ΚΟΣΜΟΣ

Η εκλογή Τράμπ αναστατώνει τις αγορές

Πέφτει το δολάριο ανεβαίνει ο χρυσός - Καταφυγή στα ομόλογα

trump-nazi-salute

Η ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου με όλα τα βασικά νομίσματα υποχωρεί αισθητά, καθώς η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, προκαλεί πανικό στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές, με τους επενδυτές να βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μιας εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων.
Είναι χαρακτηριστικό πως η ισοτιμία ευρώ δολαρίου από τα επίπεδα του 1,10 δολαρίου χθες βρίσκεται σήμερα στο 1,12. Το δολάριο έπεσε στα 101,46 γεν, έναντι 105,47 γεν μερικά λεπτά νωρίτερα. Η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο κοντά στο 5%, στα 1.333 δολάρια η ουγκιά, από 1.275 δολάρια στη χθεσινή συνεδρίαση.
Ο δείκτης Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο σημειώνει πτώση άνω του 6% εξαιτίας των φόβων για νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Πτωτικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου νωρίς σήμερα το πρωί στις ασιατικές αγορές. Έτσι, οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent μειώθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 2%, με την τιμή του βαρελιού να καταγράφεται στα 45 δολάρια το βαρέλι.
Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου, μειώθηκαν κατά 2,8% στα 43,70 δολάρια το βαρέλι.
Οι μεταδόσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων από τα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ, καθιστούν τη μάχη της προεδρικής εκλογής περισσότερο αμφίρροπη και δραματική από οποιαδήποτε πρόβλεψη ή εκτίμηση, με συνέπεια την άμεση αναζήτηση από τους επενδυτές πιο ασφαλών τοποθετήσεων για τα κεφάλαια τους.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές, φαίνεται να προσομοιάζει τις συνθήκες που επικράτησαν αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) τον περασμένο Ιούνιο.
Οι διεθνείς επενδυτικές αγορές φοβούνται ότι μια εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα προκαλέσει παγκόσμια οικονομική και εμπορική αναταραχή, με άμεση συνέπεια την περαιτέρω καθυστέρηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, η οποία αναμένονταν να γίνει τον επόμενο μήνα.
Τις μετεκλογικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, παρακολουθούν άμεσα η Τράπεζα της Ιαπωνίας, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας, παρενέβη για τη στήριξη του εθνικού νομίσματος της χώρας.
Οι αναλυτές τονίζουν ότι μια ξεκάθαρη αποτύπωση του φόβου, φάνηκε στη ραγδαία μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του μεξικανικού πέσο, το οποίο μειώθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 12% έναντι του δολαρίου, στη μεγαλύτερη ημερήσια μείωση που κατέγραψε, μέσα σε δύο δεκαετίες.

Εν μέσω του κλίματος αβεβαιότητας που επικράτησε στις αγορές καθώς διαφαινόταν η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι επενδυτές φάνηκαν να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο σήμερα στην αγορά κρατικού χρέους, προτιμώντας ιδίως τα γερμανικά ομόλογα.
Λίγη ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών στις 09:00 (ώρα Ελλάδας), το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων αναφοράς της Γερμανίας υποχωρούσε στο 0,139%, από 0,188% την προηγουμένη στη δευτερογενή αγορά.
Εξάλλου το επιτόκιο των γαλλικών δεκαετών ομολόγων υποχωρούσε στο 0,454%, από 0,500% την προηγουμένη. Πριν από την έναρξη των συναλλαγών στην Ευρώπη, οι επενδυτές είχαν ήδη στραφεί στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, άλλη μια επένδυση που χαρακτηρίζεται ασφαλές καταφύγιο.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Να ! που και οι Αμερικανοί εφεύραν , ή τους κάθησε στον σβέρκο ενας Τσιπρας !
    θα μάθουν σύντομα και αυτοί, οτι τα λόγια ειναι εύκολα αλλά οι πράξεις και οι αλλαγές που χρειάζεται και αυτών το συςτημα, δεν ειναι απλά προεκλογικά συνθήματα !

  2. freeman 9:24 09/11/2016

    Τελικά το διαδίκτυο ίσως είναι η αυτοκαταστροφική Αχίλλειος Πτέρνα της Δημοκρατίας .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.