ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο ΟΜΠΑΜΑ ΗΛΘΕ ΕΙΔΕ ΑΠΗΛΘΕ. ΚΑΙΣΑΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΡΚΕΛ...

Το veni vidi vici αποτελεί αναμφίβολα την πιο λακωνική αφήγηση πολεμικής αναμέτρησης. Ανήκει στον Ιούλιο Καίσαρα, ο οποίος με τις τρεις αυτές λέξεις (ήλθον, είδον, ενίκησα) ανήγγειλε στη ρωμαϊκή Σύγκλητο τη νίκη του, το 47 μ.χ., επί του βασιλέως του Πόντου Φαρνάκη Β' σε μάχη, στην πόλη Ζήλα στη βόρεια Μικρά Ασία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν είναι Ιούλιος Καίσαρ ούτε ήλθε στην Αθήνα για να νικήσει τους Έλληνες. Κάθε άλλο. Ήλθε για να δηλώσει τη στήριξή του στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, την Πολιτική, τις Τέχνες και η οποία σήμερα δοκιμάζεται λόγω της υπερχρέωσης και των ελλειμμάτων. Και το έκανε.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου ήταν υποστηρικτικές της προσπαθείας των Ελλήνων στους τομείς της οικονομίας και των προσφύγων, ενώ η υπόσχεση που έδωσε ότι θα συζητήσει το ελληνικό χρέος με την καγκελάριο Μέρκελ οπωσδήποτε μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ήλθε, είδε, υποσχέθηκε.

Και αυτό που υποσχέθηκε μάλλον θα το κάνει. Το καλό του λόγο θα τον πει. Δεν είναι όμως σίγουρο πως θα εισακουστεί. Είναι μεν πλανητάρχης, αλλά το χρήμα για την Ελλάδα δεν το βάζουν οι Αμερικάνοι, αλλά οι Γερμανοί και οι άλλοι Ευρωπαίοι. Και οι Γερμανοί δεν θέλουν να ακούσουν για μείωση του χρέους τώρα.

Κι όταν λέμε μείωση εννοούμε ουσιαστική και τελική όσον αφορά τη διευθέτησή του. Αυτή που εννοεί ο Τσίπρας και όχι αυτή τη βραχυπρόθεσμη παρέμβαση στο επιτόκιο (σταθερό αντί για κυμαινόμενο) για ένα τμήμα του (περίπου 40 δις) που πιθανότατα θα γίνει μόλις λήξει η δεύτερη αξιολόγηση. Όχι ότι κι αυτή δεν είναι καλή -μάζευε κι ας ειν' και ρώγες, λένε- αλλά δεν είναι αυτή που χρειαζόμαστε κι αυτή που ζητά, και ορθώς, ο Τσίπρας.

Ρύθμιση του χρέους θα γίνει εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και πιάσει όλους τους στοίχους της. Και θα γίνει το 2018 με ή χωρίς μνημόνιο με την παρούσα ή πιθανότατα την επόμενη κυβέρνηση ανάλογα με την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται τότε η Ευρώπη, αλλά και η Ελλάδα.

Και για να μην έχουμε καμμία αμφιβολία για το τι θα συμβεί σας παραθέτω το σχόλιο γερμανικής κυβερνητικής πηγής για την επίσκεψη Ομπάμα και τη φιλολογία περί μείωσης του χρέους.

"Αλλαγή της πολιτικής μας αποκλείεται" είπε, προσθέτοντας ότι η στάση της Άνγκελα Μέρκελ δεν αλλάζει από μέρα σε μέρα, ούτε κι αν παρεμβαίνουν ξένοι πολιτικοί, όσο ισχυροί και να είναι αυτοί.

Η καγκελάριος θα συζητήσει το θέμα με τον αμερικανό πρόεδρο κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, που αρχίζει αύριο Πέμπτη, όμως δεν πρόκειται να μετακινηθεί από τη γνωστή θέση της που συνοψίζεται στη φράση: Καμία συζήτηση για το ελληνικό χρέος πριν το 2018. "Οι δυο τους έχουν μιλήσει επανειλημμένως για το θέμα, χωρίς να έχουν υπερβεί ποτέ τη διαφωνία τους" τόνισε. "Έτσι θα γίνει και τώρα".

Ο φυσικός χώρος για τη διαπραγμάτευση τέτοιων ζητημάτων, τόνισε η πηγή, είναι τα ευρωπαϊκά πολιτικά όργανα και μόνο, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ecofin, και το Eurogroup. Οι απόψεις άλλων εταίρων, εκτός τέτοιων οργάνων, εξετάζονται σοβαρά, δεν παίζουν όμως αποφασιστικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων – "Είναι οι Ευρωπαίοι που καθορίζουν τα του οίκου τους".

Η ίδια πηγή διευκρίνισε, ότι η Μέρκελ συνεχίζει να παίρνει σοβαρά υπόψη τις απόψεις του Ομπάμα, παρόλο που αυτός βρίσκεται στο τέλος της θητείας του και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι ήδη με το ένα πόδι στον Λευκό Οίκο. "Δεν μετακυλίουμε το θέμα στον Τραμπ" είπε. "Να είστε όμως σίγουρος, ότι η καγκελάριος θα πάρει απέναντί του την ίδια θέση για το χρέος, που υποστηρίζει και έναντι του Ομπάμα".

Κατόπιν τούτου δεν νομίζω πως χρειάζεται να προσθέσω τίποτε περισσότερο. Καλός ο Μπαράκ, καλές οι προτροπές και οι υποσχέσεις του Ομπάμα, αλλά αποτέλεσμα μικρό όσον αφορά το ελληνικό χρέος. Εξάλλου και για να λέμε όλη την αλήθεια εάν όντως ήθελε να το λύσει θα το έκανε ένα δύο χρόνια νωρίτερα, όταν είχε ουσιαστικές αρμοδιότητες και όχι δύο μήνες πριν μαζέψει τα πράγματά του από το Λευκό Οίκο.

Καλή λοιπόν η επίσκεψη, άριστη από συμβολισμούς για τη Δημοκρατία, τις ελευθερίες και τα δικαιώματα που γεννήθηκαν στη χώρα που έχει τον Παρθενώνα, αλλά μέχρι εκεί. Επομένως για τον Πρόεδρο Ομπάμα ισχύει το είδον, ήλθον, απήλθον και όχι το Καισαρικό veni vidi vici. Εξάλλου ο νέος Καίσαρας λέγεται Ντόναλντ.

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. freeman 13:54 17/11/2016

  Κάθεσαι εσύ τώρα και διαβάζεις τα ρεπορτάζ των αμερικανικών εφημερίδων για την ομιλία Ομπάμα στην Αθήνα και ρεμβάζεις με τα περί «δημοκρατίας», «πολιτών» και «αναγκαιότητας της παγκοσμιοποίησης». Κι εκεί που έχεις φτάσει στην “Washnigton Post”, ανακαλύπτεις πως ότι και να συμβαίνει, ότι και να τρέχει, ότι και να διαδραματίζεται πάντοτε κατορθώνει ο Γιώργος Παπανδρέου να τρουπώνει στα media των ΗΠΑ.
  Διαβάζουμε στην ανταπόκριση της Juliet Eilperin:
  «Σε ένα mail που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα ο Γιώργος Παπανδρέου, πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 2009 ως το 2011, σημείωσε ότι ήταν αναγκαίο για τον Ομπάμα να αναδείξει πως θα “εξανθρωπίσουμε” και θα “εκδημοκρατίσουμε” την παγκοσμιοποίηση για να αφοπλίσουμε τις “διχαστικές πολιτικές του φόβου” που κερδίζουν έδαφος ανά την υφήλιο.»
  Και συνέχισε ο Γιώργος Παπανδρέου στο mail του:
  «Όταν η παγκοσμιοποίηση δεν νοιάζεται για όσους έγιναν φτωχότεροι, για τους πολίτες της μεσαίας τάξης που απώλεσαν τις προοπτικές μιας καλύτερης ζωής, για όσους ταλαιπωρούνται με τις νέες τεχνολογίες και φοβούνται ότι θα χάσουν τις δουλειές τους, για όσους αισθάνονται αβοήθητοι όταν έρχονται αντιμέτωποι με τις ραγδαίες οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις ή για τόσους και τόσους που δεν βλέπουν την παγκόσμια κοινότητα ενωμένη κόντρα στην κλιματική αλλαγή, για όσους αισθάνονται ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, τότε δεν πρόκειται να πάει πουθενά.»
  Όπως πρόσθεσε μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός, η ιδέα για την επίσκεψη Ομπάμα ήταν δική του, καθώς του είχε απευθύνει σχετική πρόσκληση πριν από έξι χρόνια:
  «Εκείνη την εποχή μου είχε απαντήσει ότι θα ήθελε να πάρει μαζί στην Ελλάδα τις δύο όμορφες κόρες του, για μια βόλτα με γαϊδουράκια σε ένα νησί. Η πρόσκληση εξακολουθεί να ισχύει.»
  Για αυτό το περιεχόμενο Ομιλίας Ομπάμα //μύριζε// Γ.Παπανδρέου σε ομιλίες του σε φόρα του Εξωτερικού , απλά ο Ομπάμα είναι πολύ καλύτερος ρήτορας .

 2. ο Τσίπρας εξευτέλισε την Ελλάδα και τους Έλληνες – είναι κομπλεξικός, χαζοχαρούμενος, αναιδής και άσχετος.

  το ίδιο και ο φαυλόπουλος με το ύφος νίκου ξανθόπουλου που ζητιανεύει λίγη …αγάπη από τον ομπάμα.

  ο μόνος έλληνας πολιτικός που θυμίζει ομπάμα είναι ο γιώργος παπανδρέου – ο σοφός ελληνικός λαός δεν τον εξέλεξε καν βουλευτή μιας κι στα πρόσωπα του τσίπρα και του καμμένου βλέπει το δικό του…

  • freeman 22:00 17/11/2016

   Ψευτόμαγκας Θρασύδειλος Ζήτουλας ο ΝεοΕλλαδιταράς .

 3. freeman 14:02 16/11/2016

  Που είσαι ρε Global Γιώργαρε . . .
  ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ , ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ !
  O Κομπλεξοσταλινικός Μπρουτζόβλαχος Αλέκσσσσσσης , που ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ oi . . . ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΈΝΟΙ πασοκοΙ Δ.Υ (εν ενεργεία & 45άρηδες συνταξιούχοι) επειδή τους ΕΚΟΨΕ το 2010 τα 2 ΔΩΡΑ, τα ΚΟΠΡΙΤΟΕΠΙΔΟΜΑΤΑ , τις ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ του kolou , οι κατ εικόνα και ομοίωση με τους ΚαραμανλοΤσίπρες ΚρετινοΕλληναράδες , για να . . . ΣΚΙΣΕΙ ΜΕ ΤσιπροΝΤΑΟΥΛΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΟΥ Γιώργαρε που . . . ΤΑΧΑ σε ΕΙΧΕ ΒΑΛΕΙ ΩΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑ ΤΟ ΔΟΛΛΑΡΙΟ-ΗΠΑ-ΟΜΠΑΜΑ το 2010 ΓΙΑ . . . ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟ ΕΥΡΩ (ΑΥΤΑ ΞΕΡΝΟΥΣΑΝ τότε οι ΚΑΜΕΝΟΙ-ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΙ και το ΛΟΒΟΤΟΜΗΜΕΝΟ ΠΟΠΟΛΟ ΠΡΟΘΥΜΑ ΠΙΣΤΕΥΕ) , θέλησε να ΣΕ ΜΙΜΗΘΕΙ ΡΕ ΓΙΩΡΓΑΡΕ όταν συνομιλείς με απροσποίητη έμφυτη άνεση – οικειότητα του ΚΑΙ Συμπατριώτη τους Αμερικανού, με την Αμερικάνικη Ηγεσία και ΧΘΕΣ Ψέλλιζε-Ψεύδιζε στον θρασιμο-ΕΝΙΚΟ κάτι παιδαριώδεις βλαχοΕλληνιές με βλαχοαμερικανική προφορά Κώστα Χατζηχρήστου καουμπόι , έτριβε τα χέρια του, μόρφαζε , χασμουριώτανε , κοίταγε το ταβάνι, κοίταγε το ρολόι του , σταύρωνε και ξεσταύρωνε τα μπούτια του, χυμένος σαν πατσο-λουκουμάς στην καρέκλα . . . για να δείξει την επιτηδευμένη ΤΑΧΑ άνεση-Οικειότητα του κομπλεξικού-ξεβράκωτου στα τέσσερα , επαναστάτη της γραβάτας & της πορδής !
  Τον κοίταγε ο Ομπάμα με έκπληξη, να . . . παλεύει με την έμφυτη αριστερογυφτιά που τον χαρακτηρίζει !
  Ο Ομπάμα στα λίγα λεπτά που είχε ελεύθερα ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΈΝΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΚΕ , ΑΚΟΥΣ ΚΟΨΙΔΟ-ΥΠΕΡΟΥΡΙΧΑΙΜΙΚΕ ΝεοΕλλαδιταρά ? ΓΥΜΝΑΣΤΗΚΕ . . . όταν τον FITNESS Γιώργαρο ΤΟΝ ΛΕΙΔΩΡΕΙΣ , ΕΠΕΙΔΗ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟΝ ΖΗΛΕΥΕΙΣ (βλ: Να ψοφήσει και η κατσίκα του γείτονα) διότι ως τρόπο ζωής μεριμνά να έχει πάντα πρόσβαση σε γυμναστήρια, κανό, ποδήλατα , κολυμπάει , τρέχει μαραθώνιο . . . !
  Ο δε Πάκης , με την μούρη του σκατόφατσου αλκοόλα , ΈΓΛΥΦΕ-ΕΚΛΙΠΑΡΟΎΣΕ ΜΙΣΟΚΑΚΌΜΟΙΡΑ -ΨΈΛΛΙΖΕ τα γνωστά γλοιώδη εξευτελιστικά παρακαλετά του μισοκακόμοιρου Βασιλάκη Καΐλα ότι . . . ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΚΥΝΗΓΑΝΕ γιατί μας ζηλεύουν . . .
  Ρε ΑΘΛΙΕ Πάκη , που αντί για φυλακή για τα Δημοσιονομνικά εγκληματά σας 2004-2009 σε κάνανε ΠτΔ , όταν 10 χρόνια κολογλύφατε με τον Ραφήνιο Κόπρο τον Πούτιν , ΔΕΝ ξέρατε ότι Η Δύση θα ΜΑΣ γράψει ως ΧΩΡΑ στον . . . MAYRO Τειρεσία ? ΤΟΣΟ ΕΘΝΟΚΤΟΝΟΙ ΡΕ ?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.