ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Στρώνουν το έδαφος στον λαϊκισμό

Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα έβαλε η Μέρκελ

Στα ίχνη του Ερντογάν ως προς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βαδίζει η υποψήφια για τέταρτη θητεία στις εκλογές του επόμενου έτους, Άγκελα Μέρκελ η οποία προειδοποίησε για τη διασπορά πλαστών πληροφοριών στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που στρώνουν το έδαφος στον λαϊκισμό, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της ενώπιον της ομοσπονδιακής βουλής της Γερμανίας.

«Έχουμε σήμερα πολλούς ανθρώπους που συμβουλεύονται μέσα τα οποία βασίζονται σε κανόνες πολύ διαφορετικούς από τα δημοσιογραφικά κριτήρια που ίσχυαν μέχρι πρόσφατα. Δεν θέλω να πω ότι αυτός είναι ο μόνος λόγος για την άνοδο του λαϊκισμού, αλλά θα ήθελα να σημειώσω ότι ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται μία άποψη ορίζεται διαφορετικά σήμερα σε σχέση με 25 χρόνια πριν», διευκρίνησε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για «πλαστές ιστοσελίδες, για κατασκευασμένες πληροφορίες, για τρολ και για προϊόντα αυτόματης αναπαραγωγής που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι διαμορφώνουν άποψη».

Παράλληλα, έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου κατά των «απόψεων που αυτό-ενισχύονται μέσω αλγορίθμων». «Κάτι άλλαξε καθώς εξελισσόταν η παγκοσμιοποίηση», εκτίμησε η Άγκελα Μέρκελ, επιμένοντας στο γεγονός ότι ο πολιτικός διάλογος αναπτύσσεται σε ένα «περιβάλλον τελείως διαφορετικό» από εκείνο που επικρατούσε κατά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

Από την πλευρά της η συμπρόεδρος του κόμματος «Η Αριστερά» Σάρα Βάγκενκνεχτ δήλωσε πως η αιτία για την άνοδο των λαϊκίστικων δυνάμεων είναι η αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα στη Γερμανία, όπως επίσης και το ότι ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών δεν παίρνει στα σοβαρά τις ανησυχίες και την αβεβαιότητα των πολιτών.

Αυτή η πολιτική του «συνεχίζουμε όπως πριν» που ακολουθείται και σε άλλες χώρες ευθύνεται τόσο για την άνοδο του λαϊκίστικου και ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» όσο και για τη νίκη του Ντόναλντ Ντραμπ στις ΗΠΑ, τόνισε.

Περί TPP

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν παρέλειψε να αποδοκιμάσει τα σχέδια του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ να αποσύρει τη χώρα του από την Συνθήκη Ελεύθερων Συναλλαγών του Ειρηνικού (TΡP), μόλις αναλάβει τα ηνία της χώρας.

«Δεν γνωρίζω ποιος θα ωφεληθεί από αυτό. Γνωρίζω μόνο ότι θα υπάρξουν και άλλες εμπορικές συμφωνίες. Και αυτές δεν θα έχουν το ρυθμιστικό πλαίσιο ούτε αυτής της συμφωνίας, ούτε της σχεδιαζόμενης συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών (TTIP ή Tafta), η οποία απειλείται με οριστικό ενταφιασμό», προειδοποίησε η Μέρκελ.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από την TPP και πως στη θέση της θα προωθήσει διμερείς συμφωνίες που κατά τη γνώμη του θα οδηγήσουν «στην επιστροφή θέσεων εργασίας και της βιομηχανίας στο αμερικανικό έδαφος».

Όσον αφορά τις σχέσεις με την Άγκυρα, η καγκελάριος σημείωσε πως θα διατηρήσει τους διαύλους επικοινωνίας, ωστόσο «ο περιορισμός της ελευθερίας του Τύπου και η φυλάκιση χιλιάδων επί χιλιάδων πολιτών δεν μπορεί να δικαιολογηθεί», όπως τόνισε.

«Η Γερμανία έχει κάθε συμφέρον να συνεργαστεί με ένα συνετό τρόπο με την Τουρκία, αλλά αυτό δεν αποκλείει το να ειπωθεί ξεκάθαρα ό,τι θεωρείται ανησυχητικό», σχολίασε η Μέρκελ.

Η κυβέρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου ανησυχεί ότι, μετά την εκλογή Τραμπ, ενθαρρύνονται οι λευκοί εθνικιστές στις ΗΠΑ, όπως δήλωσαν υψηλόβαθμα στελέχη στο Reuters. Η καγκελάριος, μόλις την επομένη των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, έσπευσε να υπενθυμίσει στον λαϊκιστή μεγιστάνα τις αρχές του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Θ.Τ. 12:27 24/11/2016

    Κάπου τα λέει στιγμιαία ΚΑΛΑ η Κα Μέρκελ ΤΩΡΑ γιά τον λαικισμό μέσα από τα ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε. Αλλά μήπως ξέρει μία σημαντική πολιτικό που έχει πει » εγώ ενάντια και χωρίς την Bild, ούτε μπορώ, ούτε θέλω να κυβερνήσω» ( βλ. Spiegel Τ48/28.11.2011 σελ. 35 ). Την Bild ντε «με τα – πόοοοσο άραγε – διαφορετικά δημοσιογραφικά κριτήρια» που ξαναφούντωσε τους ημιφασίστες της AfD. Είναι ανάλογες μονταζιέρες, όπως το tea party που έβγαλε τον Τραμπ, τα κίτρινα φύλλα του Η.Β. που έφεραν το brexit κ.λπ., τις τόοοοοσες μονταζιέρες εδώ που ΑΥΤΕΣ ΠΡΩΤΑ βγάλαν τον Τσίπρα, την Χ.Α. . . . και τον ΓΑΠ από «προδότη» μέχρι «διασπαστή» .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.