ΚΟΣΜΟΣ

Η ομιλία του μετά την εκλογή Τραμπ

Μάθημα Δημοκρατίας στους νέους από τον Ομπάμα (video)

Ενα μάθημα Δημοκρατίας και πολιτικού ήθους παρέδωσε ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, απευθυνόμενος κυρίως στους νέους συνεργάτες του, κατά τι διάρκεια των πρώτων δηλώσεων που έκανε μετά την εκλογή Τραμπ.
Obama Statement on the San Bernardino Shootings

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ζήτησε από τους Αμερικανούς αλλά και από τους συνεργάτες και οπαδούς του να βαδίζουν μπροστά με καλή πίστη απέναντι στους συμπολίτες τους υπενθυμίζοντας σε όλους ότι είναι «πρώτα Αμερικανοί, πρώτα πατριώτες και μετά Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι».

Ο απερχόμενος Πρόεδρος παραδέχτηκε ότι έχει σημαντικές διαφορές απόψεων με τον Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε όμως ότι έχει δώσει σαφείς οδηγίες στην ομάδα του για να κάνει την μετάβαση το δυνατόν ομαλότερη.

«Όλοι στεναχωριούνται όταν η πλευρά τους χάσει στις εκλογές. Αλλά είμαστε πρώτα Αμερικανοί» τόνισε ο Ομπάμα, και συμπλήρωσε: «Θέλουμε ό,τι είναι καλύτερο για αυτή τη χώρα και αυτό είναι που άκουσα στις δηλώσεις του κ. Τραμπ χτες το βράδυ».

Ζήτησε από τους νέους που απογοητεύτηκαν από το εκλογικό αποτέλεσμα απογοητευτούν και να μην γίνουν κυνικοί. «Μερικές φορές χάνεις σε μια διαφωνία. Αλλοτε χάνεις σε μια εκλογική διαδικασία. Και αυτό είναι ok» είπε.

Απευθυνόμενος στους νέους που ασχολούνται πρώτη φορά με την πολιτική είπε:

«Αυτή είναι η φύση της Δημοκρατίας. Είναι δύσκολη και μερικές φορές συγκρουσιακή και θορυβώδης, δεν αποτελεί πάντα πηγή έμπνευσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι νέοι που ασχολούνται για πρώτη φορά με την πολιτική θα πρέπει να αποθαρρύνονται. Μήν γίνετε κυνικοί. Μην σκεφτείτε ποτέ ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε τα πράγματα. Οπως είπε σήμερα και η Κλίντον "αξίζει να παλεύεις για κάτι που θεωρείς σωστό".

Ορισμένες φορές τα επιχειρήματά σου δεν υπερισχύουν. Ορισμένες φορές χάνεις μία εκλογική μάχη. Η πορεία αυτής της χώρας δεν ήταν ποτέ ευθύγραμμη. Κάνουμε ζιγκ-ζαγκ και μερικές φορές κινούμαστε με τρόπο που κάποιοι άνθρωποι σκέφτονται ότι προχωράμε μπροστά και κάποιοι άλλοι ότι υποχωρούμε. Κι αυτό είναι κατανοητό. Εχω κι εγώ χάσει εκλογές στο παρελθόν. Αλλά αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί η πολιτική. Προσπαθούμε πολύ σκληρά να πείσουμε τους πολίτες ότι έχουμε δίκιο. Και μετά οι πολίτες ψηφίζουν. Αν χάσουμε μαθαίνουμε από τα λάθη μας, βλέπουμε τι έχει συμβεί, περιποιούμαστε τις πληγές μας, τινάζουμε τις σκόνες και ξαναμπαίνουμε στη μάχη. Συνεχίζουμε. Προσπαθούμε ακόμη πιο σκληρά την επόμενη φορά.

Το σηματικό είναι ότι όλοι πρέπει προχωράμε έχοντας πάντα εμπιστοσύνη στους πολίτες διότι αυτή η εμπιστοσύνη είναι το απαραίτητο συστατικό μίας ζωντανής και λειτουργικής Δημοκρατίας. Ετσι προχώρησε μπροστά αυτή η χώρα για 240 χρόνια. Ετσι φτάσαμε μέχρι εδώ».

Ολόκληρο το κείμενο των δηλώσεων Ομπάμα εδώ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.