ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Επίτροπος Οικονομικών στην ΕΡΤ

Μοσκοβισί: Προ των πυλών η συμφωνία για το χρέος - Xρειαζόμαστε το ΔΝΤ

Την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, διατύπωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί σε αποκλειστική του συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση. 
moscovici

Ο κ.Μοσκοβισί δήλωσε πως είναι σε θετική κατεύθυνση οι συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση

«Είμαι πεπεισμένος ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση του ελληνικού προγράμματος , σε φάση επιτυχίας. Γνωρίζω , ότι απαιτείται προσπάθεια από τον ελληνικό λαό , το έχω συνειδητοποιήσει αυτό , αλλά νομίζω ότι η ανταμοιβή είναι μέσω της ανάπτυξης, της εμπιστοσύνης και των θέσεων εργασίας . Ελπίζω μια συμφωνία για το χρέος είναι προ των πυλών» τόνισε.

«Χρειαζόμαστε μαζί μας το ΔΝΤ» είπε ο κ.Μοσκοβισί.

Η συνέντευξη του Πιερ Μοσκοβισί στην Ευδοξία Λυμπέρη

ΕΡ: Έχετε πει με δικά σας λόγια ότι η λιτότητα φτάνει στο τέλος της. Αυτό περιλαμβάνει και την Ελλάδα; Αν όχι, γιατί όχι και πότε και πως το βλέπετε να συμβαίνει;
ΑΠ: Η Ελλάδα είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση διότι είναι μία χώρα σε πρόγραμμα. Αλλά θέλουμε να προχωρήσουμε στην κανονικότητα. και τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πρώτον ότι πρέπει να πετύχουμε στην εφαρμογή του προγράμματος που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2015. Και είμαι πολύ ικανοποιημένος από την καλή πρόοδο που έχουμε κάνει στις συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Υπάρχει ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που οδήγησε στην απεμπλοκή 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, τώρα συζητάμε την δεύτερη αξιολόγηση και νομίζω ότι οι συζητήσεις προχωρούν σε θετική κατεύθυνση.

Δεύτερον, σε αυτή τη βάση πιστεύω ότι η εμπιστοσύνη μπορεί να επιστρέψει στην ελληνική οικονομία και οι επενδυτές μπορούν να δουν ότι υπάρχει ελκυστικότητα εκεί. Και το ακαθάριστο μπορεί να ενσωματωθεί για τον επόμενο χρόνο, εμείς η επιτροπή έχουμε προβλέψει 2,7% για την Ελλάδα που σημαίνει επιπλέον δημιουργία θέσεων εργασίας. Και αυτό ολοκληρώνει τον κύκλο. Επιτυχείς μεταρρυθμίσεις, επιστροφή εμπιστοσύνης, επενδύσεις, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας είναι ο δρόμος που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για το μέλλον.
Οι ελληνικές αρχές παίρνουν αυτήν την ευθύνη. Με αυτές τις μεταρρυθμίσεις είμαι συνειδητοποιημένος ότι είναι δύσκολες για τους πολίτες αλλά είναι απαραίτητες για τον εκμοντερνισμό της ελληνικής οικονομίας. Αν πάρουν τις ευθύνες, και φαίνεται ότι το κάνουν τότε πρέπει να πάρουμε τις δικές μας, και νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι το πνεύμα με το οποίο πρέπει να εισέλθουμε στην προοπτική των μελλοντικών συνομιλιών για την αναδιάρθρωση του χρέους. Εγώ υποστηρίζω μία παγκόσμια συμφωνία στο τέλος αυτού του χρόνου, ξέρω ότι το μονοπάτι είναι στενό αλλά νομίζω ότι υπάρχει τρόπος για την επιτυχία.

ΕΡ: Παρότι ο Γερμανός υπουργός οικονομικών είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση για απομείωση του χρέους στην Ελλάδα;
ΑΠ: Το Γιουρογκρουπ πρέπει να συζητήσει αυτά τα θέματα πριν από το τέλος του χρόνου και είναι θέληση του προέδρου του Γερούν Ντάισεμπλουμ να προσπαθήσει να βρει μία κοινή συμφωνία, είναι επίσης δική μου και της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής.

Αυτό είναι το μήνυμα που θα μεταφέρω στην Αθήνα κατά την διάρκεια της επίσκεψης μου εκεί από την Δευτέρα έως την Τρίτη όπου θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό κο Τσίπρα, τον Υπουργό Οικονομικών κο Τσακαλώτο, άλλους υπουργούς, επίσης αντιπροσώπους από την επιχειρηματική κοινότητα διότι χρειαζόμαστε τους επιχειρηματίες μαζί μας στον εκμοντερνισμό της οικονομίας και κάποιους βουλευτές, λοιπόν ναι είμαι πεπεισμένος ότι εισερχόμαστε σε νέα φάση στο ελληνικό πρόγραμμα που είναι η φάση της επιτυχίας.
Γνωρίζω ότι αυτό απαιτεί προσπάθεια από τον ελληνικό λαό είμαι πολύ συνειδητός με αυτό αλλά νομίζω ότι η ανταμοιβή μέσω της ανάπτυξης, εμπιστοσύνης, θέσεων εργασίας και ελπίζω μια συμφωνία για το χρέος είναι προ των πυλών.

ΕΡ: Τότε μπορώ να υποθέσω ότι υποστηρίζετε την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

ΑΠ: Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μαζί μας το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος από την αρχή, βοηθά στην σταθεροποίηση της αξιοπιστίας του προγράμματος. Και αυτός είναι ο λόγος που κάθε είδους συμφωνία χρειάζεται την συμβολή του ΔΝΤ. Αλλά πρέπει επίσης να είμαστε σε ισορροπία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε «κινήσεις» στο χρέος αλλά πρέπει να έχουμε και ανάλογο αίτημα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Θα έλεγα ότι οι μεταρρυθμίσεις που ζητάμε είναι αρκετά απαιτητικές και η απόδοση είναι αρκετά ικανοποιητική και αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε.

ΕΡ: Η τελευταία ερώτηση. Πότε βλέπετε να πραγματοποιείται η ελάφρυνση του χρέους;
ΑΠ: Και πάλι εάν οι ελληνικές αρχές αναλάβουν τις ευθύνες τους θα πρέπει να πάρουμε τις δικές μας.
Πηγή: ΕΡΤ

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εχει χρέος να γίνεται «cheer leader «ολων των κυβερνήσεων της Ένωσης .
  Αυτή ειναι η δουλειά της στα φανερά . Αυτό προσπαθεί να κανει και ο επίτροπος
  κ. Μοσκοβισί .Κεκλεισμένωμν των θυρών όμως εχει δείξει η Ε.Ε. οτι αποφασίζει για τα συμφεροντα ολων των θεσμών από όλες αυτές τις χώρες της Ένωσης.
  Οταν λοιπόν λαμβάνει συνεχώς παράπονα των κοινοβουλίων των κρατών μελών οτι δεν
  μπορούν πλέον να υποστηρίζουν με πολύ χαμηλότερα επιτόκια απ´ότι παίρνουν τα ιδια
  αυτά κράτη σε δικά τους δάνεια από την ελεύθερη αγορά την εκάστοτε Ελληνική
  Κυβέρνηση , τότε θεωρούν οτι πρέπει να ακούν και τις γνώμες των υπολοίπων εταίρων.

  Ετσι διπλωματικά φέρνουν στην συζήτηση για το Ελληνικό χρέος το Δ.Ν.Τ . Γίνεται δηλ. ενα παιχνίδι » καλού και κακού Μπάτσου «.
  Το δίδαγμα λοιπόν που Δ Ε Ν μπορεί να συλλάβει ο Τσιπρας και το τσούρμο του ειναι οτι
  οι Α Λ Λ Α Γ Ε Σ , σε ολους τους τομείς της ζωής μας ειναι Α Π Α Ρ Ε Τ Η Τ Ε Σ αν θέλει να πιέσει τους Δανειστές μας , διαφορετικά έχουμε μιά απο τα ίδια .
  Ττούτη η κυβερνησης δεν μπορεί ή δεν θέλει να προχωρήσει αλλαγές από φόβο για το το πολιτικό κόστος, που κουβαλούν και ετςι δεν θα τις κάνει.
  Αντ´αυτού λεει συνεχώς ψέματα. Επομένως δείχνει τον δρόμο στον επώμενο που είναι όπως δειχνουν οι δημοσκοπήσεις ο Κυρ. ΜΗτσοτάκης .

  ΑΝ ρωτούσατε εμένα για μιά πιό λογική ενέργεια και την σωτηρία μας, θα σας παρέπεμπα σε τέσσερις διακυβερνήσεις πίσω σε αυτήν της Περιόδου 2009 –2011, όπου οι αλλαγές , κατονομάστηκαν, θεσπίστηκαν ή , άρχισαν με σκοπό να μην ξαναχρειαστούμε αλλα δανεικά.
  Αν αυτό το έχει πιάσει ο Μητσοτάκης , τόσο το καλύτερο για να βγούμε απο τη. Μιζέρια !

 2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εχει χρέος να γίνεται «cheer leader «ολων των κυβερνήσεων της Ένωσης . Αυτή ειναι η δουλειά της στα φανερά . Αυτό προσπαθεί να κανει και ο επίτροπος
  κ. Μοσκοβισί .
  Κεκλεισμένων των θυρών όμως εχει δείξει η Ε.Ε. οτι αποφασίζει για τα συμφεροντα ολων των θεσμών από όλες αυτές τις χώρες της Ένωσης.
  Οταν λοιπόν λαμβάνει συνεχώς παράπονα των κοινοβουλίων των κρατών μελών οτι δεν
  μπορούν πλέον να υποστηρίζουν –με πολύ χαμηλότερα επιτόκια απ´ότι παίρνουν τα ιδια
  αυτά κράτη σε δικά τους δάνεια από την ελεύθερη αγορά– την εκάστοτε Ελληνική
  Κυβέρνηση , τότε θεωρούν οτι πρέπει να ακούν και τις γνώμες των υπολοίπων εταίρων .
  Ετσι διπλωματικά φέρνουν στην συζήτηση για το Ελληνικό χρέος το Δ.Ν.Τ .
  Γίνεται ενα παιχνίδι » καλού και κακού Μπάτσου «.
  Το δίδαγμα λοιπόν που Δ Ε Ν μπορεί να συλλάβει ο Τσιπρας και το τσούρμο του ειναι οτι
  οι Α Λ Λ Α Γ Ε Σ , σε ολους τους τομείς της ζωής μας ειναι Α Π Α Ρ Ε Τ Η Τ Ε Σ.
  Ττούτη η κυβερνησης δεν μπορεί ή δεν θέλει να τις προχωρήςει για το πολιτικό κοςτος
  που κουβαλούν και ετςι δεν θα τις κάνει.
  Αντ´αυτού λεει συνεχώς ψέματα.
  Επομένως , δείχνει τον δρόμο στον επώμενο.
  ΑΝ ρωτούσατε εμένα για μιά πιό λογική ενέργεια για την σωτηρία μας, θα σας παρέπεμπα σε τέσσερις διακυβερνήσεις πίσω σε αυτήν σήμερα, της Περιόδου 2009 –2011, όπου οι αλλαγές , κατανομαστηκαν, θεσπίστηκαν ή , άρχισαν με σκοπό να μην ξαναχρειαστούμε αλλα δανεικά .
  Επιτέλους ας αλλάξουμε !

 3. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εχει χρέος να γίνεται «cheer leader «ολων των κυβερνήσεων της Ένωσης . Αυτή ειναι η δουλειά της στα φανερά . Αυτό προσπαθεί να κανει και ο επίτροπος
  κ. Μοσκοβισί .
  Κεκλεισμένωμν των θυρών όμως εχει δείξει η Ε.Ε. οτι αποφασίζει για τα συμφεροντα ολων των
  θεσμών από όλες αυτές τις χώρες της Ένωσης.
  Οταν λοιπόν λαμβάνει συνεχώς παράπονα των κοινοβουλίων των κρατών μελών οτι δεν
  μπορούν πλέον να υποστηρίζουν με πολύ χαμηλότερα επιτόκια απ´ότι παίρνουν τα ιδια
  αυτά κράτη σε δικά τους δάνεια από την ελεύθερη αγορά την εκάστοτε Ελληνική
  Κυβέρνηση , τότε θεωρούν οτι πρέπει να ακούν και τις γνώμες των υπολοίπων εταίρων .
  Ετσι διπλωματικά φέρνουν στην συζήτηση για το Ελληνικό χρέος το Δ.Ν.Τ .
  Γίνεται ενα παιχνίδι » καλού και κακού Μπάτσου «.
  Το δίδαγμα λοιπόν που Δ Ε Ν μπορεί να συλλάβει ο Τσιπρας και το τσούρμο του ειναι οτι
  οι Α Λ Λ Α Γ Ε Σ , σε ολους τους τομείς της ζωής μας ειναι Α Π Α Ρ Ε Τ Η Τ Ε Σ.
  Ττούτη η κυβερνησης δεν μπορεί ή δεν θέλει να τις προχωρήςει για το πολιτικό κοςτος
  που κουβαλούν και ετςι δεν θα τις κάνει. Αντ´αυτού λεει συνεχώς ψέματα.
  Επομένως δείχνει τον δρόμο στον επώμενο.
  ΑΝ ρωτούσατε εμένα για μιά πιό λογική ενέργεια για την σωτηρία μας, οθα σας παρέπεμπα σε τέσσερις διακυβερνήσεις πίσω σε αυτήν της Περιόδου 2009 –2011, όπου οι αλλαγές , κατενομαςτηκαν , θεσπίστηκαν ή , άρχισαν με σκοπό να μην ξαναχρειαστούμε αλλα δανεικά .

 4. «Σόιμπλε Θα δούμε» το 2018!
  Σόιμπλε: Όχι σε συζήτηση για το ελληνικό χρέος
  ====================================
  Stop στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος έβαλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
  «Δεν έχει νόημα να συζητάμε για άλλα μέτρα σε σχέση με το ελληνικό χρέος» είπε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε:

  «Όταν τελειώσουμε το πρόγραμμα θα δούμε…» παραπέμποντας την όποια συζήτηση για το 2018 και μετά τις
  ====================================
  γερμανικές εκλογές.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.