ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Νικητής στο νήμα η Χίλαρι Κλίντον

Oι κάλπες ανοίγουν το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) και κλείνουν τα ξημερώματα της Τετάρτης - Αν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στη Χίλαρι η μάχη αναμένεται σκληρή - Τι θα γίνει σε περίπτωση ισοπαλίας των δύο υποψηφίων

Στις 07:00 ώρα Ελλάδας της 8ης Νοεμβρίου αρχίζουν οι εκλογές στις 50 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την περιφέρεια της Ουάσινγκτον.

Στην αχανή επικράτεια των ΗΠΑ, υπάρχουν 6 διαφορετικές ζώνες ώρας και εκτιμάται ότι στις κάλπες θα προσέλθουν περισσότεροι από 120 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες. Στην πράξη, ωστόσο, οι εκλογές καθαυτές ξεκινούν στις 13:00-14:00 ώρα Ελλάδας το μεσημέρι της Τρίτης, 8 Νοεμβρίου και θα διαρκέσουν έως τις 02:00-03:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης, 9 Νοεμβρίου. Σε δύο πολιτείες, την Αϊόβα και τη Βόρεια Ντακότα, οι κάλπες θα κλείσουν στις 04:00 της Τετάρτης, γεγονός που θα σημάνει και την ολοκλήρωση της φετινής εκλογικής διαδικασίας.

Ήδη από τις 07:00 ώρα Ελλάδας θα είναι γνωστό το αποτέλεσμα, από το εκλογικό τμήμα του Ντίξβιλ Νοτς, στο Νιού Χαμσάιρ. Πρόκειται για ένα χωριό περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά, το οποίο κατά παράδοσιν ψηφίζει 24 ώρες πριν από την υπόλοιπη Αμερική. Οι εν ενεργεία ψηφοφόροι του Ντίξβιλ Νοτς συναθροίζονται τα μεσάνυχτα στην αίθουσα εκδηλώσεων ενός συγκροτήματος χειμερινών σπορ πριν από το επίσημο άνοιγμα της κάλπης και καταθέτουν τις ψήφους τους, πρώτοι από όλους τους συμπατριώτες τους στις ΗΠΑ. Η καταμέτρηση στο Ντίξβιλ Νοτς γίνεται αμέσως και το αποτέλεσμα ανακοινώνεται χωρίς την παραμικρή χρονοτριβή, καθώς υπάρχει μια άτυπη κούρσα ανταγωνισμού με άλλα χωριά της περιοχής για την δόξα της πρωτιάς στις αμερικανικές εκλογές.

Για πρώτη φορά εφέτος θα υπάρχει ζωντανή απεικόνιση των επιδόσεων που επιτυγχάνουν οι υποψήφιοι και δη οι δύο βασικοί διεκδικητές, δηλαδή η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ. Μια νεοσύστατη εταιρία, η VoteCastr, η οποία ιδρύθηκε από παλαίμαχους επιτελείς των προεκλογικών εκστρατειών του Μπαράκ Ομπάμα και του Τζορτζ Μπους του νεότερου, έχει αναλάβει το έργο της διαρκούς τροφοδοσίας στοιχείων από τα εκλογικά κέντρα σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ. Η ανοιχτή παρακολούθηση, σε πραγματικό χρόνο, του τρόπου με τον οποίον διαμορφώνεται το εκλογικό αποτέλεσμα σε κάποιες περιφέρειες-κλειδιά βάσει στοιχείων και προβλέψεων ανά πάσα στιγμή, καθιστά απαρχαιωμένα και κενά νοήματος τα συνηθισμένα exit poll. Η VoteCastr θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, εφόσον οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι ενδέχεται να επηρεαστούν από την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των υποψηφίων σε μια δεδομένη στιγμή -και βέβαια ιδιαίτερα πριν προσέλθουν στην κάλπη.

Το πρώτο ασφαλές συμπέρασμα για το ποιος θα είναι ο εκλεκτός των Αμερικανών για τη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ θα εξαχθεί περίπου στις 03 π.μ., τα ξημερώματα της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου. Εάν πχ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επικρατήσει τότε σε περιοχές όπως η Πενσυλβάνια, τότε πολύ δύσκολα η Χίλαρι Κλίντον θα ανακόψει την πορεία του προς τον Λευκό Οίκο. Πάντως, στις προηγούμενες εκλογές, ο Μπαράκ Ομπάμα ανακηρύχθηκε νικητής στις 06:38 της 9ης Νοεμβρίου 2012. Εάν όμως η διαφορά Κλίντον-Τραμπ είναι μικρή, τότε μπορεί να επαναληφθεί ένα θρίλερ -ακόμη και δικαστικό όπως το 2000- για το ποιος ή ποια θα λάβει τελικά το χρίσμα.

Άξιο υπενθύμισης είναι το γεγονός ότι στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος δεν εκλέγονται απευθείας από το λαό, αλλά από το λεγόμενο «Εκλεκτορικό Κολλέγιο». Αναλόγως του μεγέθους της, σε κάθε πολιτεία αναλογεί ένας αριθμός εκλεκτόρων, οι οποίοι αναδεικνύονται από το αποτέλεσμα της κάλπης. Το «Κολλέγιο» αποτελείται από 538 εκλέκτορες και κάθε υποψήφιος για την προεδρία στοχεύει στον αριθμό 270, κάτι που θα του εξασφάλιζε την πλειοψηφία, έστω και για μία ψήφο. Σε περίπτωση ισοπαλίας, εάν δηλαδή η Χίλαρι και ο Τραμπ πάρουν από 269 εκλεκτορικές έδρες, το αποτέλεσμα θα κληθεί να διαμορφώσει η Βουλή των Αντιπροσώπων, με νέα εσωτερική ψηφοφορία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται ως φαβορί στο Τέξας, την Ιντιάνα, το Τενεσί, το Μιζούρι, τη Βόρεια Καρολίνα, τη Λουιζιάνα και το Κεντάκι. Αντίστοιχα, ως κρίσιμες για την νίκη της Χίλαρι Κλίντον θεωρούνται πολιτείες όπως αυτή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ, το Ιλινόις και η Καλιφόρνια. Στις φετινές εκλογές αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο οι «επαμφοτερίζουσες» περιφέρειες, όπως η Αριζόνα, η Φλόριντα, η Βόρεια Καρολίνα, το Οχάιο και η Βιρτζίνια, πολιτείες στις οποίες μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει επικρατήσει κανένας από τους δύο επίδοξους προέδρους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η μονομαχία για την προεδρία των ΗΠΑ αναμένεται σκληρή, καθώς Χίλαρι και Τραμπ δείχνουν ισόπαλοι, με ποσοστό περίπου 44%. Παρόλ' αυτά, η χθεσινή άνοδος των δεικτών στο χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ ερμηνεύεται σαν προεξόφληση του αποτελέσματος υπέρ της Χίλαρι Κλίντον.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.