ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο επίκεντρο το «φως στο τούνελ»

Μαξίμου: Περιμένοντας την οικονομία να «γυρίσει»

Την ώρα που η πολιτική επικαιρότητα παραμένει επικεντρωμένη στον θετικό απόηχο της επίσκεψης Ομπάμα, αλλά και στην διαπραγματευτική μάχη για την δεύτερη αξιολόγηση και την διευθέτηση του χρέους, στο Μέγαρο Μαξίμου στρέφουν την προσοχή τους στην οικονομία και ελπίζουν ότι έρχεται η ώρα της... «στροφής», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την διαπραγμάτευση, τη θέση της χώρας εντός της Ευρωζώνης, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις του 2017.

Κυβερνητικές πηγές δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, με συνομιλητές του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, να υποστηρίζουν ότι «επιβεβαιώνεται η θεωρία του συμπιεσμένου ελατηρίου». Πρόκειται για την θεωρία που υποστήριζε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και η κυβέρνηση γενικότερα και εμφάνιζε την ελληνική οικονομία ως ένα συμπιεσμένο ελατήριο, έτοιμο να «πεταχτεί» προς τα πάνω.

 

Στοιχεία και ελπίδες

Τούτων δοθέντων, το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθημερινά συλλέγουν κάθε διαθέσιμο στοιχείο τόσο ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού, όσο και ως προς την κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Η ανάδειξη πρωτογενούς πλεονάσματος άνω των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πρώτο 10μηνο του έτους σκόρπισε χαμόγελα στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, όπως και τα στοιχεία που έδειξαν αναπτυξιακή «έκρηξη» στο τρίτο τρίμηνο: ο λόγος, φυσικά, για την αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% το τρίτο τρίμηνο, επίδοση που, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, έχει να σημειωθεί από «το πρώτο τρίμηνο του 2008». Την ίδια στιγμή, αισιόδοξα είναι τα στοιχεία ως προς την πορεία της ανεργίας που συλλέγει η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου από το σύστημα «Εργάνη», που μετρά μηνιαίως το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων.
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ομαλή εξέλιξη των δημοσίων εσόδων, την δειλή επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες και την βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών συναποτελούν, όπως λένε στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, «σταθερές ενδείξεις» ότι «η οικονομία αρχίζει να γυρίζει».

 

Εντολή για χαμηλούς τόνους

Βεβαίως, πολιτική απόφαση του πρωθυπουργού αποτελεί η υιοθέτηση χαμηλών τόνων για κάθε θετικό στοιχείο. «Να δίνουμε στον κόσμο ελπίδα, να αποκαθιστούμε την ψυχολογία του, αλλά να μην προκαλούμε αντιδράσεις πανηγυρίζοντας. Απέχουμε ακόμη πολύ από την ορατή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών», φέρεται ειπών σε συνεργάτες του προ ημερών ο Αλέξης Τσίπρας σε κλειστή σύσκεψη, ενώ την λογική των «χαμηλών τόνων» εξέπεμψε ήδη από προχθές ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Σε καμία περίπτωση δεν πανηγυρίζουμε γι' αυτά τα θετικά στοιχεία. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αριθμοί δεν αντανακλούν την εικόνα της κοινωνίας που ακόμη στενάζει εξαιτίας της πολυετούς ύφεσης και της λιτότητας. Σημειώνουμε, όμως, ότι η σελίδα αλλάζει και μπορούμε πλέον να είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι για το μέλλον. Στόχος μας είναι η θετική αυτή πορεία να συνεχιστεί και να αρχίσει να επηρεάζει θετικά την ίδια την καθημερινότητα των πολιτών. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια πολιτική στήριξης της αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων αλλά και αποφασιστικότητας για την καταπολέμηση της ανεργίας», διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας την φράση «δεν πανηγυρίζουμε για τα στοιχεία αυτά» και διαβεβαιώνοντας ότι «γνωρίζουμε πως οι αριθμοί δεν μετατρέπονται σε κοινωνική ευημερία άμεσα». «Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι εκεί, είναι πραγματικά, αλλά, η δική μας δουλειά είναι οι αριθμοί αυτοί να μπορέσουν να αντανακλώνται και στην καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό είναι το κομβικό ζήτημα γι’ αυτή την κυβέρνηση και δεν το παραβλέπουμε», κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.
Ανάκτηση χαμένου εδάφους

Σε κάθε περίπτωση, οι θετικές εξελίξεις στην πορεία της οικονομίας δεν αντιμετωπίζονται από το Μέγαρο Μαξίμου μόνο ως «άσσοι» στο μανίκι της κυβέρνησης για την διαπραγμάτευση με τους δανειστές αναφορικά με την δεύτερη αξιολόγηση, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Πέραν αυτών, η αγωνία στο Μαξίμου για το κατά πόσον θα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η βελτίωση της πραγματικής οικονομίας αφορά στους πολιτικούς σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, φιλοδοξεί να ανακτήσει το χαμένο πολιτικό, κοινωνικό, αλλά και δημοσκοπικό έδαφος για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του, μόλις η βελτίωση της οικονομίας καταστεί ορατή στην κοινωνία. Και, όπως λένε πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, έχει κάθε λόγο να... βιάζεται γι' αυτό, καθώς η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει τους «απογοητευμένους» ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να τους ξανακερδίσει όσο αυτοί βρίσκονται στην κατηγορία της «αδιευκρίνιστης ψήφου» και πριν... μετακομίσουν σε άλλες πολιτικές επιλογές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.