό Οίκο.
Πολλοί φοβούνται ότι το πρόγραμμα του Ομπάμα για το μεταναστευτικό θα πεταχτεί στο κάδο με τα σκουπίδια. Ο Ομπάμα έκανε χρήση των προεδρικών διαταγμάτων για να εφαρμόσει την πολιτική του που δεν μπορούσε να περάσει από το Κογκρέσο. Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει το πρόγραμμα DACA , το οποίο επιτρέπει στα παιδιά των μεταναστών που φτάνουν στις ΗΠΑ από το 2007 και μετά να προστατευτούν από την απέλαση και να λάβουν άδεια εργασίας για δύο χρόνια.
Υπάρχουν σήμερα 741.546 ``ονειροπόλοι``, παιδιά μεταναστών , που τους έχει χορηγηθεί προσωρινή παραμονή από την υπηρεσία Ιθαγένειας και Μετανάστευσης των ΗΠΑ . Από τη μια μέρα στην άλλη αυτά τα παιδιά θα δουν τις ζωές τους να διαλύονται.
Τι θα γίνει άραγε με τις ατομικές ελευθερίες; Τι θα κάνει ο Τραμπ για την κλιματική αλλαγή; Και ο μισογυνισμός;
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολίτες και ομάδες συσπειρώθηκαν. Ταυτόχρονα αυξήθηκαν οι δωρεές σε ομάδες που υποστηρίζουν μειονότητες και πολιτικές ελευθερίες. Ακτιβιστές από την Καλιφόρνια και το Όρεγκον ξεκίνησαν τη νομική διαδικασία για να κηρύξουν την ανεξαρτησία τους από τις ΗΠΑ.
Ένα από τα μεγαλύτερα διχαστικά ερωτήματα παραμένει: Μπορεί άραγε το Δημοκρατικό Κόμμα να σηκώσει το βάρος της Αντιπολίτευσης;
Δημοσιογράφοι σταρ, μεγάλοι οργανισμοί της βιομηχανίας του τύπου αλλά και τοπικά μέσα καλούνται να υπερασπιστούν περισσότερο τώρα παρά ποτέ το επάγγελμά τους.
Όλο το χρόνο το μεγαλύτερο ποσοστό της βιομηχανίας του Τύπου στηρίχτηκε στη βεβαιότητα των δημοσκοπήσεων και αγνόησε παντελώς τους λευκούς φτωχούς που αγωνιούσαν για την επιβίωση της επόμενης μέρας. Τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας δεν έδειξαν σε αυτούς τους ανθρώπους ότι ψήφισαν έναν πρόεδρο που έχει κάνει πρωτοφανείς επιθέσεις στις ελευθερίες τους.
Δεν υπάρχει κάποια πολιτική συνωμοσία στον Τύπο. Υπάρχει ,ωστόσο, ιστορική ανισότητα του πλούτου στην Αμερική , και η βιομηχανία της δημοσιογραφίας αντανακλά αυτή την κατάσταση. Οι δημοσιογράφοι θα έπρεπε να εστιάσουν και να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο σε γεγονότα και όχι να υποστηρίζουν μέσα από την αρθρογραφία τους ότι οι φτωχοί λευκοί είναι η μάστιγα της χώρας. Ακτιβιστές σε όλη τη χώρα θεωρούν ότι η Κλίντον μπορεί να μην ήταν τόσο κακή υποψήφια , αντιπροσωπεύοντας όμως την ελίτ δεν κατάφερε να συνδεθεί με ένα μεγάλο αριθμό δημοκρατικών ψηφοφόρων που βλέπουν την καθημερινότητά τους να γίνεται πιο γκρίζα μέρα με τη μέρα.
Η κοινωνία έφτασε σε μια καμπή ανισότητας. Εκείνοι που ψήφισαν Τραμπ ήξεραν τι πίστευε για τις γυναίκες. Ήξεραν τις θέσεις του για τις μειονότητες . Ήξεραν για την ελευθερία του τύπου. Ήξεραν ότι η Αμερική προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης.
Μεγάλοι θύλακοι ψηφοφόρων σε Μίσιγκαν , Οχάιο, Ινδιάνα και Πενσυλβανία που άλλοτε ψήφισαν Ομπάμα , τώρα, ακολούθησαν τον Τραμπ. Όλοι αυτοί δεν είναι ρατσιστές. Ψήφισαν για πρώτη φορά μαύρο πρόεδρο.
Το Δημοκρατικό κόμμα έχει να επιλέξει ανάμεσα στα συμφέροντα των μεγάλων χορηγών της Wall Street και τους ψηφοφόρους του. Εκεί, είναι το πεδίο της σύγκρουσης. Το θέμα είναι κατά πόσον πήραν το μήνυμα από αυτή την εκλογή.
``Είμαστε ένα διχασμένο έθνος``, γράφει ο συγγραφέας Dave Eggers στο Guardian. Ταξιδεύοντας από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη αποκάλυψε το σουρεαλιστικό τοπίο της Αμερικής μετά τις εκλογές .
Από τους γλεντζέδες ψηφοφόρους του Τραμπ στην Ουάσινγκτον σε μια γκέι κοινότητα στο Ντιτρόιτ και από εκεί στα `ανήσυχα` παιδιά του Κεντάκι , ο συγγραφέας διαπίστωσε την απαισιοδοξία ενός διχασμένου έθνους. ``Υπήρχε κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο στη διάθεση της χώρας. Αρχαία μίση ξαναβγήκαν στην επιφάνεια. Παράξενες συμμαχίες έχουν διαμορφωθεί. Κανένας από τους παλιούς κανόνες δεν ισχύει .``

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.