ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΦΩΦΗΣ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ...ΔΑΙΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ (μέρος τρίτο: ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ)

 Διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος

Διαβάστε εδώ το δεύτερο μέρος

Μετά την αποτυχία σύμπλευσης με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη και τα σενάρια για ίδρυση κόμματος από Βενιζέλο με τις ευλογίες Σημίτη, καθίσταται μάλλον μονόδρομος η συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Γιώργο Παπανδρέου προκειμένου ο ίδιος και το Κίνημά του να μετέχουν ενεργά και ουσιαστικά στις διαδικασίες ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς.

Κατά κάποιο τρόπο η Χαριλάου Τρικούπη θα ήθελε τη συνεργασία με τον Γ. Παπανδρέου ως αντίβαρο στις δυσμενείς εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν σε περίπτωση αποχώρησης του Βενιζέλου από το ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως δεν είναι σίγουρο ότι ο Γ. Παπανδρέου θα σπεύσει να συναντηθεί με την Φώφη. Και πάντως δεν θα το κάνει το επόμενο εικοσαήμερο. Κατανοεί ότι κάτι τέτοιο θα τον έβαζε στο κάδρο της αναταραχής που αιφνιδίως ενέσκηψε στη Χαριλάου Τρικούπη με την υπερκινητικότητα Βενιζέλου και την επανεμφάνιση Λαλιώτη με μακροσκελείς ανακοινώσεις για το αν συμφώνησε, σε οινομαγειρίο με τον πασοκογενή υπουργό Μεταφορών, να υπάρξει συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα ήθελε, και ορθώς, να γίνει μέρος της μάλλον απωθητικής εικόνας που εκπέμπει το τελευταίο 20μερο το ΠΑΣΟΚ με τις δημόσιες αντεγκλήσεις στελεχών του για το αν ορθώς συμφώνησε στη συγκρότηση του ΕΣΡ, αν τους χωρίζει άβυσσος με τη Ν.Δ., αν ο Λαλιώτης προσπαθεί να ρυμουλκήσει τη Φώφη στο άρμα του Τσίπρα και αν ο Βενιζέλος θα φύγει σε περίπτωση που υπάρξει συνεργασία με τον Γ. Παπανδρέου. Την ίδια άποψη μάλλον έχει και η Φώφη καθώς και αυτή (πρέπει να) κατανοεί πως μια συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου τούτες τις παράξενες, για το ΠΑΣΟΚ, ημέρες θα έδινε λαβή στον Βενιζέλο και σε όσους άλλους δεν θέλουν τη συνεργασία με τον Παπανδρέου και το Κίνημά του να την κατηγορήσουν πως συμμάχησε με έναν "αποστάτη".

Σε κάθε πάντως περίπτωση η Φώφη είναι υποχρεωμένη να έχει έτοιμη μια πολιτική απάντηση σε περίπτωση που Βενιζέλος και σειρά άλλων στελεχών διαχωρίσουν τη θέση τους από το ΠΑΣΟΚ και ιδρύσουν, όπως μετ' επιτάσεως λέγεται, μεταρρυθμιστικό - ευρωπαϊκό κόμμα, το οποίο θα συνεργαστεί με τη Ν.Δ., αφενός για να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αφετέρου στην (αυριανή) κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη. Και καλύτερη απάντηση από μια συμμαχία με το Γ. Παπανδρέου, όσο κι αν κάποιοι συνεργάτες της τον θεωρούν "τοξικό", δεν θα μπορούσε να έχει.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως σε περίπτωση αποχώρησης του Βενιζέλου από το ΠΑΣΟΚ και συνεργασίας της Φώφης με τον Γιώργο το εκλογικό σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης -ή όπως αλλοιώς θα ονομαστεί- μπορεί να διεκδικήσει ακόμη και την τρίτη θέση με διψήφιο μάλιστα ποσοστό. Και τούτο επειδή πολλοί πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θα εγκαταλείψουν τον ΣΥΡΙΖΑ και θα επιστρέψουν στα ...πατρώα εδάφη.

Φυσικά, όλα αυτά είναι περισσότερον ευσεβείς πόθοι και ενδόμυχες επιθυμίες παρά πραγματικότητα. Η συνεργασία Φώφης - Γιώργου δεν αποτελεί κάποια "πυρηνική σύντηξη", όπως θα έλεγε και ο Λαλιώτης, ο οποίος σημειωτέον όχι μόνον είναι αρνητικός σε πιθανή συνεργασία με τον Παπανδρέου, αλλά και συνεχίζει να διακινεί τη γνώμη του ότι ο Παπανδρέου πρέπει να τιμωρηθεί επειδή έβαλε τη χώρα στο μνημόνιο.

Βεβαίως, από τη στιγμή που η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, παράγοντες του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως το άλλοτε Θείον Βρέφος της Χαριλάου Τρικούπη θα ευθυγραμμιστεί με την θέληση της Φώφης και θα στρέψει τα πυρά της κριτικής του από τον Παπανδρέου στον Τσίπρα.

Να σημειώσουμε πάντως πως δεν είναι μόνον ο Βενιζέλος ή ο Λαλιώτης που αντιδρούν στη συνεργασία με τον Παπανδρέου και το Κίνημά του, αλλά και αρκετά στελέχη καθώς και βουλευτές. Το ίδιο συμβαίνει και από την πλευρά Παπανδρέου. Ενδεχομένως και η πλειοψηφία των στελεχών του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ δεν επιθυμεί να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ.

Αυτή την περίπτωση την αποκλείει πάντως και ο Γ. Παπανδρέου. Το μόνο που συζητά είναι εκλογική και πολιτική συνεργασία με δεδομένη την αυτονομία του κάθε κόμματος. Φυσικά, εάν δημιουργηθεί ένα καινούργιο κόμμα από τον Βενιζέλο η συνεργασία ΠΑΣΟΚ - Κινήματος γίνεται πιο εύκολη. Όμως ακόμη και σ' αυτή την περίπτωση ο αρραβώνας δεν οδηγεί σε γάμο, αλλά σε σύμφωνο συμβίωσης. Σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί η συνεργασία και στις εκλογές κατέβουν τρία κόμματα: της Φώφης, του Γιώργου και του Βαγγέλη είναι ισχυρή η πιθανότητα να μην εισέλθει κανένα στη Βουλή...

7 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Μπείτε στον κόπο αναγνώστες , να ακούσετε τις ιδέες, την φιλοσοφία και τον τρόπο που δρα ο δρα ο ο Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να ενισχυθεί η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη στην χώρα μας ,στην Ευρώπη και στον κόσμον ολο :

  https://www.ted.com/talks/george_papandreou_imagine_a_european_democracy_without_borders?language=el#t-1190860

  Η κεντροαριστερα δεν θα ηταν ποτε πιό ισχυρή ,
  αν και οταν αποχωρήσουν τα λαμόγια, παλαιά και σημερινά που αποβλέπουν μονον σε καρεκλες από το ΠΑΣΟΚ και τα αποκόμματα του !
  Μονον με ισάξιους εταίρους στην προσπάθεια συνένωσης των προοδευτικών κομμάτων , με τους ΚΙΝΗΜΑΤΙΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ θα υπάρξει σοβαρός αντίλογος και ελπίδα για το μελλον αυτής της χώρας .

 2. ΝΜαν. 14:14 26/11/2016

  Ο μοναδικός υπεύθυνος

  Αγαπητέ μου, σ’ αυτή τη χώρα όπως πολύ καλά γνωρίζεις ο μοναδικός υπεύθυνος για όλα τα δεινά είναι Γιώργος Παπανδρέου και οι «κηπουροί» του.
  Αυτό έχουν αποφασίσει οι χρεοκοπημένοι μεγαλοεκδότες και οι μεγαλοδημοσιογράφοι.
  Αυτό έχει αποφασίσει ο «σοφός λαός».
  Ο λαός που επιβραβεύει την απάτη, τη λαμογιά, τη φοροκλοπή, το φακελάκι, τα κλειστά επαγγέλματα, τις μαϊμού συντάξεις.
  Ο λαός που επιβραβεύει τη Χρυσή Αυγή.
  Για όλους αυτούς υπάρχει ο «υπεύθυνος» της σημερινής κατάντιας.
  Έχει καμία σημασία να σε αναγνωρίζουν σε όλο τον πλανήτη, να εκλέγεσαι για δεύτερη πρόεδρος σε ένα παγκόσμιο οργανισμό, να σε καλούν για να διδάξεις τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και οι φοιτητές να σχηματίζουν ουρές, να θεωρείσαι μία από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες σε όλο κόσμο, έχει καμία σημασία; Απολύτως καμία.
  Για τους «σοφούς Έλληνες» ο Γιώργος Παπανδρέου είναι «προδότης» και «δοσίλογος».
  Ο πολιτικός που ξεσκέπασε και χτύπησε την διαφθορά και την απάτη, ο πολιτικός που προσπάθησε να κάνει στην Ελλάδα τα αυτονόητα, αυτός ο πολιτικός πρέπει να δικαστεί στο Γουδί. Γι’ αυτόν τον πολιτικό πολλοί κουνούσαν κρεμάλες.
  Τελικά τίποτε δεν είναι τυχαίο και τίποτε δεν γίνεται από μόνο του. Έχουμε αυτό που μας αξίζει και είμαστε εκεί που μας αρμόζει.
  Στον πάτο της Ευρώπης.

  • Vas_Pap 14:57 26/11/2016

   και οταν εισαι τοσο σχετικος με την πραγματικοτητα και την αξιολογηση ανθρωπων και με βαση αυτές τις θεικες σου ικανότητες προτεινεις Πετσαλνικο για να κανει το PSI με σύμβουλους ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΥΣΙΩΔΩΝ τον Καστανιδη και την φερέφωνο του μακαριτη του Αρσενη…εεεε ρε Λαε δεν ξερεις να αξιολογεις ηγετες

   • ΛΑΒΑΣ 21:25 26/11/2016

    Προτείνεις Πετσάλνικο γιατί αυτή είναι η συνταγματική σειρά. Πρώτα ο πρόεδρος της Βουλής που αντικαθιστά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ύστερα όλοι οι άλλοι. Ελπίζω να καταλάβατε, είναι τόσο απλό.

   • Θ.Τ. 22:12 26/11/2016

    Τότε ο ΓΑΠ εκτός από την φωτιά που έβαλε ο Καραμανλής, προσπαθούσε ΝΑ ΜΗΝ ΤΙΝΑΧΤΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΧΩΡΑ. Και τα κατάφερε με χίλια βάσανα ΜΟΝΟΣ του , έστω και με την λύση Παπαδήμου τον ΕΜΣ και τα 110 δις. Ολοι ΤΟΤΕ κοιτούσαν την καρέκλα ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΕΣΧΑΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ . . . Πες ότι θες , αλλά ΗΤΑΝ και ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ! ο ΜΟΝΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ .

   • ΕΠΙΟΡΚΟΣ ΕΜΠΑΘΗΣ ΑΝΤΙΠΑΘΗΣ…. ΠΡΟΚΟΠΗΣ!!!

    ΚΑΛΑ ΡΕ ΑΛΕΞΗ, ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ?

    Και έρχεται σήμερα ο ‘’αριστεριστής’’ Τσίπρας της Χούντας και ‘’τακιμιάζει’’ μία φορά ακόμη με την δεξιά του Κυρίου, για να αναπαλαιώσει τις σχέσεις ‘’αίματος και προδοσίας’’ που είχαν παραμείνει στο ‘’βρόμικο 89’’ και προτείνει Παυλόπουλο για Πρόεδρο. Ποιον? Τον φυσικό αυτουργό της καταστροφής μας.
    Τον πολιτικό που γέμισε τις δημόσιες υπηρεσίες με όλο το χαφιεδότσουρμο. Που κουκούλωσε όλη τη βρωμιά του Καραμανλή.
    Έτσι αντί για ειδικό δικαστήριο για ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ, έρχεται σήμερα ο Τσίπρας , ο αμνός της ΧΟΥΝΤΑΣ και επιλέγει τον Παυλόπουλο για Πρόεδρο, διασώζοντας τον Καραμανλή και προσπαθώντας να ρίξει λήθη και στάχτη στα μάτια του κόσμου.
    Τι να καταλάβει και πώς να αντιδράσει τούτος ο χιλιοπροδομένος λαός μας?

    Πώς να δεχτεί ΞΑΝΑ ο λαός μας, ότι οι ηγεσίες της αριστεράς μια ζωή, ήταν πουλημένες στις ξένες μυστικές υπηρεσίες, όπως με ΝΤΡΟΠΗ καταγράφει ο έντιμος και αφανής ιστορικός της εθνικής μας παρακαταθήκης?

   • Ο ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Η ‘’ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ’’ ΚΟΡΑΝΤΗ.

    ΑΙΤΙΑ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ?

    Τον Ιούλιο του 2009 το όνομα του Πάνου Καμμένου
    συνδέθηκε με το σκάνδαλο του «συνδικάτου του εγκλήματος», όπως ονομάστηκε από τον Τύπο, με «εγκέφαλο» τον Παναγιώτη Βλαστό που μεταξύ πολλών άλλων εγκληματικών ενεργειών ήταν υπεύθυνος και για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.
    Σύμφωνα με τις αναφορές, οι Πάνος Καμμένος και Χρήστος Μαρκογιαννάκης ανήκαν στους βουλευτές που αναφέρθηκαν απ’τους κακοποιούς ως καλοί και έμπιστοι φίλοι που τους διευκόλυναν, σε συνομιλίες που υπέκλεψαν οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες (ΕΥΠ) . Ο διοικητής της ΕΥΠ (και μετέπειτα βουλευτής του ΛΑΟΣ) Ιωάννης Κοραντής δήλωσε ότι αρνήθηκε να επεξεργαστεί τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες επειδή αποτελούσαν απόδειξη εμπλοκής συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων της Νέας Δημοκρατίας. Η απόφαση του αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, οδήγησε στην αποπομπή του από την ηγεσία της ΕΥΠ με εντολή του τότε Υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου.
    ——————————————————————
    ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
    «Η Δικαιοσύνη αποφεύγει την πραγματογνωμοσύνη»
    Ο συνήγορος του Παναγιώτη Βλαστού, Φραγκίσκος Ραγκούσης, τόνισε: «Εξ υπαρχής όλοι οι κατηγορούμενοι καταγγείλανε τη νόθευση των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών στην υπόθεση της απαγωγής Παναγόπουλου, το στήσιμο κατηγοριών με κοπτοραπτική που διενήργησαν αξιωματικοί του ΙΔΕΖΙ, καθώς και την υποκλοπή των συνομιλιών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει βούλευμα που να επιτρέπει στην ΕΥΠ να παρακολουθεί και να καταγράφει τις συνομιλίες του Βλαστού και των λοιπών κατηγορουμένων. Ζητήσαμε πολλάκις από την ανακρίτρια τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης… Η απορία μου ως νομικού είναι τι έχει να φοβηθεί η Δικαιοσύνη και δεν διατάσσει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, ώστε να λάμψει η αλήθεια;».

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.