ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Από την εισαγγελία Διαφθοράς

Ποινικές διώξεις για διασπάθιση δημοσίου χρήματος

Κακουργηματικές  ποινικές  διώξεις σε δύο υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος προχώρησε η Εισαγγελία Διαφθοράς.
diafthora

Συγκεκριμένα, μία ακόμα ΜΚΟ  προστέθηκε στον κατάλογο των ποινικά ελεγχόμενων Οργανώσεων ύστερα από προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε με εντολή της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου.

Η υπόθεση  αφορά σε χρηματοδότηση ,με  600.000 ευρώ ,αναπτυξιακών δράσεων  της αμερικανικής ΜΚΟ ,με την επωνυμία «German Marshall Fund» . Το επίμαχο ποσό  δόθηκε την χρονική περίοδο 2004-2006  μέσω χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής , που καταβλήθηκαν μέσω της ελληνικής  πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.

Κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας προέκυψε  ότι η χρηματοδότηση  έγινε χωρίς τον έλεγχο των αρμοδίων αρχών  για το πού τελικά κατέληξε το ποσό  που μπήκε στο ταμείο της ΜΚΟ  και χωρίς να υπάρχει καμία ανυπέρβλητη ή επείγουσα  ανάγκη που να καθιστά αναγκαία την έκδοση  χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος  με την επιβαρυντική περίσταση  του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου.

Η ποινική δίωξη στρέφεται σε βάρος 11  υπαλλήλων του ΥΠΕΞ που ενεπλάκησαν στην ιστορία, ενώ  αντίγραφα της δικογραφίας διαβιβάστηκαν στη Βουλή  μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Η δεύτερη δικογραφία αφορά σε  χρηματοδότηση  με 400.000 ευρώ δύο αναπτυξιακών προγραμμάτων  του εποπτευόμενου από το Υπουργείο Παιδείας  Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης το ‘έτος 2005.Η χρηματοδότηση έγινε μέσω μεταφοράς πιστώσεων  κονδυλίων του ΥΠΕΞ στο  Υπουργείο Παιδείας, αλλά  τα προγράμματα δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Μετά το τέλος της έρευνας η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη για υπεξαίρεση στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος ,σε βάρος των τότε  διοικούντων τον  Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ).

Οι δύο δικογραφίες που σχηματίστηκαν ανατέθηκαν για περαιτέρω έλεγχο σε ανακριτές κατά της Διαφθοράς.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.