ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Που πήγαν τα 2 δισ. από την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου

Σε φόρους και εξόφληση τραπεζικών δανείων - Στάσιμες οι καταθέσεις...
lefta

Προς αποπληρωμή άλλων υποχρεώσεων, φόρων και τραπεζικών δανείων, κατευθύνονται τα χρήματα που εισέπραξαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά από τη εξόφληση οφειλών του δημοσίου. Από τις αρχές του έτους έχουν αποπληρωθεί οφειλές του δημοσίου ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ χρήματα που μπαίνουν στις τράπεζες και γρήγορα βγαίνουν για να εξοφλήσουν άλλες υποχρεώσεις.

Από τις αρχές του έτους οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί μόλις κατά 100 εκατ. ευρώ, διαμορφώθηκαν στα 123,47 τον περασμένο Σεπτέμβριο από 123,37 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2015. Η αναιμική αυτή εικόνα σχηματίζεται παρά την σταθεροποίηση της οικονομίας, την χαλάρωση των controls, την καλή τουριστική χρονιά και κυρίως την αποπληρωμή οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Στο διάστημα τέλος Ιουνίου - τέλος Σεπτεμβρίου όπου το δημόσιο προχώρησε στην αποπληρωμή οφειλών του προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά ύψους 1,9 δισ. ευρώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν μόλις κατά 770 εκατ. ευρώ καθώς το μεγαλύτερο μέρος διέρρευσε για την αποπληρωμή άλλων υποχρεώσεων των νοικοκυριών - επιχειρήσεων. Μάλιστα τον περασμένο Σεπτέμβριο οι καταθέσεις μειώθηκαν, σε σχέση με τον Αύγουστο, κατά 423 εκατ. ευρώ. Έτσι και το 2016 ολοκληρώνεται ως άλλη μια χαμένη χρονιά με την οικονομία να παραμένει καθηλωμένη στην ύφεση, τις τράπεζες σε κατάσταση νεκροφάνειας και τις επιχειρήσεις να ασφυκτιούν, περιβάλλον που δεν δημιουργεί ιδιαίτερη αισιοδοξία για τις δυνατότητες μιας ισχυρής ανάκαμψη το 2017, που είναι απαραίτητη προκειμένου η χώρα να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της.

Η κατάσταση αυτή οφείλεται στη κακή πορεία της οικονομίας και την μεγάλη αβεβαιότητα που εξακολουθεί να κυριαρχεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το νέο μνημόνιο η πρώτη αξιολόγηση θα έπρεπε να ολοκληρωθεί το χειμώνα του 2015 ωστόσο για άλλη μια φορά ακολούθησε πολύμηνη «διαπραγμάτευση» με αποτέλεσμα να «κλείσει» μερικώς το καλοκαίρι του 2016 ενώ το σύνολο των προαπαιτούμενων ολοκληρώθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες οπότε και αποδεσμεύτηκε το σύνολο της χρηματοδότησης που προέβλεπε η πρώτη αξιολόγηση! Η δεύτερη αξιολόγηση, που  ξεκίνησε μόλις τώρα, θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2016! Έτσι η αβεβαιότητα παραμένει όπως και ο φόβος για έναν νέο εκτροχιασμό της πορείας της χώρας οπότε ουδείς σκέφτεται σοβαρά να επαναφέρει τα χρήματά του σε ελληνικές τράπεζες.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν την σπουδαιότητα να ολοκληρωθεί άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση και προειδοποιούν ότι αν αυτό δεν γίνει και χαθεί και πάλι πολύτιμος χρόνος σε διαβουλεύσεις και συζητήσεις τότε η κατάσταση για την οικονομία θα επιδεινωθεί δραστικά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.