ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θετικός απολογισμός ενόψει των μαχών για αξιολόγηση-χρέος

Πώς αξιολογεί η Αθήνα την επίσκεψη Ομπάμα

Εξαιρετικά θετικός είναι ο απολογισμός του Μεγάρου Μαξίμου από την χθεσινή παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα στο Προεδρικό Μέγαρο και το πρωθυπουργικό γραφείο, παρά το γεγονός ότι ο αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται σε αποδρομή και θα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδειξε να υποστηρίζει τις ελληνικές προσπάθειες σε όλα τα θέματα, αφού δεν έθεσε ούτε μία προϋπόθεση, ούτε ένα προαπαιτούμενο, ούτε έναν «αστερίσκο». Αντιθέτως, υπήρξε απολύτως υποστηρικτικός ως προς την ανάγκη να γυρίσει σελίδα η ελληνική οικονομία, να βοηθηθεί η Ελλάδα στο προσφυγικό, αλλά και να διευθετηθεί το ελληνικό χρέος με απόφαση των πιστωτών της Αθήνας.

Συμφωνία εφ’ όλης της ύλης

Τα συγκεκριμένα θέματα τέθηκαν στο τραπέζι και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση Ομπάμα-Τσίπρα, αλλά και στις διευρυμένες συνομιλίες που είχαν στο Μαξίμου οι δύο αντιπροσωπείες: ο μεν Μπαράκ Ομπάμα με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιού και τον προεδρικό σύμβουλο Άντουαλ Αντεγιέμο, ο δε Αλέξης Τσίπρας με τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον διπλωματικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Βαγγέλη Καλπαδάκη.
Σε αυτές τις συζητήσεις, ο ένοικος του Λευκού Οίκου εμφανίστηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να συμφωνεί πλήρως με όλες τις διεκδικήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Για παράδειγμα, εμφανίστηκε να στηρίζει τον πρωθυπουργό στην διεκδίκηση πως «πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα» τόσο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, όσο και για την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, στις δηλώσεις του, ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για μία «ανθεκτική (durable) λύση για το χρέος», προσθέτοντας ότι θα πρέπει να πρόκειται για λύση μακροπρόθεσμη και όχι για «διαπραγματεύσεις κάθε 6 μήνες ή έναν χρόνο», όπως είπε χαρακτηριστικά δημοσίως ο αμερικανός πρόεδρος. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να παρέσχε διαβεβαιώσεις στον αμερικανό πρόεδρο πως η Αθήνα «θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της» προκειμένου να συμβάλει στην ολοκλήρωση των συζητήσεων για την δεύτερη αξιολόγηση. Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και το ενδεχόμενο να προβληθούν από τους δανειστές «αχρείαστα εμπόδια» που θα παρακωλύσουν τις συζητήσεις για το κλείσιμο της συμφωνίας, με τον Μπαράκ Ομπάμα να δηλώνει αισιόδοξος πως δε θα υπάρξει απόπειρα «σαμποτάζ».

Βερολίνο και ΔΝΤ

Κατά τα λοιπά, ο αμερικανός πρόεδρος φέρεται να συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα ότι η στάση των χωρών της «ομάδας Βίζενγκραντ» υπέρ των κλειστών συνόρων είναι απαράδεκτη και ρίχνει στην Ελλάδα πολύ μεγαλύτερο βάρος απ’ όσο της αναλογεί ως προς την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.
Πάντως, ως προς τα οικονομικά, αναλυτική συζήτηση έγινε για την επόμενη στάση του Μπαράκ Ομπάμα, το Βερολίνο, αλλά και για το κατά πόσον το ΔΝΤ θα δείξει «εποικοδομητική στάση» στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Κατά πληροφορίες, ο Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό αφενός ότι το Ταμείο «δε θα τινάξει τίποτα στον αέρα» και πως θα είναι «λελογισμένες» οι απαιτήσεις του ως προς το ελληνικό πρόγραμμα. Αφετέρου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύθηκε στον Αλέξη Τσίπρα ότι δε θα διστάσει να επαναλάβει και… στο Βερολίνο όσα είπε στην Αθήνα για την ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.