ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορυφώνονται οι διεργασίες, «δίνει» τα πλεονάσματα η κυβέρνηση

«Ωδίνες» στο Μαξίμου για τη συμφωνία

maximou1

Αν και το ορόσημο της 5ης Δεκεμβρίου για συμφωνία εφ’ όλης της ύλης έχει ήδη ξεθωριάσει για την κυβέρνηση, στο Μαξίμου επιμένουν ότι έστω κι αν χρειαστεί ένα Eurogroup ακόμη, στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση ως το τέλος του έτους. Βεβαίως, τον χρόνο «ροκανίζουν» οι απαιτήσεις των δανειστών, καθώς πέραν των αξιώσεων που αφορούν στο κομμάτι των εργασιακών, στο τραπέζι έχει πέσει και η «περιγραφή» των μέτρων πέραν του 2018, παρότι το Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοιου τύπου μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, η σχετική συζήτηση έχει ανοίξει, αφού η «εγκάρδια συνεννόηση» ΔΝΤ-Βερολίνου φέρνει τον συμβιβασμό των δύο πλευρών ως προς το χρέος και τα πλεονάσματα και μεταφέρει στην ελληνική κυβέρνηση το βάρος νέων μέτρων για το 2019 και το 2010. Τα νέα μέτρα εξάλλου συνδέονται με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, αλλά και με την διαφαινόμενη υποχώρηση του Ταμείου στην απαίτησή του να μειωθούν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα. Μ’ άλλα λόγια, το Ταμείο έχει διαμηνύσει στους δανειστές πως θα ζητήσει μέτρα αν τα πλεονάσματα μείνουν υψηλά ή θα πάει πάσο εφόσον οι στόχοι πέσουν πολύ χαμηλότερα για τα έτη πέραν του 2018.

«Όχι νέα μέτρα», αλλά…

Βεβαίως, στην κυβέρνηση αποκλείουν το ενδεχόμενο να κληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει νέα μέτρα που θα αφορούν σε έτη πέραν της χρονικής διάρκειας του Μνημονίου (2018). Εξάλλου, κάτι τέτοιο θα τίναζε στον αέρα το «αφήγημα» της κυβέρνησης περί εξόδου από το Μνημόνιο και θα δικαίωνε τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι δηλαδή η πολιτική της κυβέρνησης «οδηγεί σε τέταρτο Μνημόνιο».

Στο πλαίσιο της τακτικής αποφυγής των νέων μέτρων, το Μέγαρο Μαξίμου, όπως φάνηκε χθες, συζητεί ακόμη και την αποδοχή των στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, προκειμένου να τελειώσει η σχετική συζήτηση –για την ώρα- και να «δώσουν» οι δανειστές άλλα θέματα, όπως τις συλλογικές συμβάσεις στα εργασιακά.

Βεβαίως, αυτό αποτελεί μία υποχώρηση από τις έως τώρα «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, αφού στο υπουργείο Οικονομικών καθυστερούσαν εδώ και μήνες να καταρτίσουν Μεσοπρόθεσμο, προκειμένου να μην δείξουν ότι η Αθήνα αποδέχεται τον στόχο για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και για μετά το 2018. Πάντως, στο Μαξίμου εκτίμησαν ότι η αποδοχή του στόχου αυτού μπορεί να αλλάξει στη συνέχεια, αλλά και πως θα «ξεκλειδώσει» τις διεργασίες για την δεύτερη αξιολόγηση.

«O,τι γραφτεί στο Μεσοπρόθεσμο δεν είναι γραμμένο στις πλάκες του Μωυσή. Το θέμα τώρα είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση, να ενταχθούμε στην ποσοτική χαλάρωση, να υπάρξουν αποφάσεις για το χρέος και να αρχίσει να αναπτύσσεται η οικονομία. Όταν γίνουν αυτά, θα διεκδικήσουμε από καλύτερες θέσεις την μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων», τονίζει στο matrix24.gr κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, εξηγώντας το σκεπτικό της κυβέρνησης.

Άλλωστε, χθες, την πρόθεση της κυβέρνησης να πάει «πάσο» ως προς τα πλεονάσματα υπονόησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. ««Ακόμα και αν ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα λέει ότι το 2019 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, τίποτα δεν εμποδίζει, τη στιγμή που θα ληφθούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, να απομειωθούν οι στόχοι των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων, σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα. Δηλαδή πρόκειται για μια ανοιχτή διαπραγμάτευση που θα κλείσει όταν ληφθούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.