ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΦΩΦΗΣ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ...ΔΑΙΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στο ΠΑΣΟΚ και κυρίως τα μεθοριακά επεισόδια μεταξύ Φώφης Γεννηματά και Ευάγγελου Βενιζέλου για το ΕΣΡ, τη συνεργασία με τον Γ. Παπανδρέου και την απάντηση στο δίλλημα: "με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Ν.Δ.;" το μόνο που προσώρας επιβεβαιώνουν είναι τη λαϊκή ρήση "κακό χωριό τα λίγα σπίτια".

Η εικόνα που εκπέμπει η Χαριλάου Τρικούπη μόνο κολακευτική και ελκυστική δεν είναι. Ενδεικτικό της μίζερης και αποκαρδιωτικής, για τους ψηφοφόρους του, εσωστρέφειας που ταλανίζει το άλλοτε κραταιό κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, είναι το γεγονός ότι για δύο εβδομάδες τώρα -που σημειωτέον ήταν πλούσιες σε εξελίξεις με Ομπάμα, Ερντογάν, Κυπριακό, ΕΣΡ κ.α.- απασχολεί την κοινή γνώμη με τρία ...υψίστης σημασίας θέματα.

Πρώτον, εάν ο Βενιζέλος είναι "βαρίδι" και θα φύγει οικεία βουλήσει από το ΠΑΣΟΚ ή κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να τον διαγράψει η Φώφη. Δεύτερον, αν ο "συνταξιούχος", εδώ και χρόνια, Κώστας Λαλιώτης παίζει ρόλο ενδιάμεσου στις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και παρασκηνιακά οργανώνει την πολιτική, και ενδεχομένως αν παραστεί ανάγκη και την κυβερνητική, προσέγγιση των δύο κομμάτων. Και τρίτον, αν μετά την αποτυχία σύμπλευσης με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, θα συναντηθεί με τον Γιώργο Παπανδρέου προκειμένου ο ίδιος και το Κίνημά του να μετέχουν ενεργά και ουσιαστικά στις διαδικασίες ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς μέσω της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Όσον αφορά το πρώτο, αυτό που περισσότερο πρέπει να προβληματίζει τη Φώφη δεν πρέπει να είναι η διαφωνία του Βενιζέλου για τη συναίνεση που παρείχε το ΠΑΣΟΚ στη συγκρότηση του ΕΣΡ και τις συζητήσεις με τον Γ. Παπανδρέου για την Κεντροαριστερά όσο το γεγονός ότι ο προκάτοχός της στην ηγεσία του κόμματος, μέσω των εκδηλώσεων που οργανώνει η ιστοσελίδα του e-kyklos κάθε εβδομάδα, επιχειρεί να (ανασυ)στήσει ένα πανελλαδικό δίκτυο στελεχών υποστήριξής του, προκειμένου, ανάλογα και με τις εξελίξεις, να μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να διαπραγματευθεί αυτόνομα τη θέση και το ρόλο του στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνει η δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και η ενίσχυση της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε λιγότερο από δύο μήνες ο Βενιζέλος, μέσω του e-kyklos, έχει εκφωνήσει ομιλίες σε πέντε πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καστοριά, Καλαμάτα, Λάρισα), χθες, Σάββατο, ήταν να μιλήσει στην Καβάλα, τη Δευτέρα πάει στη Σπάρτη, την Τρίτη, μαζί με την Άννα Διαμαντοπούλου, θα μιλήσουν για θέματα Παιδείας και Ανάπτυξης σε εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στον Κώστα Σοφούλη και ο εβδομαδιαίος κύκλος παρεμβάσεων θα κλείσει με ομιλία την Παρασκευή στο Αγρίνιο. Το αξιοσημείωτο είναι πως στις εκδηλώσεις αυτές υπάρχει ικανοποιητική προσέλευση κόσμου, κάτι που επιβάλλεται να προβληματίσει τη Χαριλάου Τρικούπη και όχι να επιχειρούν να το απαξιώσουν λέγοντας ειρωνικά ότι "το 40% όσων πηγαίνουν για να τον ακούσουν είναι νεοδημοκράτες".

Βεβαίως, η αλήθεια είναι πως ο Βενιζέλος εκτός από "αδέσποτες φιλοδοξίες", τις οποίες, κατά την Φώφη, "οφείλει να μαζέψει", εμφανίζεται να έχει και ένα πολιτικό σχέδιο το οποίο είναι καθαρό και συγκεκριμένο και όχι "θολό", όπως της Φώφης. Ο Βενιζέλος λέει: Συγκρότηση μετώπου των ευρωπαϊκών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, ανειρήνευτο αντικυβερνητικό αγώνα για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσφυγή άμεσα σε εκλογές, κυβερνητική συμμαχία με τη Ν.Δ., η οποίαν θα είναι το πρώτο κόμμα. Η Φώφη δεν επιθυμεί άμεσα εκλογές, πρωτίστως την ενδιαφέρει η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, προκειμένου να βελτιώσει τα ποσοστά της και να λάβει την τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία όταν γίνουν εκλογές, θεωρεί ως πλέον ορθή αντιπολιτευτική τακτική τις ίσες αποστάσεις απέναντι στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ και απορρίπτει την ιδέα συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. επειδή εκλογικά θα βλάψει το ΠΑΣΟΚ και πολιτικά θα το κατατάξει, οριστικά, ως παρακολουθητική δύναμη της Δεξιάς.

Οι δύο στρατηγικές είναι αντικρουόμενες και δύσκολα μπορεί να υπάρξει συγκερασμός τους καθώς εκτός των άλλων σε αυτές ενυπάρχουν και ανομολόγητες προσωπικές φιλοδοξίες, οι οποίες μόνον "αδέσποτες" δεν είναι. Ταυτοχρόνως, όμως είναι και δύσκολο να χωρίσουν οι δρόμοι της Φώφης και του Βαγγέλη. Ο μεν τέως αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως Σαμαρά γνωρίζει πως ακόμη κι αν το ήθελε, που δεν το θέλει, να συμπορευτεί με τη ΝΔ θα πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα πως δεν θα είναι βουλευτής καθώς ειλημμένη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μην περιλάβει στα ψηφοδέλτιά του πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Επίσης γνωρίζει ότι ένα "βενιζελικό κόμμα" θα ήταν απίθανο να συγκεντρώσει ποσοστό που θα το έβαζε στη Βουλή, όπως και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης γνωρίζει πως τυχόν αποχώρηση ή διαγραφή Βενιζέλου θα στοιχήσει εκλογικά και πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ, γιατί ανεξαρτήτως της γνώμης που μπορεί να έχει κάποιος για τον Θεσσαλονικιό πολιτικό δεν μπορεί να μην του αναγνωρίσει τη ρητορική δεινότητα και τη διανοητική ευστροφία.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Μία από τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και αύριο θα αναφερθώ στο δεύτερο θέμα: Τη θρυλούμενη μεσολάβηση Λαλιώτη για να υπάρξει στρατηγική σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και πόσο αυτή είναι πιθανή. Και το άρθρο θα ολοκληρωθεί μ' ένα τρίτο κομμάτι που θα αφορά την πιθανή συνεργασία του Κινήματος του Γ. Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και με στόχο την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

12 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. K;vstaw 23:22 21/11/2016

  ΠΑΣΟΚ; Ποιο ΠΑΣΟΚ; Υπάρχει …ΠΑΣΟΚ ;

 2. nikos 0:20 21/11/2016

  διαγραφή Βενιζέλου ????ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΌΛΟΥΣ ΜΑΣ…………………..

  ΕΝΩΣΗ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑ ???TO 10% ΕΥΚΟΛΟ ! ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ….ΜΕ ΤΗ ΚΑΤΆΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ…..ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ ΦΩΦΗ ΚΑΙ ΓΑΠ. ΕΓΩΙΣΜΟΙ ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ.. ΚΑΤΑΡΕΟΥΜΕ ΑΜΑ ΤΟ ΈΧΟΥΜΕ ΠΆΡΕΙ ΧΑΜΠΆΡΙ…….

  , !

 3. Tόσο ο Βενιζέλος , όσο και η Φώφη Γεννηματά εχουν αποτύχει σαν αρχηγοί του
  Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος .
  Γιατί δεν αποχωρούν αμφότεροι και ετσι να δώσουν χώρο σε δυνατότητες συνένωσης της
  ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ;
  Αυτή οταν συγκροτηθεί σωστά, όπως επιμένει το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ, τότε ποία τέτοια παράταξης θα εχει ανάγκη όπως γράφεται και εδώ,την συνένωση της με την ΝΔ ,ή τον ΣΥΡΙΖΑ;
  Τέτοιες λύκο- σημμαχίες κατά την γνώμη μου,
  Ήσαν και εξακολουθούν να παραμένουν από το 2012 και μετά επιπόλαιες ,
  αλλά κυρίως υπόλογες γιατί σταμάτησαν τις αλλαγές, υπολογίζοντας το πολιτικό κοστος παρά την οριστική και σύντομη αποχώρηση μας από τα μνημονια και την μιζέρια τους.
  Τα παραπάνω , και τα δύο κόμματα, εχουν χάσει καθε εμπυστοσύνη από τους Ελληνες πολίτες .
  Η προτρέχουσα στις δημοσκοπήσεις ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη , ειναι μπροςτά μόνο από αντίδραση στα ψέματα και τις καταστρεπτικες πολιτικές του χειρότερου Δημοκόπου της συγχρονης Ελλαδας, του νεαρού ,άμυαλους καί καταςτρεφτικά επιπόλαιου ΤΣΙΠΡΑ .
  Δεν θα χρειαστείτε να εξακρυβώσετε περισσότερα απ´όσα ισχυρίζομαι …
  Δείτε τι εκανε και εξακολουθεί να κανει ευτελίζοντας τον θεσμό της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
  με σειρές από γκάφες και την προσπάθεια να καπελώσει τους δικαστές μας,
  αρχίζοντας απο τις κορυφές , όπου εχει διορίσει τους δικους του …. Σανιδάδες !
  Με απλά και λίγα λόγια για την σωστή ανεξάρτητη και προοδευτική Κενρτοαριστερά της πράσινης ανάπτυξης , της σωςτής αναθεώρησης του Συνταγματος ,και της προοδευτικής
  Παιδείας, με δικαιοσύνη , ισότητα και Διαυγεια, της δικαίας και αναλογικής συνεισφοράς των πολιτών στο καρατος ,
  τα ακραία κόμματα της σήμερον θα ειναι παιχνίδάκι να να τα κατατροπώσει η σωστή συνένωσης της Ευρωπαικής κεντροαριστεράς .
  ΜΠΡΟΣ λοιπόν για την σωστή ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ.

 4. Vas_Pap 19:59 19/11/2016

  «Συντροφοι» του ΠΑΣΟΚ,κατανοω και σεβομαι τις αιτιασεις σας,αλλα ,προς θεου,πιστευετε οτι οπλα με διαμετρημα ΦΩΦΗ εχουν να προσφερουν τιποτα το θετικο στο ιστορικο κομμα?. Ηθικος,ανηθικος ο Βενιζελος,ευτυχως ανηθικος,ειναι ο μονος μες στην βουλη,που μπορει να αρθρωσει πολιτικο λογο.Μπροστα του ολοι οι αλλοι ειναι για κλαματα και ΟΧΙ δεν προκειται να ψηφισω Βενιζελο,αλλα αλλο αυτο και αλλο οι αντικειμενικες διαπιστωσεις. Γιατι ανικειμενικες? Γιαιτι οταν μιλαει στην βουλη,ερημωνει το καφενειο.

  • manos 20:43 19/11/2016

   Άρα κ.Vas για σένα όποιος μιλάει καλά δεν έχει σημασία τι λέει και τι κάνει και άρα πρέπει να μας κυβερνά και άμα λάχει γίνεται και Αντιπρόεδρος του Σαμαρά. Δυστυχώς δεν ξεχναμαι

   • XYZ 14:33 20/11/2016

    Ο Φελνίκος δεν είναι αυτός που τ ρωτούσε τότε γιατί δεν έπαιρνε και τον προέτρεπε τότες να πάρει μέρος στην κυβέρνηση Σαμαρά. Ξαφνικά βρώμισε και τον κάνατε Αλ Καπονε , ανήθικο και Χίτλερ;
    Αυτή είναι συζήτηση για Χεσιμο.

  • Alek 23:11 19/11/2016

   Ακριβώς έτσι έκανε και ο Χίτλερ και τελικά τον ψήφισαν κιόλας. Εγώ, από την άλλη, προτιμώ μουγκό και ηθικό παρά λαλίστατο και ανήθικο.

  • XYZ 14:13 20/11/2016

   Εγώ θα Τον ψήφιζα γιατί είναι ο μόνος που ξέρει για τί πράγμα μιλά έχει συγκεκριμένο λόγο, εκφράζεται σωστά και δεν αερολογεί όταν βρίσκεται στό καφενείο η Βουλή.

  • nikos 0:34 21/11/2016

   φιλε μου,και ο καραμανλης!,, ρήτορα τον λεγανε !!!! αλλά άφησε ένα χρέος……………………. οποτε εγω δεν νομιζω ο μπενι να εχει χωρο στο πασοκ.ασε που και αυτος κεντροδεξιος ειναι.οποτε και για αυτον ειναι το καλυτερο !!

 5. ΛΑΒΑΣ 19:48 19/11/2016

  Ε, τώρα κύριε Φελνίκο δεν θα σπεύσουμε να υποστηρίξουμε τον άνθρωπο του συστήματος και των συγκροτημάτων επειδή έχει κάποια ευφράδεια και διανοητική ευστροφία, και ο Αλ Καπόνε στην Αμερική διέθετε τέτοια προσόντα, δεν ήταν κάποιος κουτός.

 6. Θ.Τ. 12:38 19/11/2016

  Ολα τα άλλα τα αφήνω Κε Φελνίκο μας . ΑΛΛΑ : » … ή διαγραφή Βενιζέλου θα στοιχήσει εκλογικά και πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ … » ή ΜΗΠΩΣ θα ωφελήσει σημαντικά το ΠΑΣΟΚ γιατί τόοοοοσος κόσμος ΞΕΡΕΙ πως ο ΒΒ δεν είναι ο ΜΟΝΟΣ, αλλά ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ.
  Τι να την κανουν την «ρητορική δεινότητα και την διανοητική ευστροφία» όταν βλέπουν ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΕΙΝΑΙ, όση τέλος πάντων είναι . . .

 7. Alek 12:38 19/11/2016

  Γράφετε:
  «γιατί ανεξαρτήτως της γνώμης που μπορεί να έχει κάποιος για τον Θεσσαλονικιό πολιτικό δεν μπορεί να μην του αναγνωρίσει τη ρητορική δεινότητα και τη διανοητική ευστροφία.»
  Όμως αυτό που βασικά τον χαρακτηρίζει είναι άμετρη φιλοδοξία του που έχει εξαφανίσει την ηθική του. Όλα αυτά που γράφετε ανήκουν στην σφαίρα της διαπλοκής(το καλύτερο παιχνίδι του) και πουθενά στον ορίζοντα δεν υπάρχει η πορεία της χώρας αλλά, μόνο η επιβίωση ενός κόμματος και ενός πολιτικού. Για τον πολιτικό απλώς έχω να γράψω ότι υπονομεύει ότι κάνει όπως παλιότερα τον αρχηγό του κόμματός του μέχρι στο τέλος να τον πουλήσει (προδώσει), εις βάρος της χώρας του και πάντα προς όφελός του διαπλεκόμενος με τους πάντες(εσωτερικούς ή εξωτερικούς πολιτικούς αντιπάλους ή φίλους, εντός ή εκτός χώρας). Η εξυπνάδα του (που αμφισβητώ) και η ρητορική του δεινότητα μάλλον περισσότερο κακό κάνουν στην χώρα παρά καλό.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.