ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Όταν ο Σόιμπλε «πατά» στην αφωνία των υπολοίπων

Η Γερμανία έχει εκλογές σε 11 μήνες, έχει ήδη μπει ατύπως σε προεκλογική περίοδο και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κάνει τη δουλειά του: αυτό, δηλαδή, που έχει συνηθίσει να κάνει καλύτερα, με κόστος για όλη την Ευρώπη: να «προσαρμόζει» το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομικής –και όχι μόνο- πολιτικής στα μέτρα των εσωτερικών πολιτικών αναγκών της χώρας του.

Ειδικά το τελευταίο διάστημα, ο «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας δεν κρατά ούτε τα προσχήματα. Προκλητικός όσο ποτέ, έφτασε στο σημείο να «απαντήσει» ευθέως στον Μπαράκ Ομπάμα, όταν ο αμερικανός πρόεδρος από την Αθήνα μίλησε για την ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Όμως, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι προκλητικός μόνο απέναντι στην Ελλάδα, με την «πολεμική» του κατά της έναρξης των συζητήσεων για την αποκατάσταση της διαχειρισιμότητας του ελληνικού χρέους ή με τα «μαθήματά» του για το αν οι Έλληνες ζούμε ή όχι πάνω από τις δυνάμεις μας.

Προσφάτως, με αφορμή την πρωτοβουλία της Κομισιόν και του προέδρου Γιούνκερ για «πάγωμα» της λιτότητας επί διετία στην Ευρωζώνη, ο Σόιμπλε έδειξε τις διαθέσεις του απέναντι στην Ευρωζώνη συνολικά: απέστειλε απαντητική επιστολή στην Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι η λιτότητα, αλλά και εμμένοντας στην ίδια πολιτική που έχει καταστήσει την Ευρωζώνη ανίκανη, τα τελευταία 6 χρόνια, να γυρίσει οριστικά σελίδα στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Η επιστολή Σόιμπλε, μάλιστα, εξελήφθη ως έμμεση απάντηση στον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος από την Πορτογαλία είχε αναφέρει την φράση «το τέλος της λιτότητας». Φράση που προκάλεσε την αντίδραση του γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Το θέμα, όμως, δεν είναι (μόνο) τι λέει και τι κάνει ο Σόιμπλε. Ούτε αν προσπαθεί παρασκηνιακά, τα τελευταία 24ωρα, όπως λένε οι πληροφορίες, να οδηγήσει σε «ναυάγιο» την συνεδρίαση του «Κλαμπ της Ουάσινγκτον» για το ελληνικό χρέος.
Το θέμα είναι ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών «πατά» στην σιωπή των υπολοίπων. Παρά τους συσχετισμούς δυνάμεων και το αδιαμφισβήτητο ειδικό οικονομικό και πολιτικό βάρος του Βερολίνου στην Ευρωζώνη, ο Σόιμπλε παραμένει ένας από τους 18 υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup. Και η Γερμανία μία από τις χώρες της Ευρωζώνης και της Ευρώπης. Εντάξει, λοιπόν, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, με βλέμμα στο εσωτερικό της χώρας του και στην ανάγκη συσπείρωσης δεξιών και κεντροδεξιών ψηφοφόρων, είπε όσα είπε και έγραψε όσα έγραψε στην επιστολή του.
Άλλους υπουργούς Οικονομικών δεν έχει η Ευρωζώνη; Και, εντάξει, ας παραδεχθούμε ότι αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση είναι σε τόσο ευαίσθητο στάδιο, ώστε θα ήταν μάλλον αλυσιτελές να αντιδράσει η Ελλάδα στις «διδαχές» Σόιμπλε. Άλλες χώρες από εκείνες που αντιδρούν στο δόγμα της λιτότητας δεν υπάρχουν; Με την εξαίρεση του ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, που υψώνει τους τόνους της κριτικής του απέναντι στην Γερμανία εξαιτίας του δημοψηφίσματος που απειλεί την πολιτική σταθερότητα στην Ιταλία, οι υπόλοιπες χώρες σιώπησαν. Ουδείς υπουργός Οικονομικών δεν έχει στηρίξει φανερά και απερίφραστα την πρωτοβουλία Γιούνκερ. Χώρες με συμπιεσμένες και καταπιεσμένες από την λιτότητα κοινωνίες, που βλέπουν την απειλή της λιτότητας να «πνίγει» την Ευρωζώνη αλλά και την ίδια την ευρωπαϊκή ιδέα, στέκονται σιωπηλές στο «μπλόκο» Σόιμπλε προς το σχέδιο της Κομισιόν. Και η σιωπή τους συνεχίζεται ως προς την ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους, των περαιτέρω πρωτοβουλιών από την ΕΚΤ για την υπέρβαση της κρίσης, την επιτακτική προτεραιότητα για δημόσιες επενδύσεις, το ιστορικό καθήκον των ευρωπαϊκών κρατών να κάνουν τους πολίτες τους να αγαπήσουν ξανά το όραμα της ενωμένης Ευρώπης.

Το ένα θέμα, λοιπόν, είναι όσα κάνει και λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το άλλο, όμως, είναι ότι βρίσκει και τα κάνει.

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΜαν. 21:44 24/11/2016

  «Yankees go home»!

  Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που άρχισαν μετά την κυβερνητική μεταβολή στην Ελλάδα υπήρξαν πολλές περιπτώσεις εμπλοκής στις συζητήσεις.

  Οι διαφωνίες ήταν ανοιχτές και συχνά ειπώθηκαν σκληρές αλήθειες. Και από τις δύο πλευρές έγιναν οι συνήθεις προσπάθειες παγιδεύσεως. Σε κρίσιμες ώρες παρενέβησαν αποφασιστικά το Παρίσι, το Βερολίνο, η Ουάσιγκτον και η Αθήνα για να απεμπλακούν οι συνομιλίες που άγγιζαν το αδιέξοδο.

  Υπήρξαν δηλαδή και έξωθεν παρεμβάσεις, οι οποίες μάλιστα συνέβαλαν αποφασιστικά στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

  Η παρέμβαση της Ουάσιγκτον έγινε τόσο ανοιχτά και έντονα όσο δεν θα μπορούσε να φανταστεί το μυαλό του ανθρώπου πριν από μερικά χρόνια.

  Οι «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι»
  ==========================
  έγιναν ευπρόσδεκτοι μεσολαβητές. Σε άλλες εποχές, σε ανάλογη περίπτωση, θα χαλούσε ο κόσμος. Θα πλημμύριζαν οι δρόμοι διαδηλωτές με τα γνωστά συνθήματα «Yankees, go home»!
  “ Φωνιάδες των λαών’’ Αμερικάνοι

 2. Θ.Τ. 18:10 24/11/2016

  Πως ο Σόιμπλε να μην «τα βρίσκει και τα κάνει»
  αφού ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ
  δεν τον αφήνει ν αγιάσει
  ο ΜΟΝΟΣ ΑΣΟΒΑΡΟΣ,
  ο Τσίπρας και η παρέα του .
  Οι άλλοι ΥΠΟΙΚ του φταίξαν
  του Κου «Συριζώνη» ?

 3. N Bράχος 17:12 24/11/2016

  ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟ ΕΙΧΑ ΠΕΙ. !!!
  ======================
  Παρόλα αυτά ο Σόιμπλε άσκησε και πάλι κριτική στην ελληνική κυβέρνηση.
  «Η Ευρώπη βασίζεται στον αλληλοσεβασμό.
  Πρέπει κανείς να δρα λογικά, αυτό καθιστά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα τόσο εξαντλητικές (…)
  Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις τελευταίες εκλογές λέγοντας στους Έλληνες ότι υπάρχει ένας πιο εύκολος δρόμος να παραμείνουν στο ευρώ χωρίς μεγάλες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.
  Ίσως δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει αυτές οι υποσχέσεις.
  Ακόμη και πριν από τις εκλογές είχα συμβουλεύσει τον τωρινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην δίνει τέτοιες υποσχέσεις».

 4. NMan. 17:10 24/11/2016

  Ανθρωπάκια και ανίκανοι εντολοδόχοι του κάθε Σόρος !!!
  ===========================================
  Που ήταν ο ΤΣΙΠΡΑΣ του 3%,
  και τι έκανε για την Ελλάδα? Στάθηκε στο πλευρό της κυβέρνησης και αγωνίστηκαν μαζί να σώσουν την πατρίδα μας, ΄Η, ‘’ΕΚΑΨΕ’’ κυριολεκτικά και μεταφορικά ΟΛΗ την Ελλάδα?
  Δυστυχώς θυμόμαστε και ντρεπόμαστε, πως και που βρέθηκαν τόσοι προδότες, που διέλυσαν ότι είχε απομείνει, αρνήθηκαν να πληρώσουν, συκοφάντησαν, υπονόμευσαν και ‘’ΓΙΝΑΝΕ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ’’.
  Τι έκανε όταν έμαθε για τον τρόπο ανατροπής
  του Παπανδρέου από παράγοντες και συνεταίρους μιας άλλης εποχής . Τι έκανε για την καθαρά ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ενέργεια του Βενιζέλου και του Σαμαρά?
  Πως αντέδρασε? Τι είπε ?
  Πως συμπαραστάθηκε στον συνταγματικά εκλεγμένο πρωθυπουργό του 44% και τι έκανε για να υπερασπιστεί την έννομη τάξη και κυρίως το αποτέλεσμα της ΝΩΠΗΣ εντολής του κυρίαρχου λαού?
  Σε όλα αυτά συμπατριώτη αγωνιστή , πρέπει να δώσεις τη δική σου ερμηνεία και τη δική σου απάντηση.
  Ομολόγησαν την αλήθεια !!!
  Η σειρά σου τώρα να αποφασίσεις.
  Τώρα ξέρεις !!!

 5. ότι ο εργοδότης σας στην αυγή και πρωθυπουργός της χώρας θα χτυπούσε τα νταούλια και οι ευρωπαίοι όχι μόνο θα άκουγαν αλλά θα υπάκουγαν στις εντολές του !

  τώρα γιατί έπαθαν αφωνία;;

  μυστήρια πράγματα

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.