ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχονται οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί

Μέτρα επιτάχυνσης της δικαιοσύνης εξήγγειλε ο Κοντόνης

Μέτρα για επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, ενεργοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού ο οποίος εδώ και 15 χρόνια έχει καταστεί γράμμα κενό περιεχομένου, αλλά και μετατροπή των μικροποινών σε διοικητικά πρόστιμα, εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.
RS418703

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στο ΑΠΕ χαρακτήρισε «ανοιχτή πληγή για τη Δικαιοσύνη» τη μεγάλη καθυστέρηση εκδίκασης των υποθέσεων, προσθέτοντας ότι το φαινόμενο αυτό «έχει πάρει διαστάσεις οιονεί αρνησιδικίας».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι «η συσσώρευση ενώπιον των δικαστηρίων χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων αστικών, ποινικών και διοικητικών, δίνει την εντύπωση ότι το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις οιονεί αρνησιδικίας, με αποτέλεσμα ο πολίτης να μην αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη ως τον χώρο εκκαθάρισης αντιδικιών ή ως καταφύγιο των αδικουμένων, αλλά ως ένα Γολγοθά, ορισμένες φορές χωρίς τέλος».

Συνεχίζοντας  ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι η κατάσταση αυτή, «εκτός από τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ίδια τη Δικαιοσύνη, έχει ως παρεπόμενα αποτελέσματα την αυτοδικία και την διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης», όμως «η κατάσταση αυτή πρέπει να σταματήσει άμεσα και με γρήγορους ρυθμούς ν’ αναστραφεί, εξάλλου «γι’ αυτό εργαζόμεθα, και ρώτα και κύρια στη κατεύθυνση αναμόρφωσης των βασικών υφιστάμενων κωδίκων, δηλαδή της Πολιτικής Δικονομίας, της Ποινικής Δικονομίας και του Ποινικού Κώδικα, έτσι ώστε τα βασικά αυτά νομοθετήματα να εκσυγχρονιστούν και να είναι αντίστοιχα στις σημερινές ανάγκες και απαιτήσεις» και προσέθεσε:

«Είναι αδιανόητο για παράδειγμα, επί δεκαπέντε χρόνια ο θεσμός του εξώδικου συμβιβασμού να είναι γράμμα κενό περιεχομένου και να μην έχει παραχθεί κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ακολούθως εξετάζουμε και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα θέσουμε σε διαβούλευση ένα πλέγμα προτάσεων για την διεκπεραίωση υποθέσεων που δεν είναι ανάγκη ν’ απασχολούν τα δικαστήρια. Δεν είναι δυνατόν τα συναινετικά διαζύγια να δημιουργούν τεράστιο φόρτο εργασίας στους δικαστές, όταν δεν υπάρχει πεδίο αντιδικίας ή εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις να οδηγούνται ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων, όταν μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν με την επιβολή διοικητικών προστίμων».

Δεν παρέλειψε ο υπουργός Δικαιοσύνης να τονίσει  ότι «ο οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται την κατάσταση που μας παραδόθηκε, την αδιαφορία των κυβερνήσεων της δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ να επιλύσουν το πρόβλημα και τη σκοπιμότητα ν’ακυρωθεί στη πράξη η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη» και προσέθεσε: «Έχουμε πολλά να κάνουμε και έχουμε συναίσθηση ότι πρέπει να γίνουν γρήγορα.

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπουν ασφυκτικά όρια στο χρόνο έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων, με πειθαρχικές συνέπειες για τους παραβάτες δικαστές, επισημαίνοντας ότι  «το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στην καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων εκ μέρους των δικαστών», αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται «στο μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την ημέρα  κατάθεσης  της αγωγής ή της μηνύσεως, μέχρι την ημέρα εισαγωγής τους για εκδίκαση στο ακροατήριο».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Ενώ συμφωνώ με τον νεοσύστατο υπουργό οτι η καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης με τα παραθυράκια που βρήσκονται για τις αναβολές των δικών είναι ξεκάθαρη αρνησιδικία….,
  του τονίζω οτι οι πολιτικές παρεμβάσεις των πολιτικών τύπου ΤΣΙΠΡΑ στην επιλογή των κεφαλών στους διάφορους κλάδους της Δικαιοσύνης μας — με παραβίαση της επετιρήδας συνήθως ,για να επιλέγονται οχι οι «άριστοι » , αλλα οι ΑΡΕΣΤΟΙ — έχει καταρραπκώσει την ισχύ και την αξιοπρέπεια της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
  Από που θέλετε να αρχίσω ;
  Τα βοσκοτόπια , την υπόθεση μπούμερανγκ για τον κ. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ ,
  την μη ανάληψη της υπόθεσης για τον περιορισμό των καναλιών, πριν από την παρωδία Διαγωνισμού του Παππά, τις παρακολουθήσεις απο την κλειδαρότρυπα , δικαστών ,
  την απόπειρα παρέκλησης του Συνταγματος μας για το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των
  » αρχιδικαστων » μας ;
  Ή, παλαιότερα με τον Καραμανλή και την ΝΔ του, η οποία εφυγαδευσε τον Χρηστοφοράκο της υπόθεσης ΖΗΜΕΝΣ ;
  Για την οποία υπόθεση συμπράττουν και οι άνθρωποι του Τσίπρα τώρα , με το να μην κοινοποιούν τις μεταφράσεις εγγράφων προς τους αντιδίκους και ετσι απλά να Αθωώνουν
  Εγγληματίες ….
  Η εποχή των Σανιδάδων στην Δικαιοσύνη μας, βρήσκει άξιο συνεχιστή τον Τσίπρα και τους εκάστοτε Υπουργούς της Δικαιοσύνης (του) .
  ΕΙςτε και σεις κύριε νέε Υπουργέ , ένας από αυτούς ;
  ή, μηπως αντι για κομματικούς λόγους και οφέλη θα νουθετήσετε κόσμο και κοσμάκη , και θα επεβαινετε , όπου εχει ανάγκη το κόμμα σας.
  Μηπως μας αν εχετε την ευαιςθηςία στην υπόθεση του ναυαγίου/ δολοφονίας με το ταχύπλοο της Αιγινας ενεργήςετε σωςτά και μάθουμε τουλάχιστον , ποιοί ήσαν οι πραγματικοί επιβάτες του ταχύπλοου , αυτού ; ΞΕκουκουλώστε και αυτήν την υπόθεση ντροπής στην Δικαιοσύνη μας .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.