ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία στην ΚΟ της Ν.Δ.

Μητσοτάκης: «Επιτακτική ανάγκη η πολιτική αλλαγή»

Αναγκαία χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης την πολιτική αλλαγή στη χώρα, μιλώντας στην Κ.Ο. του κόμματος.
mitsotakis

Όπως είπε, δεν είναι μόνο η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης που κάνει επιτακτική την ανάγκη πολιτικής αλλαγής, αλλά είναι και οι διεθνείς ανακατατάξεις.

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, μόνο μια νέα, σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ανακατατάξεις αυτές προς όφελος της Ελλάδας.

Ακόμη ανέφερε ότι η πολιτική αλλαγή είναι αίτημα πλειοψηφικό της κοινωνίας, η οποία δεν αντέχει άλλο μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Εν όψει της μίνι συνόδου της Ευρωζώνης με το ΔΝΤ στο Βερολίνο την Παρασκευή, ο πρόεδρος της ΝΔ παρατήρησε ότι η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε, καθώς κάποιοι θέλουν να αποφασίσουν για μας χωρίς εμάς.

Μετά από εκτενή του αναφορά στις διεθνείς εξελίξεις, τόσο στη γειτονιά της χώρας όσο και παγκοσμίως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «αντιμετωπίζει τις τεκτονικές γεωπολιτικές εξελίξεις χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική».

«Δεν είμαστε μέρος καμίας λύσης, αλλά ένα διαρκές πρόβλημα. Η διεθνής κοινότητα μας αντιμετωπίζει με αισθήματα συμπόνοιας και οίκτου. Η κατανόηση των ξένων δεν είναι αρκετή για να εξασφαλίσει από μόνη της την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων», πρόσθεσε.

Ειδικά για την Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα είναι απρόβλεπτη. Χαρακτήρισε απαράδεκτες τις συνεχείς τοποθετήσεις Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης, λέγοντας ότι προκαλούν προβληματισμό και προσθέτουν μία ακόμη εστία ανησυχίας στην ήδη ταραγμένη περιοχή.

Ακόμη, μίλησε για κρεσέντο εθνικισμού από την Αλβανία, η οποία βάζει στο τραπέζι όλα τα διμερή θέματα.

Αναφορικά με το Κυπριακό εξέφρασε προβληματισμό για τα βήματα υπαναχώρησης των Τουρκοκυπρίων στις πρόσφατες συνομιλίες της Ελβετίας.

Τα κυριότερα σημεία από την ομιλία Μητσοτάκη

Για τις διεθνείς εξελίξεις

Στα εθνικά θέματα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

«Οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν εντατικοποιηθεί, στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη, αλλά αξιολογούμε με ανησυχία τα βήματα υπαναχώρησης της άλλης πλευράς» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, για να προσθέσει: «Η Τουρκία είναι απρόβλεπτη, οι δηλώσεις Ερντογάν αμφισβητούν το διεθνές συμβατικό θεμέλιο, τη συνθήκη της Λοζάνης. Είναι απαράδεκτες τοποθετήσεις που προσθέτουν μία ακόμη εστία ανησυχίας στην περιοχή. Η Αλβανία βάζει στο τραπέζι το σύνολο των θεμάτων. Η συμφωνία για το προσφυγικό κρέμεται από μία κλωστή. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο, η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη εθνική στρατηγική. Στο οικονομικό δεν είμαστε μέρος καμίας λύσης, η διεθνής κοινότητα μας αντιμετωπίζει, στην καλύτερη περίπτωση, με συμπόνια και οίκτο, αυτό όμως δεν αρκεί για την προάσπιση των συμφερόντων μας. Η σύσκεψη στο Βερολίνο, - Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία - δείχνει ότι κάποιοι θέλουν να αποφασίζουν για μας, χωρίς εμας. Αν δεν είχαμε τη θλιβερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ατμομηχανή ανάπτυξης».

Για τη μίνι σύνοδος Ευρωζώνης - ΔΝΤ

Εν όψει της μίνι συνόδου της Ευρωζώνης με το ΔΝΤ στο Βερολίνο την Παρασκευή, ο πρόεδρος της ΝΔ παρατήρησε ότι η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε, καθώς κάποιοι θέλουν να αποφασίσουν για μας χωρίς εμάς.

«Η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στο περιθώριο» σημείωσε, ενώ για τις οικονομικές εξελίξεις τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα μάς αντιμετωπίζει με οίκτο.

«Κάποιοι αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς» τόνισε για την επικείμενη διάσκεψη για το ελληνικό χρέος, από την οποία απουσιάζει η Ελλάδα.

Αίτημα για πολιτική αλλαγή

Το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι φανερό πλέον στην κοινωνία, υπογράμμισε, για να αναφερθεί στις κάλπες που στήνονται παντού στην κοινωνία και από τις οποίες η ΝΔ έρχεται πρώτη και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ καταποντίζονται.

«Αυτά τα μικρά βήματα είναι προάγγελος της πολιτικής αλλαγής που θα έρθει στις επόμενες εκλογές» υπογράμμισε.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η ΝΔ έχει κερδίσει την προσοχή των πολιτών, αλλά ακόμα χρειάζεται προσπάθεια για να κερδίσει το κόμμα την εμπιστοσύνη τους.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο... Είμαστε ένα διαρκές πρόβλημα που χρειάζεται ειδική διαχείριση...Η Ελλάδα έχει ανάγκη μια αξιόπιστη κυβέρνηση, που δεν θα είναι ο επαίτης της διεθνούς κοινότητας. Εάν δεν είχαμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ατμομηχανή ανάπτυξης»

Για τον προϋπολογισμό

Με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% δεν είναι ρεαλιστική, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας και των νοικοκυριών με τέσσερις ωρολογιακές βόμβες: «κόκκινα» δάνεια, ληξιπρόθεσμες οφειλές, μαύρη τρύπα στα Ταμεία και επιδείνωση της ρευστότητάς τους.

«Ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο. θα φτάσουμε εκεί που ήμασταν στα τέλη του 2014. Ποια μεγαλύτερη απόδειξη της αποτυχίας τους» τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι δύσκολα μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης, κατά συνέπεια η Ελλάδα θα χάσει την συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

«Οι κυβερνώντες παριστάνουν ότι διαπραγματεύονται. Με τις ιδεοληψίες του διαπραγματεύονται» σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Για τα εργασιακά

Για τα εργασιακά, είπε ότι η Ελλάδα οφείλει να ακολουθήσει το κοινοτικό κεκτημένο, αλλά τόνισε η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και καταπολέμησης της ανεργίας, ενώ διστάζει σε αναγκαία - όπως τα χαρακτήρισε - μέτρα όπως τον περιορισμό των προνομίων των συνδικαλιστών.

Για το χρέος

Για το ζήτημα του χρέους ξεκαθάρισε ότι η ρύθμισή του είναι απαραίτητη, αλλά δεν φτάνει για την έξοδο από την κρίση: «Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική» τόνισε.

«Η κυβέρνηση οχυρώνεται πίσω από το ζήτημα του χρέους. Το χρέος έχει αναχθεί σε προπέτασμα καπνού για να κρυφτεί η ανικανότητα της κυβέρνησης. Είναι επιβεβλημένη η πολιτική αλλαγή, το συντομότερο δυνατό» επανέλαβε.

Για την έξαρση του λαϊκισμού

«Εκδηλώνεται μια αντανακλαστική άμυνα περιχαράκωσης των πολιτών σε όλα όσα νιώθουν ότι απειλούνται. Αλλά είναι ασυγχώρητο λάθος να επενδύεις σε αυτό και εμείς αυτό το λάθος δεν θα το κάνουμε. Δεν θα τάξουμε τα πάντα στους πάντες. Δεν θα αντιμετωπίσουμε την έξαρση του λαϊκισμού, υιοθετώντας τον. Θα ακούσουμε τους πολίτες, αλλά θα τους εξηγήσουμε γιατί χρειάζονται μεταρρυθμίσεις» είπε.

Κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να δυναμώσουν το θετικό λόγο απέναντι στις επιλογές της οργής, όπως είπε, με περιοδείες σε όλη τη χώρα, σε χώρους δουλειάς, επιτροπές, υποβαθμισμένες γειτονιές.

Για τα οικονομικά της ΝΔ

Κάλεσε επίσης τους βουλευτές του κόμματος να μεταφέρουν το μήνυμα για οικονομική ενίσχυση της ΝΔ, κάνοντας αναφορά στην κάρτα μέλους. «Ζητάμε λίγα από πολλούς» είπε χαρακτηριστικά. «Να δείξουμε όλοι μας ότι αλλάζουμε: ανοίγουμε το κόμμα μας και ετοιμαζόμαστε να κυβερνήσουμε.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη για σκληρή δουλειά. «Υπάρχει πολλή και σκληρή δουλειά μπροστά μας. Δεν χωρά καμία αλαζονεία» τόνισε

Η επιχειρηματολογία Μητσοτάκη

Την επιχειρηματολογία με την οποία υποστηρίζει την αναγκαιότητα για «πολιτική αλλαγή» αναμένεται να αναπτύξει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και την πορεία της χώρας που θα κάνει ενώπιον των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Η «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα συνέρχεται το πρωί της Τετάρτης στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής προκειμένου να αποφασίσει την τροποποίηση του Κανονισμού λειτουργίας της. Στην πραγματικότητα θα πρόκειται για επικύρωση των αλλαγών που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή με τον σχηματισμό από τον κ. Μητσοτάκης, της «σκιώδους» κυβέρνηση που απαρτίζεται από τα κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για τις νέες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επειδή «είναι δέσμια των αντιθέσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.