ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητσοτάκης: Παράδειγμα εξωστρέφειας οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται -εδώ και πολλά χρόνια- στη Βουλγαρία, αποτελούν παράδειγμα εξωστρέφειας και επιχειρηματικότητας. Είναι επιχειρήσεις οι οποίες ξέφυγαν από τα στενά όρια της Ελλάδας και αποφάσισαν να επενδύσουν εκτός Ελλάδας, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο, τη δική τους δυναμική», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλγαρία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.
kyriakos

«Είναι άδικο να υπάρχει αυτή η στρεβλή εικόνα για την δράση των ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία» διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε, αναφερόμενος στο θέμα του brain drain, πως σε αυτό το ζήτημα «υπάρχουν δύο όψεις».

«Η πρώτη όψη» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης «είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την Ελλάδα για να βρουν δουλειά. Για να διορθωθεί αυτό, πρέπει να δημιουργηθούν πολλές ποιοτικές θέσεις απασχόλησης, μέσα από μια επενδυτική έκρηξη του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα».

«Η δεύτερη όψη» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ «είναι ότι όσοι αναγκάστηκαν να φύγουν αποκτούν εμπειρίες και βιώματα. Κάποια στιγμή, όταν τους δοθεί η δυνατότητα να επιστρέψουν, αυτές οι εμπειρίες και τα βιώματα, θα αποδειχθούν πολλά χρήσιμα για την οικονομία».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βουλγαρία, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Ρόζεν Πλεβνιελεβ και τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, και τόνισε τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας για τη σταθερότητα της Βαλκανικής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, όχι μόνο στη διατήρηση αυτής της συνεργασίας, αλλά και στην περαιτέρω ενδυνάμωση, εμβάθυνση και διεύρυνσή της. Στο τραπέζι των συζητήσεων, τέθηκε και το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. Οι δύο πλευρές μοιράστηκαν ταυτόσημες ανησυχίες, ενώ συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης. Ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας, υπογραμμίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας.

Για τις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη Συνθήκη της Λωζάνης και τις απειλές του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό, οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους.

Επίσης, συζητήθηκαν, οι εσωτερικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στις δύο χώρες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να επικρατήσει η λογική και το αποτέλεσμα έναντι του λαϊκισμού και των αδιεξόδων που αυτός δημιουργεί. Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ο βούλγαρος πρόεδρος τόνισε την σημασία ενίσχυσης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ως μέσου καταπολέμησης της διαφθοράς και μείωσης της γραφειοκρατίας, μια θέση η οποία βρήκε απολύτως σύμφωνο τον πρόεδρο της ΝΔ.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας επισήμαναν την ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας των δύο κομμάτων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

«Είχα την ευκαιρία να έχω μία πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, η οποία επαναβεβαίωσε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Συμπέσαμε και ως προς τη διάγνωσή μας, σχετικά με την γενικότερη αστάθεια, η οποία υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή. Και είχα την ευκαιρία να μεταφέρω στους συνομιλητές μου την αγωνία μου για τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, οι οποίες αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάνης, τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο στηρίζονται οι ΝΑΤΟικες σχέσεις» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε δημόσια ότι είχε την ευκαιρία να έχει μία εξαιρετικά ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση με εκπροσώπους από σημαντικές ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία. «Και θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να επαναλάβω ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται - εδώ και πολλά χρόνια - στη Βουλγαρία, αποτελούν παράδειγμα εξωστρέφειας και επιχειρηματικότητας. Είναι επιχειρήσεις οι οποίες ξέφυγαν από τα στενά όρια της Ελλάδας και αποφάσισαν να επενδύσουν εκτός Ελλάδας, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο, τη δική τους δυναμική» τόνισε.

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ΝΔ είναι το κόμμα το οποίο στηρίζει την επιχειρηματικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της και συνέχισε: «Είναι το κόμμα το οποίο πιστεύει ότι μόνο μέσα από μία γενναία μείωση των φορολογικών συντελεστών μπορεί να έρθει ανάπτυξη στη χώρα. Και μόνο με μία τέτοια μείωση φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη μπορεί να αποτελέσει ικανό κίνητρο για να αυξηθεί σημαντικά το επίπεδο των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.