ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Μολδαβία: Ο φιλορώσος Ντόντον εξελέγη πρόεδρος

Ο φιλορώσος υποψήφιος Ιγκόρ Ντόντον νίκησε τη φιλοευρωπαία Μάια Σάντου και είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στη Μολδαβία, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία που συγκλονίζεται εδώ και μήνες από βαθιά πολιτική κρίση, ενώ σήμερα δήλωσε πως θα ασκήσει πίεση για να διεξαχθούν τον ερχόμενο χρόνο πρόωρες βουλευτικές εκλογές ώστε να αλλάξει η κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι νέες εκλογές θα σημάνουν ακόμη περισσότερη αστάθεια για τη Μολδαβία, όπου ένα σκάνδαλο διαφθοράς 1 δισεκ. δολαρίων που ξέσπασε το 2014 έβλαψε σοβαρά την εμπιστοσύνη προς τους φιλοευρωπαίους ηγέτες και είχε ως αποτέλεσμα να φυλακιστεί ο πρωθυπουργός. Έκτοτε η φτωχή αυτή χώρα είχε διαδοχικά τέσσερις πρωθυπουργούς.

Ο Ιγκόρ Ντόντον κέρδισε τις εκλογές της Κυριακής υποσχόμενος κατά την προεκλογική εκστρατεία να καταργήσει την εμπορική συμφωνία που αυτή η πρώην σοβιετική δημοκρατία υπέγραψε το 2014 με τις Βρυξέλλες, παρόλο που ορισμένοι αναλυτές και διπλωμάτες θέτουν ερωτήματα για το πόσο μακριά είναι πρόθυμος να προχωρήσει όσον αφορά την επαναφορά της Μολδαβίας στην τροχιά της Μόσχας.

Ο Ντόντον δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 πως οι ψηφοφόροι «ενώθηκαν και ψήφισαν υπέρ της φιλίας με τη Ρωσία, υπέρ της ουδετερότητας, υπέρ της ορθοδοξίας μας, υπέρ της ενότητας της χώρας».

«Μπροστά μας έχουμε μια πολύ σοβαρή μάχη, αλλά είμαστε έτοιμη για τη μάχη αυτή», πρόσθεσε αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές που θέλει να επισπεύσει ώστε να πραγματοποιηθούν την ερχόμενη χρονιά, αντί να περιμένει έως το 2018.

Στη Μόσχα, το Κρεμλίνο ζήτησε την «εξομάλυνση» των σχέσεων με το Τσισινάου έπειτα από δύο χρόνια εντάσεων που προκλήθηκαν από την υπογραφή το 2014 μιας συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ.

Μετά την καταμέτρηση του 99,9% των ψηφοδελτίων, ο Ιγκόρ Ντόντον συγκέντρωνε 52,29% των ψήφων, ενώ η Μάια Σάντου κέρδισε το 47,71%, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή. Η συμμετοχή έφθασε στο 53,4%, καταγράφοντας άνοδο 4 μονάδων σε σχέση με τον πρώτο γύρο.

«Κερδίσαμε. Το κατάλαβαν όλοι», δήλωσε ο Ιγκόρ Ντόντον στη διάρκεια νυκτερινής συνέντευξης Τύπου.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας ευχαρίστησε την αντίπαλό του για την «καλή προεκλογική εκστρατεία» και την συνεχάρη για το «αξιέπαινο αποτέλεσμα» που έφερε, υποσχόμενος ότι «θα λάβει υπόψη τη θέση» των ψηφοφόρων της.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε σήμερα δια του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ πως «σέβεται την επιλογή του μολδαβικού λαού και συγχαίρει τον νικητή».

«Οι δύο χώρες μας είχαν πολύ στενές σχέσεις πριν υπάρξει μια διολίσθηση προς τον περιορισμό τους», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Η Ρωσία εξακολουθεί να ευνοεί την εξομάλυνση και την ανάπτυξη των σχέσεών του με τη Μολδαβία», πρόσθεσε.

Τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από την εκλογική επιτροπή έπειτα από από μερικές ημέρες.

Είναι η πρώτη φορά από το 1996 στη Μολδαβία, μια φτωχή χώρα 3,5 εκατ. κατοίκων στριμωγμένη ανάμεσα στη Ρουμανία και την Ουκρανία, που ο αρχηγός του κράτους εξελέγη με καθολική ψηφοφορία. Τις εκλογές παρακολούθησαν περισσότεροι από 4.000 μολδαβοί και ξένοι παρατηρητές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.