ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση στον Λευκό Οίκο

Ομπάμα σε Τραμπ: Θα κάνουμε τα πάντα για να πετύχετε

Την πρώτη του συνάντηση με τον απερχόμενο πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, στον Λευκό Οίκο είχε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δύο πολιτικοί άνδρες συνομίλησαν στο Οβάλ Γραφείο για περισσότερη από μία ώρα, παρότι η συνάντησή τους είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει δέκα λεπτά, ενώ οι «πρώτες» κυρίες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν στην προεδρική κατοικία του Λευκού Οίκου.

Ενώπιον δημοσιογράφων, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσαν πως είχαν διάλογο σχετικά με θέματα που αφορούν στην εξωτερική και την εσωτερική πολιτική, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη συνομιλία τους «εξαιρετική».

Την ίδια στιγμή, ο Ομπάμα δήλωσε πως η πρώτη προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση εξουσίας, ώστε ο Τραμπ να γίνει ένας επιτυχημένος πρόεδρος. «Αν επιτύχει ο πρόεδρος, η χώρα θα επιτύχει», είπε.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε: «Μιλήσαμε για οργανωτικά θέματα για τη συγκρότηση του Λευκού Οίκου. Μιλήσαμε για την εξωτερική πολιτική. Μιλήσαμε για την εσωτερική πολιτική. Η πρώτη μου προτεραιότητα είναι τους ερχόμενους δύο μήνες να προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε μία μετάβαση που διασφαλίζει ο νεοεκλεγείς πρόεδρός μας να είναι επιτυχημένος και με ενθάρρυνε πολύ το ενδιαφέρον του νεοεκλεγέντα προέδρου να θέλει να εργαστεί με την ομάδα μου γύρω από πολλά ζητήματα που αυτή η σπουδαία χώρα αντιμετωπίζει. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό για όλους ανεξαρτήτως των πολιτικών πεποιθήσεων μας να ενωθούμε, να εργαστούμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις. Η Μισέλ καλωσόρισε την μέλλουσα πρώτη κυρία και θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι θα νιώθουν ευπρόσδεκτοι εδώ. Κύριε πρόεδρε θέλουμε να κάνουμε τα πάντα για να πετύχετε, γιατί αν πετύχετε, η χώρα θα επιτύχει».

Ο Τραμπ από την πλευρά του δήλωσε πως έχει «σεβασμό για τον πρόεδρο» και πρόσθεσε ότι παρότι η συνομιλία είχε προγραμματιστεί μόνο για δέκα λεπτά, τελικά συζήτησαν επί μιάμιση ώρα για «υπέροχα, αλλά και δύσκολα πράγματα και διαφορετικές καταστάσεις».

Στη συνέχεια, είπε: «Πρόεδρέ μου, ήταν μεγάλη τιμή να είμαι μαζί σας και προσμένω να είμαι μαζί σας πολλές ακόμα φορές στο μέλλον».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν θα ζητήσει συμβουλή από τον πρόεδρο Ομπάμα, ο Τραμπ απάντησε: «Είναι πολύ καλός άνθρωπος».

Χαριτολογώντας και ενώ οι δημοσιογράφοι έθεταν ερωτήματα, ο Ομπάμα απευθύνθηκε στον Τραμπ και του έδωσε την πρώτη συμβουλή: «Να ένας καλός κανόνας, μην απαντάς στις ερωτήσεις όταν αρχίζουν να φωνάζουν».

Βέβαια, η αμηχανία ανάμεσα στους δύο άνδρες ήταν έκδηλη με την χειραψία τους να προδίδει το πόσο άβολα ένιωθαν, αν σκεφτεί κανείς όσα πυρά εκτόξευαν ο ένας στον άλλο κατά την προεκλογική περιοδεία.

Ο πρόεδρος Ομπάμα προσκάλεσε τον 71χρονο Ρεπουμπλικανό μία ημέρα μετά την επικράτησή του έναντι της αντιπάλου του, Χίλαρι Κλίντον, στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, σε μία προσπάθεια να διευκολυνθεί «η ευνοϊκή μετάβαση της εξουσίας».

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τις δηλώσεις του την περασμένη Τετάρτη για την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ έστειλε ένα μήνυμα ενότητας, τονίζοντας πως «είμαστε όλοι στην ίδια ομάδα», επισημαίνοντας πως «δεν είμαστε πρώτα Δημοκρατικοί ή πρώτα Ρεπουμπλικανοί, αλλά είμαστε πρώτα πατριώτες, Αμερικανοί και θέλουμε το καλύτερο για αυτή τη χώρα».

Όπως είπε, αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι η αίσθηση ενότητας, σεβασμού στους θεσμούς και «ελπίζω έτσι να ξεκινήσει η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ».

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, μάλιστα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για τη διασφάλιση μιας ομαλής μετάβασης της εξουσίας, προλογίζοντας τη συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο που πραγματοποιείται σήμερα.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έφτασε θριαμβευτικά στην Ουάσιγκτον, με δύο πυροσβεστικά οχήματα να σχηματίζουν αψίδα ρίχνοντας νερό πάνω από το ιδιωτικό αεροσκάφος του εκκεντρικού επιχειρηματία κατά την άφιξή του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ «έσπασε» την παράδοση και δεν επέτρεψε σε κανένα δημοσιογράφο και φωτογράφο να ταξιδέψει μαζί του για να καταγράψει την πρώτη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα δε, με την Wall Street Journal το ζεύγος Ομπάμα ακύρωσε μία φωτογράφιση του «πρώτου» ζεύγους των ΗΠΑ με τους Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ έξω από τη νότια είσοδο του Λευκού Οίκου.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.