ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Άννα Διαμαντοπούλου για το χρέος

Όχι με τους θεσμούς, αλλά με τα κράτη να γίνει η διαπραγμάτευση

diamantopoulou

Η πρώην υπουργός και επικεφαλής του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του «Action 104,6» στην Αγγελική Σπανού και τον Ανδρέα Χριστοδουλάκη τόνισε ότι η συζήτηση για κούρεμα του χρέους πρέπει να βγει από τη διαπραγμάτευση, και η Ελλάδα να διαπραγματευτεί ξεχωριστά με το κάθε κράτος που μας έχει δανείσει με μία νέα ομάδα διαπραγμάτευσης.

Συγκεκριμένα η πρώην υπουργός δήλωσε:

«Η χώρα έχει να κάνει μία δύσκολη διαπραγμάτευση. Πάρα πολύ εύκολα από έξω να πετάς πέτρες και πάρα πολύ εύκολα να λες τι θα έκανες εσύ – εννοώ τα υπόλοιπα κόμματα. Όμως αυτό που λείπει αυτή τη στιγμή, είναι μια πολύ επεξεργασμένη πρόταση για το πώς αντιμετωπίζουμε το θέμα του χρέους, γιατί από το θέμα του χρέους θα προκύψουν και πάρα πολλά άλλα ζητήματα.

Δηλαδή το θέμα του πλεονάσματος δεν είναι ανεξάρτητο του χρέους. Γιατί μας λένε ότι πρέπει να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα; Γιατί πρέπει κάπως να πληρώνουμε το χρέος ώστε να μη μεγαλώνει. Γιατί εκεί είμαστε τώρα- όχι να μην το πληρώσουμε, να μη μεγαλώνει το χρέος. Η άποψη λοιπόν την οποία έχουμε επεξεργαστεί και δουλεύουμε συνεχώς και την έχουμε πάει σε όλα τα κόμματα, είναι ότι η προσέγγιση πρέπει να είναι ως εξής διαφορετική και πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Πρώτον η πρότασή μας να βγάλει τελείως απ' τη συζήτηση τη λέξη “κούρεμα” , όχι επειδή δεν πρέπει να γίνει, κάποια στιγμή θα γίνει το κούρεμα, αλλά δεν μπορεί αυτή τη στιγμή πολιτικά να μπει σε κανένα κοινοβούλιο στην Ευρώπη. Να μιλήσουμε για μία περίοδο χάριτος περίπου 10ετή κι από κει και πέρα όλη η υπόλοιπη αναδιάρθρωση , και αυτή την πρόταση (εμείς την έχουμε καταθέσει με λεπτομέρειες) , να γίνει μία διπλωματία του χρέους, δηλαδή την πρότασή μας να μην τη συζητήσουμε πλέον με τους θεσμούς, ούτε με τη Γερμανία – θεωρώ ότι είναι πολιτικό και στρατηγικό λάθος με τη χώρα να αναγορεύει τη Μέρκελ, τον Σόιμπλε, τη Γερμανία ως τον μοναδικό αντίπαλο, ως όλοι οι άλλοι να είναι μαζί μας. Δεν είναι καθόλου έτσι.
Και να αρχίσει η χώρα μία διπλωματία του χρέους με μία ομάδα η οποία θα αποτελείται απ΄ ό,τι καλύτερο έχει η χώρα, η οποία θα επισκεφθεί τα 28 κοινοβούλια, και για το κάθε κοινοβούλιο θα υπάρχει μία συγκεκριμένη πρόταση που αφορά το τμήμα του χρέους που έχουμε με την κάθε χώρα. Θα πάμε στη Σλοβακία, το λέω γιατί είναι μία χώρα πάρα πολύ εχθρική στην Ελλάδα, και θα πούμε “πόσα σας χρωστάμε; 1,5δις; θεωρείτε ότι είναι το χρέος της Ελλάδας απέναντι στη Σλοβακία; Εάν η Ελλάδα έχει 10 χρόνια χάριτος και έχει αυτή την αναδιάρθρωση μετά, εμείς μπορούμε να αποπληρώσουμε το χρέος στη Σλοβακία σε τόσο διάστημα και με τόσο όφελος για τους Σλοβάκικο λαό. Εάν δεν γίνει αυτό, και η Ελλάδα θα καταρρεύσει, και η Σλοβακία δεν θα πάρει ποτέ πίσω τα λεφτά της.

Εκεί να δημιουργηθούν συμμαχίες με τα 28 κοινοβούλια γιατί αυτά ορίζουν μετά τους θεσμούς. Έχουμε εγκλωβιστεί σε μία διεκδικητική προσέγγιση, - αυτό το χάλι του να μιλάνε υπουργοί στο Χίλτον με υπαλλήλους, που δεν έχει καμία λογική σε σοβαρές χώρες. Και θεωρούμε ότι αυτοί οι θεσμοί μπορούν να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση. Δεν μπορούν. Οι θεσμοί, ακόμη και σε επίπεδο Γιούνκερ να ερχόταν, θα είχαν την δέσμευση απέναντι σε κυβερνήσεις που τους στηρίζουν».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.