ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Και στο ΠΑΣΟΚ συζητούν για την …Ανάπτυξη

«Μαύρα τα μαντάτα» από τον προϋπολογισμό

Με τον προϋπολογισμό να έχει κατατεθεί ήδη στη Βουλή και να προβλέπει νέα αύξηση φόρων για το 2017, αλλά και τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές στον κρίσιμο τομέα των εργασιακό να βρίσκεται σε εξέλιξη, η Χαριλάου Τρικούπη αναζητά τώρα τη λύση σε «εκδήλωση διαλόγου» που διοργανώνει απόψε η Δημοκρατική Συμπαράταξη με θέμα «Ανάπτυξη, Δουλειές και Εργασιακά Δικαιώματα».

Τον δημόσιο διάλογο για τη σχέση Παιδείας και Ανάπτυξης, θέλησε να ανοίξει από την πλευρά του χθες, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Κύκλος Ιδεών τον οποίο διατηρεί, από κοινού με το Δίκτυο της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ που τηρεί πλέον σαφείς αποστάσεις από αυτό, Άννα Διαμαντοπούλου.

Την ίδια ώρα, την πραγματικότητα των αριθμών επικαλείται ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Δύο μόνο νούμερα αρκούν για να φανεί η αλήθεια: To δημόσιο ξόδεψε το 2016, 1.7 δις παραπάνω από την προηγούμενη χρονιά. Και για να καλύψουν τις σπατάλες τους, βάζουν για το 2017, 2.5 δις παραπάνω φόρους», είπε επ’ ευκαιρία του νέου προϋπολογισμού, τονίζοντας ότι την ίδια στιγμή ένας στους δύο Έλληνες χρωστάει στην εφορία, στα ταμεία και στις Τράπεζες. «Κατά τα λοιπά ο κ. Τσίπρας εγκαινιάζει νέο γραφείο πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, αυξάνει τα υπουργεία και ο στρατός των μετακλητών μεγαλώνει», παρατήρησε, σχολιάζοντας πως το μόνο που ενδιαφέρει τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι «να ταΐζουν τον δικό τους κομματικό στρατό», αφού «λεφτά μόνο για αυτούς υπάρχουν».

Για έναν προϋπολογισμό που δείχνει ότι το σύστημα που έφερε την πτώχευση παλεύει να επιβιώσει, μιλά από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, με την εμπειρία του και ως Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων στο παρελθόν. Παρατηρώντας ότι τα ταμεία έχουν καταρρεύσει και οι εφορίες στηρίζουν τον προϋπολογισμό μέσω των κατασχέσεων και δεδομένου ότι με τα capital controls, τα χρήματα είναι δεσμευμένα, το δημόσιο έχει υπερ-απόδοση στα έσοδά του, λέει, κάνοντας λόγο για μία κατάσταση που στηρίζεται από τη ρευστότητα που έχει η οικονομία «από το πάπλωμα». Προβλέπει όμως ότι μέσα στο 2017 αυτό κάποια στιγμή θα σταματήσει και τότε θα περάσουμε σε άλλη πολύ πιο δύσκολη περίοδο οικονομικά.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η κατάσταση θα μπορούσε να μην ήταν τόσο δραματική αν η κυβέρνηση εξασφάλιζε χρήματα από ξένες επενδύσεις ή από την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, μόνο που δεν κάνει τίποτα από τα δύο, «καταδικάζοντας την χώρα σε στασιμότητα», όπως παρατηρεί, εωσότου εξαντληθούν τα μετρητά από τη ‘μαύρη οικονομία’ του παπλώματος.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.