ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες

Παυλόπουλος: Απαράδεκτη η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης - Ομπάμα: Σημαντικός ο γεωστρατηγικός ρόλο της Ελλάδας

Στην ελληνοαμερικανική φιλία, τη σημαντικότητα της συνεργασίας ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ελλάδας,  και το προσφυγικό αναφέρθηκαν οι Προκόπης Παυλόπουλος και Μπαράκ Ομπάμα στον διάλογό τους μπροστά στις κάμερες κατά την άφιξη του δεύτερου στο Προεδρικό Μέγαρο.
barack-prokopis

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έστειλε παράλληλα αυστηρά μηνύματα σε Τουρκία και ΠΓΔΜ για τα θέματα του Κυπριακού, της Συνθήκης της Λωζάνης αλλά και του Μακεδονικού. Από την πλευρά του ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ εξήρε την προσπάθεια των Ελλήνων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπαίνει σε περίοδο προόδου αλλά και την σημαντικότητα του γεωστρατηγικού της ρόλου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Παυλόπουλος: Απαράδεκτη οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης

Κύριε πρόεδρε σας καλωσορίζω στην Αθήνα και σας υποδέχομαι ως τον πρόεδρο της φίλης χώρας των ΗΠΑ.

Σας υποδέχομαι έναν πρόεδρο που αναδείχθηκε παγκόσμιο υπερασπιζόμενος τον άνθρωπο, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη.

Η αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η στήριξη του κοινωνικού κράτους δικαίου, η πάταξη της τρομοκρατικής βαρβαρότητας όπως ταιριάζει σε εγκληματίες οι οποίοι διαπράττουν διαρκώς εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι λαοί μας διατηρούν ιστορικώς σχέσεις φιλίας και συνεργασίας και σ' αυτό συμβάλλει και η ελληνική ομογένεια στην Αμερική. Εδώ πρέπει να σας ευχαριστήσω για την στήριξή σας στον ελληνικό λαό και είμαι βέβαιος ότι και ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ ο κ. Τραμπ θα συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση.

Η ανθρωπότητα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει έχει πολλά να επωφεληθεί με τη στενή συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Η Ελλάδα είναι προσηλωμένοι σε αυτή την κατεύθυνση. Συνεχίζουμε αταλάντευτοι την ευρωπαϊκή μας πορεία εντός της ΕΕ και εντός της ευρωζώνης. Είναι καθήκον μας να μείνουμε στο τρένο της ευρωπαϊκής ένωσης σε αντίθεση με άλλα κράτη τα οποία δε δείχνουν ούτε τη στοιχειώδη αλληλεγγύη.

Ακριβώς επειδή το ευρωπαϊκό ιδεώδες είναι αυτό που μας εμπνέει θα τα αντιμετωπίσουμε με αυτό το πλαίσιο. Θα σας φέρω τρία παραδείγματα.

Πρώτα απ' όλα το Κυπριακό. Είμαστε υπέρ μιας δίκαιης λύσης η οποία όμως θα υπόκειται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και εδώ θα ήθελα να καταστεί σαφές ότι αν δεχόμαστε οποιαδήποτε λύση θα δημιουργούσαμε ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο για τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θεωρούμε αδιανόητη και απαράδεκτη οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Τα σύνορα της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκαν από αυτή τη συνθήκη είναι επίσης και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος το γεγονός ότι γειτονικό κράτος διεκδικεί ένα όνομα το οποίο σηματοδοτεί παραχάραξη της ιστορίας και δημιουργεί αλυτρωτισμό.

Κ. Πρόεδρε για άλλη μια φορά σας καλωσορίζω στην Αθήνα.

Εμείς οι Έλληνες σας θεωρούμε ως ένα πολιτικό κεφάλαιο παγκόσμιας εμβέλειας και ένα μεγάλο φίλο του Ελληνικού λαού.

 

Ομπάμα: Σημαντικός ο γεωστρατηγικός ρόλο της Ελλάδας

Κ. Πρόεδρε θέλω να σας ευχαριστήσω για την υποδοχή και τον ελληνικό λαό για τη φιλοξενία. Και παράλληλα φέρνω και τα χαιρετίσματα από τη μεγάλη ελληνοαμερικανική κοινότητα. Αυτή όπως ξέρετε είναι η τελευταία μου περιοδεία και είναι ένα ταξίδι στη γενέτειρα της δημοκρατίας και τη χώρα υπήρξαν τα ιδεώδη που γαλούχησαν τις ΗΠΑ.

Μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες ο ελληνικός λαός έχει υποστεί αρκετά και ξεκινάει ήδη μια περίοδος προόδου αρκετά αλλά υπάρχουν και πολλά να γίνουν ακόμα.

Η ΕΕ δεν είναι μόνο κάτι καλό για τις ΗΠΑ αλλά και για όλο τον κόσμο. Θα πρέπει η Ευρώπη να δίνει μια ευκαιρία και στους νέους αλλά και σε όλους για να έχουν ίσες ευκαιρίες στον κόσμο.

Επίσης θα ήθελα να σας συγχαρώ για την συμπόνια και την ανθρωπιά με την οποία χειρίζεστε το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα.

Όπως ανέφερα και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το θέμα των προσφύγων δεν είναι μόνο θέμα ενός κράτους αλλά θέμα όλων μας ώστε να βρεθεί μια λύση και για τους πρόσφυγες αλλά και τους μετανάστες.

Όσον αφορά την τρομοκρατία πρέπει να πούμε ότι εκτιμούμε τη συμβολή σας στο ΑΙγαίο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ θεωρούμε πολύ σημαντική τη συνεργασία της Ελλάδας. Επίσης πρέπει να πούμε ότι αυτή η μετάβαση

Και φυσικά στη συνέχεια της επίσκεψής μου προσβλέπω στην επίσκεψη στην Ακρόπολη γιατί είναι κάτι που ο καθένας πρέπει να επισκεφθεί.

Σας ευχαριστώ πάλι για την υποδοχή και να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαός για τη φιλία γιατί αυτά κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.