ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαδημούλης: Λύση-πακέτο για χρέος και αξιολόγηση

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο Κόκκινο υποστήριξε ότι «αυξάνονται οι φωνές που υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις», και ότι αυτό θα φανεί και από την επίσκεψη του Π. Μοσκοβισί στην Αθήνα στις 28 – 29 Νοεμβρίου. Παράλληλα εκτίμησε ότι τόσο για το θέμα του ελληνικού χρέους όσο και για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα υπάρξει θετική κατάληξη στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
papadimoulis

«Η γερμανική κυβέρνηση έχει εκδηλώσει μετά πάθους ότι θέλει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν μπορεί όμως το Βερολίνο να έχει μόνο απαιτήσεις και να μην κάνει υποχωρήσεις», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον σημαντική στήριξη τόσο από την Κομισιόν - κάτι που θα φανεί και από την επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα - όσο και από την ΕΚΤ η οποία επιθυμεί έναν καθαρό χάρτη για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που θα επιτρέψει την ελληνική οικονομία να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να ανακάμψει.

Σημαντικό επίσης στοιχείο των διαπραγματεύσεων είναι και ο παράγοντας των γεωπολιτικών ισορροπιών, που επιτάσσει την σταθερότητα στην περιοχή. «Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και ρεαλιστικότερα πλεονάσματα από το 2018 θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο κ. Παπαδημούλης.

«Ολοένα και μειώνονται στην Ευρώπη οι υποστηρικτές της εμμονής του ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας για περισσότερη λιτότητα», επιβεβαίωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «η εμμονή αυτή του Σόιμπλε δίνει λαβές σε ακροδεξιές φωνές και εμποδίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις». «Καλό είναι το Βερολίνο να διδαχθεί από την πολιτική ιστορία των τελευταίων 80 χρόνων», συμπλήρωσε.

Προς αυτή την κατεύθυνση, απόρριψης των πολιτικών ακραίας λιτότητας, και η προ ημερών παρέμβαση της Κομισιόν, όπου υπογράμμισε ότι «δεν αρκεί μόνο η ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ για μια νέα τροχιά ανάπτυξης, αλλά και οι χώρες που έχουν δημοσιονομικό χώρο, όπως η Γερμανία, θα πρέπει να κάνουν επενδύσεις». Έντονη η αντίδραση του Β. Σόιμπλε, ο οποίος επιτέθηκε στην Κομισιόν προτείνοντας «την δουλειά της να την κάνουν τεχνοκράτες».

«Σε λίγες ώρες», επεσήμανε ο κ. Παπαδημούλης «το ΕΚ θα εκδώσει σημαντικό ψήφισμα καταδίκης του καθεστώτος της Άγκυρας, που υπονομεύει την δημοκρατία». «Το ΕΚ όπως καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος, έτσι θα καταδικάσει και τον αυταρχισμό του Τ. Ερντογάν, που αποτυπώνεται με την σύλληψη βουλευτών και των ηγετών του HDP, την φίμωση του τύπου και των προοδευτικών φωνών της κοινωνίας».

«Ο παράγοντας Ερντογάν προσθέτει αστάθεια στην περιοχή», σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι αυτός είναι ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας για να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία οι θεσμοί.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.