ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπάρχουν και καλά νέα

Moody’s: Αναβαθμίζονται οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε σταθερές από αρνητικές καθώς αναμένει επιστροφή σε οριακή κερδοφορία το 2016-2017.

Οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου στο ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραφαν κέρδη 2,5% στις 14:45 μ.μ. μετά την γνωστοποίηση της Moody’s.

H Moody’s δικαιολογεί την αναβάθμιση, εκτιμώντας ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επιστρέψουν σε οριακή κερδοφορία λόγω μείωσης των λειτουργικών δαπανών, μείωσης των προβλέψεων και του κόστους χρηματοδότησης.

Δεν παραβλέπει να τονίσει πάντως ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις λόγω του μεγάλου όγκου των δανείων που δεν εξυπηρετούνται. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα εκτιμάται ότι θα παραμείνουν πάνω από το 40% των συνολικών δανείων ως τα τέλη του 2017 από 45% τον Ιούνιο του 2016.

Ο ξένος οίκος επισημαίνει επίσης ότι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει την εξάρτησή τους από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος και έχουν αποκτήσει πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά.

Ομως, ο ίδιος εκτιμά ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν εξαρτημένες από την κεντρική τράπεζα τους τους επόμενους 18 μήνες.

Αναφορικά με την ελληνική οικονομία, ο ξένος οίκος εκτιμά ότι θα εμφανίζει ανάπτυξη 1,8% το 2017.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.