ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο ΚΑΚΟΣ (ΤΡΑΜΠ) ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ (ΧΙΛΑΡΙ)...

Την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ δεν έχει ξεκαθαρίσει. Οι κάλπες άνοιξαν και αντί για τη Χίλαρι Κλίντον που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις νικητής εξέρχεται ο Τραμπ. Κερδίζει πολιτείες που οι Δημοκρατικοί είχαν σίγουρες. Κέρδισε την πολυπληθή Φλόριντα με τους 29 εκλέκτορες, το Οχάϊο που παραδοσιακά βγάζει Πρόεδρο, το Τέξας παρότι ο ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος Μπους έστειλε σήμα εναντίον του ψηφίζοντας λευκό.

Η πρωτοφανής κινητοποίηση των ισπανόφωνων εναντίον του, όπως και η ψήφος κατά 88% των μαύρων υπέρ της Κλίντον δεν καταφέρνουν, όπως φαίνεται, να του κόψουν το δρόμο προς το Λευκό Οίκο. Ακόμη και η ελίτ της μουσικής, του κινηματογράφου, οι άνθρωποι της διανόησης στρατεύτηκαν εναντίον του, αλλά η Χίλαρι δεν θα καταφέρει να πάρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη προεδρική τετραετία των ΗΠΑ.

Τελικά, οι αντισυστημικές υπόγειες διεργασίες, που συντελούνται και στην αμερικανική κοινωνία, είναι μεγάλες και βρήκαν στο πρόσωπο και τη ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ τη ρωγμή για να βγουν στην επιφάνεια. Όπως τη βρήκαν στο πρόσωπο και τα λόγια του Φάρατζ στη Βρεττανία με το Brexit, στην Ιταλία με τον Μπέπε Γκρίλο και τα "πέντε αστέρια" του, όπως φαίνεται ότι θα τη βρούν στη Γαλλία με τη Λεπέν και πάει λέγοντας.

Οι συντηρητικοί έως ακροδεξιοί ακόμη και οι φασίστες σηκώνουν κεφάλι σε όλο τον κόσμο. Είναι οι δυνάμεις του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του εθνικισμού, του λαϊκισμού, του απομονωτισμού -και όχι οι προοδευτικές δυνάμεις της ανοχής, των δικαιωμάτων, της πολυπολιτισμικότητας- που κερδίζουν το παιχνίδι.

Οι λαοί έχουν βαρεθεί και αγανακτήσει με την πολιτική διαφθορά, την συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια λίγων και ισχυρών, με την κυριαρχία των αγορών και την ακραία λιτότητα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των κρατών στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Εξυπακούεται πως ο Τραμπ είναι επίλεκτο στέλεχος αυτού που οι πολίτες απεχθάνονται και καταψηφίζουν. Διεφθαρμένος, πάμπλουτος, άνθρωπος του οικονομικού κατεστημένου. Όμως οι πολίτες δεν στέκονται στο είναι του ανδρός, αλλά παρασύρονται από τη ρητορική του. Ακούνε από το στόμα του αυτά που τους χαϊδεύουν τα αυτιά και τους εξιτάρουν και τους διεγείρουν ένστικτα, όπως το μίσος για το άλλο, το διαφορετικό και γι' αυτό που οι ίδιοι δεν είναι.

Δεν είναι όμως αυτά που δίνουν τη νίκη στον Τραμπ. Είναι η Χίλαρι που του την πρόσφερε. Η εκπρόσωπος των Δημοκρατικών ήταν ότι πιο συστημικό είχε να επιδείξει το αμερικανικό πολιτικό σύστημα. Όλοι οι συμβιβασμοί ακόμη και η διαφθορά κούμπωναν πάνω της. Το μόνο ουσιαστικό της προσόν ήταν το φύλο της.

Το να εκλεγεί μια γυναίκα στο ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ, και μάλιστα μετά τον πρώτο μαύρο Πρόεδρο, ήταν όντως κάτι θελκτικό. Δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται δεν ήταν η κατάλληλη γυναίκα να το πετύχει.

Ενδεχομένως, ο αντισυστημικός των Δημοκρατικών, ο Σάντερς, να είχε περισσότερη τύχη. Σε κάθε πάντως περίπτωση οι δύο υποψήφιοι δεν ήταν οι δημοφιλέστεροι και καλύτεροι για τα κόμματά τους. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι ουσιαστικά σ' αυτές τις εκλογές εμφανίστηκαν διασπασμένοι και στήριξαν τους εκλεκτούς τους με κρύα καρδιά.

Τώρα, και εφόσον επιβεβαιωθεί η νίκη του Τραμπ, αρχίζουν τα δύσκολα για τις ΗΠΑ, αλλά και τον κόσμο. Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις ήταν αρνητικές. Το μεξικανικό πέσος υποχώρησε 10%, το σαϊτ της υπηρεσίας μετανάστευσης του Καναδά έπεσε από τα πολλά χτυπήματα, οι ασιατικές αγορές άνοιξαν με αρνητικό πρόσημο, το δολάριο υποχωρεί, ο χρυσός ανεβαίνει.

Και φυσικά η αμερικανική κοινωνία είναι για πρώτη φορά τόσο διχασμένη, με τους μισούς να εχθρεύονται ακόμη και να μισούν τους άλλους μισούς. Εφεξής, θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια για να υπάρξει καταλλαγή, να κλείσουν πληγές που άνοιξαν στην προεκλογική περίοδο και να μην έχουμε κοινωνικές εντάσεις άμα και μικρούς εμφυλίους στις ΗΠΑ.

Το άγνωστο φέρνει πάντα αναστάτωση και ταραχή. Όλοι θέλουμε να ελπίζουμε πως τα πράγματα δεν θα είναι εξελιχθούν τόσο δυσάρεστα όσο τα προφητεύουν οι αντίπαλοι του Τραμπ ή όσο πιθανώς τα θέλουν κάποιοι ακραίοι οπαδοί του. Εξελέγη ο "κακός", τα κεφάλια μέσα. Μέχρι να δούμε τι θα κάνει και τι θα κάνουμε και μεις εδώ στην Ευρώπη.

Πάντως και εν κατακλείδι, η εκλογή Τραμπ ουσιαστικά ακυρώνει και την επιλσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα. Εκτός από απερχόμενος Πρόεδρος είναι και ένας ηττημένος και βαρύτατα τραυματισμένος Πρόεδρος. Δεν έχασε απλώς η υποψήφια του κόμματός του. Έχασε προσωπικά και ο ίδιος, αφού, ειδικά τον τελευταίο μήνα, πολιτεύθηκε σα να ήταν ο ίδιος υποψήφιος. Έκανε τα πάντα υπέρ της Χίλαρι και σε κάθε τόνο προέτρεπε τους Αμερικανούς να μαυρίσουν τον Τραμπ.

Οι Αμερικανοί δεν τον άκουσαν. Και μάλλον είναι λάθος και του Τσίπρα να τον ακούσει. Το καλύτερο που έχει να κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, για προφανείς λόγους, είναι να ψάξει να βρει επαφή με τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου...

10 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. freeman 13:31 10/11/2016

  Μέτρον άριστον. |
  Ανάμεσα στον ΕθνοΑπομονωτικό Ακραίο Προστατευτισμό του 45-60% Δασμών και της Ολικής Απαγόρευσης Εξόδου Κεφαλαίων ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ και της Χαοτικά Παγκοσμιοποιημένης minΚόστους Παραγωγής και της Ανεξέλεγκτης Απόδρασης Κεφαλαίων – Απόκρυψης ΥπερΚερδών , ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ . . . ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΜΟΝΤΕΛΑ οικονομικών Πολιτικών . Kίνημα ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ Σοσιαλιστών .

  • XYZ&Ω 14:06 11/11/2016

   Περισσότερη σοβαρότητα και λιγότερα «μοντέλα?» χρειάζεται η Ελλάδα αγαπητέ κινούμενε Δημοκράτη.

  • Θ.Τ. 11:30 12/11/2016

   http://www.matrix24.gr/2016/11/sti-lisavona-to-megalitero-sinedrio-technologias-ston-kosmo/

   Πράγματι , παν μέτρον άριστον, γι αυτό ΑΝΤΙΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ γιά την ΜΕΤΑΠΕΛΑΤΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, όπως τα λέει ΠΑΛΙ ο ΓΑΠ στην Λισσαβώνα ! και όχι στα πελατειακά Μ.Μ.Ε. . Χρειάζεται όμως μετάφραση, σπάσιμο του αποκλεισμού και εκλαίκευση.

 2. XYZ 18:55 09/11/2016

  Ο κακός Τράμπ , το νεό συνώνυμο της «ξενοφοβίας», αυτή η «προσωποποίηση τής αηδίας» μετά από τήν νίκη του προκάλεσε σεισμό, χάος αγνοια σε όλους τούς μένουν ηγέτες και πολλά ερωτήματα καί δαιρωτούμαι ΓΙΑΤΙ;
  ΓΙΑΤΙ αυτός ο ξαφνιασμός; Μήπως ειναι ο πρώτος που συμπεριφέρθηκε χυδαία και δημαγωγησε γιά νά πάρει τίς εκλογές; ΟΧΙ.! Ούτε κα ειναι ανάγκη νά πάτε μακρυά.
  Μόνο που δημοσιογράφοι, αρθρογράφοι, δημοσκόποι και πολιτικοί έπεσαν έξω στούς λογαριασμούς τους ως συνήθως τον τελευταίο καιρό καί ντρέπονται πού αναγκάστηκαν νά τό παραδεχτούν. Ουτε και γι” αυτό ειναι νά πάμε μακριά. Η δημοσκόπηση στήν Ελλάδα ειναι εθνικό σπόρτ.
  Ενώ ο κύριος Τράμπ ειναι «βυλλέντης» όπως λένε οι κύ/ριοι σέ τέτοιες περιπτώσεις.
  Αλλά από πληροφορίες πού έχω από ανθρώπους τού περιβάλλοντος, ο Τραμπ θά προςλάβει τήν Χίλλαρι γιά νά δοιηκά νά ξανακάνει μεγάλη τ´ην Απερική.
  Ο Τράμπ προσωπικά θα αςχοληθεί αποκλειστικά γιά τήν επόμενη του κατάκτηση καί δέν θα ησυχάσει άν δεν πάρει τό Νόμπελ ειρήνης αν χρειαστεί μετά ΒΙΑΣ.

 3. Θ.Τ. 9:59 09/11/2016

  Φυσικότατο να είσαι κόντρα στο κατεστημένο με κορυφή τους ολιγάρχες, ( γιατί παίζει παράφωνα την δημοκρατία στο πιάνο ) αλλά μέσα από το main stream των Μ.Μ.Ε. στην υπηρεσία των ολιγαρχών, ο κόσμος οδηγείται να επιλέξει ακόμα χειρότερο κατεστημένο ( να παίζουν κάποιοι χειρότεροι πιάνο με τα πόδια , με ρόπαλα, με αλυσοπρίονο ). Αρα χρειάζεται πολλή investigative, not embedded journalisme, αυτοκριτική, αντιλαικίστικα Μ.Μ.Ε. μη γκεμπελίσκοι-αντιγκεμπελίσκοι και whistlblowers και ο θεός βοηθός να μην είναι αργά γιά κάποιον έστω και «μόνο» οικονομικό τρίτο παγκόσμιο πόλεμο .Αυτό είναι το λάθος που οδηγεί σε Τραμπ, Μαυ, Τσίπρα, Λεπέν, Ούρμπαν κ.λπ. κ.λπ. ΛΙΓΟ-ΠΟΛΥ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΒΓΑΛΑΜΕ .
  Η μη αντίσταση στον νεοφιλελευθερισμό στα Μ.Μ.Ε. είναι η βάση γιά τις πολιτικές νίκες του.

  • Vas_Pap 20:26 09/11/2016

   μαλλον εισαι ο μοναδικος που δεν καταλαβες οτι το γεγονος είναι ήττα του νεοφιλελευθερισμου :)

   • XYZ 23:14 09/11/2016

    Βρέεε…π” ανάθεμα το να…..αυτός είδε τήν ήττα τού Νεοφιλελευθερισμού.

   • Θ.Τ. 11:19 12/11/2016

    Εγώ δεν βλέπω ΚΑΜΜΙΑ ΗΤΤΑ του νεοφολελευθερισμού,
    αντίθετα προφανώς συνεχίζει τον «βιασμόν μετά ξυλοδαρμού»
    κοινώς «γ@ και δέρνει».
    Εκτός αν εννοείς πως ηττήθηκε «ηθικά
    οπότε πράγματι κινδυνεύει
    … να πεθάνει στα γέλια .

    • XYZ 12:49 12/11/2016

     Τότες νά μιλάς καθαρά και ντόπαρα. Σταματάτε τα πούστικατα ?) υπάρχει και κόσμος που δεν τα καταλαβαίνει.

     • Θ.Τ. 23:33 12/11/2016

      Οι χαρακτηρισμοί επιστρέφονται στο ακέραιο, τα επιχειρήματα σου δεν υπάρχουν .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.