ΕΛΛΑΔΑ

Στο Ψυχικό η εξόδιος ακολουθία

Πανελλήνια συγκίνηση για το θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου

Πανελλήνια συγκίνηση έχει προκαλέσει ο θάνατος του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου σε ηλικία 90 ετών ο οποίος εξέπνευσε στις 23:18 της Κυριακής, στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», όπου νοσηλευόταν, από επιπλοκές πνευμονίας.
stefanopoulos

Ο Κωστής Στεφανόπουλος είχε εισαχθεί στο Νοσοκομείο την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, «με εμπύρετο και σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια. Ήδη από το Σάββατο στο ιατρικό ανακοινωθέν η κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας χαρακτηριζόταν ως «επιδεινούμενη με ανεπάρκεια πολλαπλών οργανικών συστημάτων».

Η εξόδιος ακολουθία, με επιθυμία της οικογένειας, θα ψαλλεί στον Άγιο Δημήτριο στο Ψυχικό και όχι στο Α΄ Νεκροταφείο, αύριο στις 14:00.

Bιβλίο συλλυπητηρίων για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, θα ανοίξει αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη, 22 και 23 Νοεμβρίου, στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η είσοδος θα είναι από Βασ. Γεωργίου Β' από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 20:00.

Ποιος ήταν ο Κωστής Στεφανόπουλος
Ο Κωστής Στεφανόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα τον Δεκαπενταύγουστο του 1926. Ήταν γιος του δικηγόρου Δημητρίου Στεφανόπουλου ο οποίος χρημάτισε κατ' επανάληψη βουλευτής Αχαΐας και υπουργός. Η μητέρα του ήταν η Βρισηίδα Φιλοπούλου, κόρη του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Φιλόπουλου.

Στα νεανικά του χρόνια ήταν αθλητής της κολύμβησης και της υδατοσφαίρισης, αρχικά στον ανεξάρτητο σύλλογο Κολυμβητικός Όμιλος Γλυφάδας και από το 1949 στον Αχιλλέα Πατρών.

Ο ίδιος ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών από το 1954 και άσκησε τη δικηγορία έως τον Ιούλιο του 1974.

Δέκα χρόνια νωρίτερα, το 1964 είχε εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας με το ψηφοδέλτιο της ΕΡΕ, ύστερα από τρεις ανεπιτυχείς συμμετοχές στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Το 1974, έγινε μέλος της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος συμμετείχε στις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως υφυπουργός Εμπορίου, υπουργός Εσωτερικών και  υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Στις εκλογές του 1977 επανεξελέγη βουλευτής Αχαΐας και ανέλαβε υπουργός Προεδρίας της κυβέρνησης από το 1977 έως το 1981, αρχικά υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στη συνέχεια υπό τον Γεώργιο Ράλλη.

Το Δεκέμβριο του 1981, μετά την ήττα της ΝΔ στις εκλογές και την παραίτηση Ράλλη από τη θέση του προέδρου, διεκδίκησε την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας αλλά στη σχετική ψηφοφορία πήρε 32 ψήφους καθώς η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος επέλεξε για πρόεδρο τον Ευάγγελο Αβέρωφ.

Τέσσερα χρόνια αργότερα και μετά τη δεύτερη ήττα της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ που οδήγησε στην παραίτηση Αβέρωφ, ο Κωστής Στεφανόπουλος έθεσε για δεύτερη φορά υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου της ΝΔ αλλά γνώρισε ξανά την ήττα αυτή τη φορά από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη καθώς συγκέντρωσε 42 ψήφους.

Ένα χρόνο αργότερα αποχώρησε από τη ΝΔ και στις 6 Σεπτεμβρίου του 1985 ίδρυσε τη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ) μαζί με εννέα νεοδημοκράτες βουλευτές που προσχώρησαν στο νέο κόμμα.

Τον Απρίλιο του 1991, με πρότασή του στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΑΝΑ που προέκυψε από το 2ο Συνέδριο του κόμματος το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών ανήλθε σε 25%, το υψηλότερο για τη συγκεκριμένη περίοδο σε ανώτατο κομματικό όργανο.

Το 1994, ωστόσο, τρεις ημέρες μετά την αποτυχία της ΔΗΑΝΑ στις ευρωεκλογές της 12ης Ιουνίου, στις οποίες προσέγγισε αλλά δεν εξασφάλισε το 3%, ώστε να εκλέξει ευρωβουλευτή, ανακοίνωσε τη διάλυσή της και την αποχώρησή του από την πολιτική.

Στις 8 Μαρτίου 1995, με την υποστήριξη 11 βουλευτών της Πολιτικής Άνοιξης (ΠΟΛΑΝ), η οποία τον είχε προτείνει για το ανώτατο αξίωμα και 170 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη, στην τρίτη ψηφοφορία, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Πέντε χρόνια αργότερα, στις 8 Φεβρουαρίου του 2000, επανεξελέγη από τη Βουλή πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτή τη φορά με 269 ψήφους καθώς τον υποστήριξαν τα δύο μεγάλα κόμματα της εποχής (161 από το ΠΑΣΟΚ, 101 από τη ΝΔ και 7 από ανεξάρτητους βουλευτές).

Με την εκλογή του αυτή, -η επίσημη ορκωμοσία ετελέσθη στις 11 Μαρτίου-, έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που υποστηρίχθηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα και συγκέντρωσε τόσο μεγάλη πλειοψηφία, καθώς και ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη για δύο συνεχείς θητείες.

Το Νοέμβριο του 2000, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας και το Φεβρουάριο του 2005, ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος με τον Μπιλ Κλίντον - Στις 19 Νοεμβρίου 1999, ο τότε πρόεδρος τον ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ήρθε για επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα


Με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Με τον Ανδρέα Παπανδρέου

Με τον Αντώνη Σαμαρά

Με τον Μιλτιάδη Εβερτ

Με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: »ΟΧΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟ»
  =======================================================================
  (…)* Το μήνυμα το εξέπεμψε η Ρηγίλλης.
  Κανείς δεν αμφισβητούσε ποιος ήταν ο αποστολέας. Το μήνυμα ήταν σαφές. Τη δικαστική εξουσία την έλεγχε προσωπικά ο Κώστας Μητσοτάκης. Και θα τη χρησιμοποιούσε. Με αυξανόμενη δραστικότητα».

  *Αν και η ποινικοποίηση της ζωής του τόπου από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ήταν παραπάνω από ορατή, κανείς δεν έδωσε την πρέπουσα προσοχή στις δηλώσεις του τέως προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου, ως αρχηγού ΔΗΑΝΑ, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη το πρωί της Δευτέρας, 9 Απριλίου 1990, μία μέρα μετά την εκλογική του νίκη.

  «Οι πολιτικοί συντάκτες που παρακολούθησαν τις επαφές Στεφανόπουλου –
  ===========================================
  Μητσοτάκη και τη συνάντησή τους δεν κατέγραψαν μία αποστροφή του ίδιου του Κωστή Στεφανόπουλου. Δεν την αξιολόγησαν ως σημαντική.
  *Ο έντιμος Κωστής Στεφανόπουλος περιέγραψε ένα πρόσωπο που δεν θα έπρεπε να
  ————————————————————————————————–
  επιλεγεί, τρεις μήνες μετά, ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Την 1η Ιουλίου 1990.
  ————————————————————————————-
  Τον Βασίλειο Κόκκινο!»
  ——————————
  Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη ήταν ειλημμένη.
  ================================
  «Οι δίκες θα γίνουν», διαβεβαιώνει στις 24 Απριλίου 1990, παρουσιάζοντας στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του. «Η Δικαιοσύνη και η κυβέρνηση έδωσαν αμέσως δείγμα γραφής. Κυρίως για τις μεταξύ τους σχέσεις… Το γνωστό έγκυρο περιοδικό ¨Der Spiegel¨, στο πρώτο τεύχος που κυκλοφόρησε με πρωθυπουργό τον Κώστα Μητσοτάκη, επισήμανε, Ακόμα και για τους αφελείς: ¨Θα κυβερνήσω ακόμα και με τη Δικαιοσύνη¨. Το στρατό δεν τον χρειαζότανε. Το χωροφύλακα; Ίσως. Αρκεί να ταυτιστεί με το κράτος».

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.