ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρτοφυλάκιο για την καθημερινότητα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Τσίπρας: Ξενυχτήστε για να κλείσει η αξιολόγηση - Εθνικός στόχος η ανάκτηση της εργασίας

Μάχη με την καθημερινότητα, ως πρώτη προτεραιότητα, ξεκινά η κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό δημιουργείται νέο χαρτοφυλάκιο, με επικεφαλής υπουργό Επικρατείας (σ.σ. τον Αλέκο Φλαμπουράρη). Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, με τη νέα του σύνθεση.
ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛ. ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Στο στόχο αυτό, εξάλλου, εντάσσεται και η είδηση που έδωσε για υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των πολιτών (ανθρωπιστική κρίση, παιδικοί σταθμοί, 4.000 νοσηλευτές), δεσμεύσεις που θα υλοποιούνταν από την 1η δόση του τηλεοπτικού διαγωνισμού.

Παράλληλα, έδωσε το σύνθημα για εντός των χρονοδιαγραμμάτων κλείσιμο της αξιολόγησης, με τελικό στόχο, να γίνει αυτή η κυβέρνηση, αυτή που έβγαλε τη χώρα από την κρίση, και όχι άλλη μία κυβέρνηση της κρίσης. Μεγάλος εθνικός στόχος, επίσης, η ανάκτηση της εργασίας, σημείο στο οποίο έκανε ειδική αναφορά στη νέα υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Μιλώντας, εξάλλου, για το συλλογικό στόχο της εξόδου της χώρας από την κρίση, πέρασε το μήνυμα ότι κανενός η καρέκλα, ούτε του ιδίου αλλά ούτε και των υπουργών, γράφει το όνομά του.

Παίρνοντας, δε, αφορμή από την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου των Η.Π.Α. κ. Μπάρακ Ομπάμα, υπογράμμισε πως μόλις σε ένα χρόνο άλλαξε εκ βάθρων η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Ενώ ζήτησε από τους υπουργούς να έχουν στο μυαλό τους ότι η κυβέρνηση αυτή δεν θα γίνει ποτέ δεκτή από το παλαιό σύστημα και, εστιάζοντας στο θέμα της συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, κατηγόρησε την ΝΔ ότι παραβιάζει το Σύνταγμα, καλώντας την να συνδράμει στη συγκρότηση στη συγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής.

Αναλυτικά, στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «τώρα έχει έρθει ο καιρός για να γυρίσουμε σελίδα», ζητώντας από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να κάνουν και δική τους φιλοδοξία, την προσωπική φιλοδοξία, η κυβέρνηση αυτή να γίνει η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και όχι άλλη μια κυβέρνηση της κρίσης. Και πώς θα γίνει αυτό; Πρώτα, με τη μάχη με την καθημερινότητα: «Οι συμπολίτες μας να νιώσουν ότι πρώτη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης είναι η καθημερινότητα τους, ο καθημερινός τους αγώνας για να ζήσουν με αξιοπρέπεια», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του, άλλωστε «η μάχη της πολιτικής ηγεμονίας εξάλλου κρίνεται πάντα στο πεδίο της καθημερινότητας».

Όμως, η καθημερινότητα «συγκροτείται από σειρά σχέσεων στις οποίες καθοριστικό ρόλο παίζει το κράτος και ο διοικητικός του μηχανισμός», πιο συγκεκριμένα από τη «σχέση με τις εφορίες, με το σχολείο, με τις πολεοδομίες, με τα ασφαλιστικά ταμεία, με το σύστημα υγείας. Και οι παθογένειες του ελληνικού κράτους σε αυτούς τους τομείς είναι γνωστές», αναγνώρισε ο πρωθυπουργός.

Για να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις: «Δημιουργούμε λοιπόν, για πρώτη φορά, ένα ειδικό χαρτοφυλάκιο για θέματα καθημερινότητας που θα αναλάβει την στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα με τη δημόσια διοίκηση, είτε λόγω αμέλειας, είτε λόγω άρνησης εφαρμογής του νόμου, είτε για λόγους βραχυκυκλώματος των υπηρεσιών. Για πρώτη φορά ένας Υπουργός Επικρατείας θα επιφορτιστεί με το καθήκον της συγκέντρωσης παραπόνων και αιτημάτων των πολιτών».

Ενώ σε άλλο σημείο ανακοίνωσε τη δέσμευσή του για υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η κυβέρνηση βάσει της 1ης δόσης. «Θα προχωρήσουν ανεξαρτήτως της εξέλιξης της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών», διαβεβαίωσε.

Όμως, η αλλαγή σελίδας περνά μέσα από ενδιάμεσους σταθμούς, όπως «η έγκαιρη, χωρίς εκπτώσεις αλλά και χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης», και κατόπιν, από το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, η έναρξη της συζήτησης για τα απαραίτητα μέτρα για το χρέος.

Για να ακολουθήσει, εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, η ένταξη και των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. «Ανοίγει έτσι ο δρόμος να ξανααποκτήσουμε έγκαιρα πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος και έτσι να δημιουργηθεί ένας καθαρός διάδρομος δεκαετίας, να ανακτήσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη των επενδυτών και να κινητοποιηθεί το αναξιοποίητο δυναμικό της ελληνικής οικονομίας», σύμφωνα με τον κυβερνητικό χάρτη. Γι' αυτό και ζήτησε τη σκληρή δουλειά από όλους τους υπουργούς, να ξενυχτήσουν, όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε.

Μιλώντας για το «μεγάλο Εθνικό μας στόχο», που πρέπει να είναι «η ανάκτηση της εργασίας στη πατρίδα μας», και σε αριθμητικούς στόχους, η προσέγγιση του Ευρωπαϊκού μέσου όρου μέχρι το 2021 και προοπτικά να μειωθεί στο 10%, εστίασε στον πυρήνα της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης: Με σύμμαχο το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα καταβληθεί η προσπάθεια και με επικεφαλής «μια νέα αλλά εξαιρετικά ικανή συνάδελφο» (σ.σ. την υπουργό Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου).

Βρήκε όμως και την ευκαιρία να κατηγορήσει τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ ότι ταυτίζεται με «τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για περαιτέρω απορρύθμιση, απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και ακόμη περισσότερη ευελιξία».

Αναφέρθηκε και στα αισιόδοξα μηνύματα -στοιχεία που δίνει εσχάτως η ελληνική οικονομία: «Ήδη το τρίτο τρίμηνο του 2016 έκλεισε με θετικούς ρυθμούς, περάσαμε δηλαδή ήδη από τη πολυετή ύφεση σε θετικούς ρυθμούς. Θετικές ειδήσεις έχουμε επίσης και στα δημοσιονομικά. Βρισκόμαστε σε πορεία υπεραπόδοσης των εσόδων και θα πιάσουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τους στόχους του προγράμματος. Και αυτό είναι αποτέλεσμα τόσο της διαπραγμάτευσης του 2015 που μείωσε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων όσο και της βελτιωμένης λειτουργίας των φορολογικών μηχανισμών». Η σχετική αναφορά έκλεισε με τη σταθερή αποκλιμάκωση της ανεργίας -«παρά το γεγονός ότι παραμένει απαράδεκτα υψηλή»-, αλλά κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής μας θητείας έχει αποκλιμακωθεί κατά 4%.

Η ευθύνη για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης βρίσκεται τώρα στην πλευρά της ΝΔ, ανέφερε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, δεσμευόμενος ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει. «Η μάχη για την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου αποτέλεσε και αποτελεί ακριβώς ένα επεισόδιο του διαρκούς πολέμου» (της κυβέρνησης με το παλαιό σύστημα), αλλά «εμείς δεν πρέπει να υποχωρήσουμε ακόμη και αν βρισκόμαστε μπροστά σε πρόσκαιρες αντιξοότητες», επεσήμανε.

«Δώσαμε μια μάχη με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, και η απόφαση του Δικαστηρίου δεν έχει εκδοθεί επισήμως. Ο νόμος που ψηφίσαμε συνεχίζει να ισχύει στο σύνολο του εκτός από το σκέλος που αφορά την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ. Πολλά από τα άρθρα του νόμου τα ψήφισαν και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων», ανέφερε επίσης για να προχωρήσει σε επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πλέον καμία απολύτως δικαιολογία για να μην τηρεί τη συνταγματική της υποχρέωση. Οφείλει να προσέλθει με καλή πίστη και να συνδράμει στον διορισμό του Εθνικού Συμβουλίου. Η συνεχιζόμενη άρνησή της αποτελεί πρόκληση και θεσμική εκτροπή. Είναι η ηγεσία της ΝΔ που παραβιάζει το Σύνταγμα και δίνει μια μάχη οπισθοφυλακών για να προστατέψει τα συμφέροντα της διαπλοκής και των καναλαρχών».

Ωστόσο από την πλευρά της πλειοψηφίας γίνεται σαφές πως «θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη συναίνεση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ ώστε να προχωρήσει επιτέλους ο διαγωνισμός για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών. Η μπάλα λοιπόν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πλευρά της Νέας Δημοκρατίας: Και η ευθύνη της θα είναι ιστορική αν επιμείνει στην απροσχημάτιστη υπεράσπιση της διαπλοκής πέρα και έξω από κάθε θεσμική λειτουργία και αντίθετα με τη σαφή συνταγματική επιταγή. Εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε όμως».

Σε άλλο σημείο και με αφορμή τη «χαραμάδα ρεαλιστικής ελπίδας (που ανοίγει) για τον ελληνικό λαό και για τη χώρα μας», προειδοποίησε ότι η προοπτική αυτή τρομοκρατεί τη Νέα Δημοκρατία αλλά και τα συμφέροντα του παλιού πολιτικού κατεστημένου, που προτιμά τη χώρα να σέρνεται, μήπως και καταφέρει να επιστρέψει σε θέσεις διαχείρισης, παρά να βγούμε από τη κρίση. «Διότι γνωρίζουν καλά ότι με το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης θα κλείσει οριστικά και η Τρίτη Πράξη του δράματος της παρένθεσης που αποτελεί τον διακαή και ομολογημένο πόθο του παλιού και χρεοκοπημένου συστήματος εξουσίας στη χώρα».

Και ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του να θυμούνται σε κάθε τους βήμα, ότι «αυτή η κυβέρνηση δε πρόκειται ποτέ να γίνει ανεκτή από αυτό το χρεοκοπημένο σύστημα. Δεν θα θεωρηθεί ποτέ μια θεμιτή εναλλακτική όπως ενδεχομένως υπήρξε η ύστατη εκσυγχρονιστική εκδοχή της κεντροαριστεράς. Και ο λόγος είναι απλός: Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ κομμάτι αυτού του συστήματος. Ο πόλεμος που δεχτήκαμε και θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε σε όλα τα μέτωπα θα είναι ανελέητος. Το παλιό σύστημα δεν θα αποδεχτεί έτσι εύκολα την ήττα του και θα συνεχίσει να επιδιώκει την παλινόρθωση ακόμα και σε βάρος των συμφερόντων της χώρας».

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΚΟΨΟΧΕΡΗΔΕΣ ….ΣΥΡΙΖΑ!!!

  ΤΟ ‘’κουρελόχαρτο’’ του Τσίπρα και ο ‘’νυχτοφύλακας’’ της Κυψέλης, Πάκης
  Το θράσος και η αναίδεια της γονικής κουκούλας..

  Πότε άραγε μια ..κυβέρνηση ΞΕΥΤΙΛΙΣΕ τόσο γρήγορα και τόσο επώδυνα το ‘’επονομαζόμενο’’ …σύνταγμα και την ιστορική παρακαταθήκη?

  *Τι μπορούμε να κάνουμε και ποια πίεση μπορούμε να ασκήσουμε, με την τσέπη άδεια?

  *Μήπως Αλέξης και λοιποί, σκέπτονται με βάση τα εξασφαλισμένα πολυεκατομμύρια τους, που βρίσκονται ασφαλισμένα, προσοδοφόρα, και αφορολόγητα?

  *Λασπώνουμε θεσμούς και πρόσωπα , πιστεύοντας ότι ‘’ανεβαίνουμε’’ στα μάτια των Ελλήνων και των ξένων που μας κοιτούν είτε με λύπη, περιέργεια ή και περιφρόνηση?

  *Πάμε στην Ευρώπη αιτώντας και επαιτώντας χρήματα για να ‘’βγάλουμε’’ τη χρονιά μας, ώστε να μην πεινάσουμε και νομίζουμε ότι οι …κουτόφραγκοι δεν ξέρουν τι ακριβώς συμβαίνει και τι λέμε για αυτούς?.

  *Πάμε αιτώντας και επαιτώντας άμεσες και μεσοπρόθεσμες λύσεις για να μη βουλιάξουμε εντελώς, αφού το χρέος μας είναι ..αμέτρητο και απειλούμε και προειδοποιούμε ενώ αυτοί μας ακούν και …ξύνονται.

  *Πάμε έχοντας δημιουργήσει στο εσωτερικό μας μία ΑΘΛΙΑ προβοκατόρικη και εμφύλια ‘’έφεση’’, ανάμεσα σε όλα τα πολιτικά και κοινωνικά στρώματα και τολμάμε σαν άλλοι ‘’νταβατζήδες’’ να ρίχνουμε …ευθύνη στα φθηνά προφυλακτικά που χρησιμοποιούν οι ξένοι επιβήτορες??

  *Ζητάμε λεφτά να συνεχίσουμε τα πάρτι της διαπλοκής και παρέχουμε ‘’ασυλία’’ στους νταβατζήδες και στους πισωγλέντηδες της Καραμανλικής παραπολιτικής αλητείας.

  *Γιατί να μας δώσουν λεφτά οι ευρωπαίοι όταν ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ποιοι ΚΛΕΦΤΕΣ πολιτικοί έχουν τα κλεμμένα της προηγούμενης περιόδου στις τράπεζές τους?

  *’‘Τιμωρήσαμε’’ τον Άκη για να γίνει ο Σαμαράς πρωθυπουργός και σταματήσαμε εκεί,…δηλώνοντας πως ‘’δεν υπάρχουν άλλοι κλέφτες και λωποδύτες’’ πολιτικοί στη χώρα και τη βουλή.

  **«»Τιμωρήσαμε’’ τον ΕΝΤΙΜΟ Παπακωνσταντίνου για να γίνουν κόμματα Τσίπρας και ΚαΜένος εντελώς.

  *Ψηφήσαμε νόμους (2013 )που καταργήσαμε όσα ψήφισε ο Παπανδρέου για όλους τους ΚΛΕΦΤΕΣ που διακίνησαν μαύρο χρήμα από το 2000 και μετά και ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ να τον έχουμε σε ισχύ

  *Ζητάμε( Ο Σύριζα δηλαδή,) χρήματα για να καλύψει έστω και ελάχιστο μέρος των μυριάδων προεκλογικών υποσχέσεων, διαφορετικά γνωρίζουν πολύ καλά ότι το τέλος τους είναι κοντά. Έχασαν και το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας και ότι και να κάνουν ΚΑΝΕΙΣ πλέον δεν τους πιστεύει και δεν τους εμπιστεύεται.

  Αποδείχτηκαν κοινοί αρουραίοι και μπαγαπόντηδες πολιτικάντηδες ,απολειφάδια μια σταλινικής θηριωδίας που έφυγε και ξεράθηκε στο φώς της δημοκρατίας.
  Η παρουσία της Ζωής, του Μπαρουφάκη και των εξωσωματκών ακροδεξιών διαστρωματώσεων, απέδειξε ότι είναι οι τελευταίοι ‘’αριστεροί’’ τυχοδιώκτες ενός κόσμου που δεν υπάρχει και δεν νεκρανασταίνεται πια….
  Τι ζητάνε οι ακροδεξιοί πατριδοκάπηλοι και τα σταλινικά απολειφάδια στη χώρα που πιστεύει στο φως και την ελπίδα???

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.