ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλειδί για τις εξελίξεις η επιτυχία του προγράμματος

Μαξίμου: Επιστροφή στην... οικονομία

Με την μάχη των τηλεοπτικών αδειών να μαίνεται στο πεδίο της Διάσκεψης των Προέδρων για την συγκρότηση του ΕΣΡ, το Μέγαρο Μαξίμου δίνει σήμα για επιστροφή των κυβερνητικών και πολιτικών προτεραιοτήτων στην οικονομία.
tsiprasmaximou

Αυτό διότι, μετά το ράπισμα του ΣτΕ, παραμένει αμφίβολο αν η κυβέρνηση μπορεί να βγει κερδισμένη -ή, έστω, με μικρές απώλειες- από την πολιτική «τηλεμαχία» με τη ΝΔ, ενώ την ίδια στιγμή, η οικονομία και η απόδοση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής είναι εκείνη που θα κρίνει πραγματικά τις πολιτικές εξελίξεις για το 2017.

Καίτοι παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου διευκρινίζουν ότι η κυβέρνηση «δεν πρόκειται να πετάξει λευκή πετσέτα» ως προς την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, ο πρωθυπουργός δέχεται πολλές και επίμονες εισηγήσεις να στρέψει τα βλέμματα της κοινωνίας στις οικονομικές εξελίξεις.

Η διπλή μάχη του χειμώνα

Εξάλλου, παρότι το κρύο έχει πλέον πέσει βαρύ στην ατμόσφαιρα, σειρά στοιχείων και εξελίξεων αναζωπυρώνουν τις ελπίδες των κυβερνητικών ότι το πρόγραμμα μπορεί να αποδώσει και να κερδηθεί η διπλή μάχη του χειμώνα: δηλαδή, αφενός ο στόχος να «γυρίσει» η οικονομία, αφετέρου η διαπραγματευτική μάχη του Αλέξη Τσίπρα για την λήψη μέτρων στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της διαχειρισιμότητας του χρέους.

Ως προς το πρώτο πεδίο της μάχης, συνεργάτες του πρωθυπουργού συλλέγουν προσεκτικά τα στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Και, βάσει των στοιχείων αυτών, το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν κατά πόσον πρόκειται για αποσπασματικά στοιχεία ή αν αποτελούν κομμάτια του παζλ της ανάκαμψης της οικονομίας. Παρά την υστέρηση εσόδων και την βαριά υπερφορολόγηση των πολιτών, ελπίδες στο οικονομικό επιτελείο γεννά η διατήρηση τεράστιου πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό, που ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, χθες ανακοινώθηκε ότι μειώθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία κι άλλα κονδύλια για την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου, που προέρχονται από την τελευταία υποδόση που εκταμιεύθηκε.

Ταυτόχρονα, από την προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου δεν έχει διαφύγει η αύξηση της απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αλλά και τα θετικά μηνύματα που έρχονται από τους εμπόρους και τους παράγοντες της αγοράς για τις πρώτες... αχτίδες ελπίδας στην κατανάλωση και το λιανεμπόριο. Πέραν αυτών, κάθε μήνα το σύστημα «Εργάνη» δείχνει ότι η ανεργία παραμένει σε σταθερά -αν και απελπιστικά αργά- μειούμενο ρυθμό.

Επί τάπητος το χρέος

Ως προς το δεύτερο πεδίο της «μάχης του χειμώνα», οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για τον μεγάλο στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση: την έναρξη της λήψης των μέτρων για την αποκατάσταση της διαχειρισιμότητας του χρέους. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικράτησε χθες διάχυτη ικανοποίηση από την διαβεβαίωση του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα τεθούν εντός ατζέντας για τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την προσεχή Δευτέρα, παρά την επίμονη άρνηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Κανείς δεν περιμένει ότι το πρόβλημα του χρέους θα λυθεί ως το τέλος του χρόνου. Όμως, έχουμε συμμάχους και οι εταίροι θα αρχίσουν να παίρνουν μέτρα για την ρύθμισή του», λένε κυβερνητικοί παράγοντες, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία θα τηρηθεί από... όλους τους συμβαλλόμενους.

Συν τοις άλλοις, στο Μαξίμου ευελπιστούν ότι η αναθέρμανση της οικονομίας, σε συνδυασμό με τα πρώτα μέτρα για την διαχείριση του χρέους θα είναι αρκετά προκειμένου να περάσει στην κοινωνία το μήνυμα της ανάκαμψης.

Πολιτικές εξελίξεις

Αυτή, εξάλλου, είναι και η λυδία λίθος για τις όποιες πολιτικές εξελίξεις: η ψυχολογία των πολιτών. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι, παρά τις δημοσκοπικές «υπερβολές» που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τα πράγματα στην κοινωνία είναι άσχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, κυρίαρχη εκτίμηση στον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η άποψη ότι όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και έχουν προσδοκίες απ' αυτόν παραμένουν μεν απογοητευμένοι, αλλά δεν έχουν αποφασίσει να «μετακομίσουν» σε άλλη πολιτική επιλογή. «Είναι στη γωνία και περιμένουν. Είναι στο χέρι μας να τους ξανακερδίσουμε σε μερικούς μήνες, όταν θα αρχίσει να φαίνεται η αυγή μιας νέας εποχής στην οικονομία», λέει ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας. Ως εκ τούτου, σκέψεις για εκλογές ακούγονται στο πρωθυπουργικό επιτελείο ως... ανέκδοτο και όχι ως πραγματικές πολιτικές και στρατηγικές εισηγήσεις, ενώ όσοι έχουν αδιαμεσολάβητη επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα, έχουν σχηματίσει την εικόνα ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να κυβερνήσει συνομιλώντας με την Ιστορία και όχι διαβάζοντας δημοσκοπήσεις. Και αυτό, όπως όλα δείχνουν, θα είναι και το βασικό κριτήριό του για τον επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.