ΚΟΣΜΟΣ

Σκληραίνει η κόντρα

Μογκερίνι: Η Τουρκία να επιστρέψει άμεσα στη δημοκρατική διαδικασία

Αυστηρή προειδοποίηση απευθύνει η Ευρωπαϊκή Ενωση προς την Τουρκία ζητώντας από την Αγκυρα «να επιστρέψει σε μία αξιόπιστη δημοκρατική διαδικασία, να προστατεύσει τη δημοκρατία, να σεβασθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να επαναλάβει τον πολιτικό διάλογο με την αντιπολίτευση», χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά ανησυχητικές» τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα.
mogerini

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη μέλη της επαναδιατυπώνουν την καταδίκη της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, και παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν την ανάγκη για την Τουρκία να αναλάβει κατ΄αναλογίαν δράση, καλεί την Τουρκία να προστατεύσει την κοινοβουλευτική της δημοκρατία, περιλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών και του δικαιώματος όλων σε δίκαιη δίκη, επίσης κατ΄εφαρμογήν των δεσμεύσεών της ως υποψήφιας προς ένταξιν χώρας (στην ΕΕ)», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Με βάση τα παραπάνω, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι χώρες μέλη της θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά και να αξιολογούν την κατάσταση και είναι έτοιμες να συνεχίσουν τον πολιτικό διάλογο με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, εντός του υπάρχοντος πλαισίου», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Τα σχόλια της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φραντσέσκα Μογκερίνι αναφορικά με την Τουρκία είναι «απαράδεκτα», ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας πως η ΕΕ δεν κατανοεί τις ευαισθησίες της Άγκυρας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Η ΕΕ κάλεσε και πάλι σήμερα την Τουρκία να επαναλάβει τον πολιτικό διάλογο με την αντιπολίτευση και να διαφυλάξει τη δημοκρατία της, χαρακτηρίζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις «εξαιρετικά ανησυχητικές».

Σε γραπτή δήλωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως η ΕΕ έχει χάσει την αξιοπιστία της στον τουρκικό λαό αναφορικά με τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.