ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Απίθανο να δοθούν νέα χρήματα στην Ελλάδα»

Προβόπουλος: Έρχεται 4ο μνημόνιο που θα συνδεθεί με το χρέος

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει 4ο μνημόνιο που θα συνδεθεί με το χρέος», υποστηρίζει ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ενώ διατείνεται ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα.
provopoulos

Μιλώντας στο bankingnews εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις ελληνικές τράπεζες και για τα stress tests του 2018.

«Θεωρώ ότι είναι πολιτικά πολύ δύσκολο, για να μην πω ανέφικτο, να δοθούν επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα, ύστερα από τρία μνημόνια που απορρόφησαν πρωτοφανούς ύψους κονδύλια και μάλιστα με μερική μόνον επιτυχία, όπως τουλάχιστον το βλέπουν πολλές Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Προβλέπω όμως ότι η διευθέτηση του δημόσιου χρέους μετά το 2017 θα συνδυαστεί με την υποχρέωση υλοποίησης εκ μέρους μας συγκεκριμένων στόχων και μάλιστα με ορίζοντα πολυετή.

Αυτό το μεσομακροχρόνιο πρόγραμμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα τέταρτο μνημόνιο.
Θα περιλαμβάνει δηλαδή τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα έναντι των παραχωρήσεων που θα κάνουν οι πιστωτές μας στο θέμα του χρέους(Conditionality). Εκτιμώ μάλιστα ότι οι δεσμεύσεις αυτές κάθε άλλο παρά ανώδυνες θα είναι», ανέφερε. Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
Ερώτηση - Κύριε Προβόπουλε θα υπάρξει 4ο μνημόνιο;
Απάντηση Προβόπουλου:
Θεωρώ ότι είναι πολιτικά πολύ δύσκολο, για να μην πω ανέφικτο, να δοθούν επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα , ύστερα από τρία μνημόνια που απορρόφησαν πρωτοφανούς ύψους κονδύλια και μάλιστα με μερική μόνον επιτυχία, όπως τουλάχιστον το βλέπουν πολλές Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Προβλέπω όμως ότι η διευθέτηση του δημόσιου χρέους μετά το 2017 θα συνδυαστεί με την υποχρέωση υλοποίησης εκ μέρους μας συγκεκριμένων στόχων και μάλιστα με ορίζοντα πολυετή.
Αυτό το μεσομακροχρόνιο πρόγραμμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα τέταρτο μνημόνιο.
Θα περιλαμβάνει δηλαδή τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα έναντι των παραχωρήσεων που θα κάνουν οι πιστωτές μας στο θέμα του χρέους(Conditionality).
Εκτιμώ μάλιστα ότι οι δεσμεύσεις αυτές κάθε άλλο παρά ανώδυνες θα είναι.

Ερώτηση - Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η ελληνική οικονομία;

Απάντηση: Η χώρα έχει τηρήσει σχεδόν όλες τις δεσμεύσεις των μνημονίων, ωστόσο η οικονομία βρίσκεται σε κρίση διαρκείας.
Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου κι όμως η αβεβαιότητα για το μέλλον εξακολουθεί και σήμερα να είναι μεγάλη.
Για να επιτευχθεί διατηρήσιμη και ισχυρή ανάπτυξη, που είναι το κύριο ζητούμενο, η απλή νομοθέτηση των μνημονιακών μέτρων δεν αρκεί.
Χρειάζονται πιο τολμηρά μεταρρυθμιστικά βήματα, ισχυρή πολιτική δέσμευση, σωστή υλοποίηση, στέρεοι θεσμοί και μια διάχυτη στο πολιτικό σύστημα και την κοινωνία κουλτούρα, που να ενθαρρύνει τις επενδύσεις, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.
Όσο αυτά δεν υπάρχουν, βιώσιμη και ισχυρή ανάπτυξη δεν θα έρθει.
Βέβαια και το διεθνές κλίμα έχει τελευταία επιδεινωθεί, δυσκολεύοντας την έξοδο της χώρας από το σκοτεινό τούνελ.

Ερώτηση: Και ο τραπεζικός τομέας πως επηρεάζεται στην Ελλάδα;

Απάντηση: Ο τραπεζικός τομέας, σε κάθε χώρα, είναι ο πλέον ευαίσθητος στις μεταβολές των οικονομικών μεγεθών.
Θεωρώ επομένως πως όσο η οικονομία βρίσκεται σε τελματώδη κατάσταση, οι τράπεζες θα δέχονται όλα τα απόνερα, κυρίως με την διόγκωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων, που είναι ήδη τεράστιο.
Θα σημειώσω μάλιστα ότι η διαχείριση του υφιστάμενου όγκου των κόκκινων δανείων είναι, καταρχήν, δυσχερής και ζημιογόνα σε πλαίσιο οικονομικής ύφεσης ή και στασιμότητας, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.
Όλα αυτά λοιπόν μοιραία θα αποτυπωθούν, όταν έρθει η ώρα του επόμενου stress test στις αρχές του 2018, αν δεν έχουν αλλάξει τα πράγματα ριζικά.
Και γνωρίζουμε όλοι τι προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις ήδη από την αρχή του 2016.
Για αυτό επείγει να ξεκολλήσει η χώρα από την ύφεση και να πορευτεί τον δρόμο της ταχείας ανάπτυξης.
Αυτός άλλωστε είναι και μόνος δρόμος που θα άρει οριστικά την επικρατούσα αβεβαιότητα και απαισιοδοξία.

Ερώτηση: Ως Διοικητής της ΤτΕ είχατε προτείνει ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων.
Εφαρμόστηκε;

Απάντηση: Το σχέδιο που είχα προτείνει προέβλεπε την συνολική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, με τρόπο που θα αναδιέτασσε το επιχειρηματικό τοπίο εκ βάθρων.
Στη διάρκεια της έντονης και παρατεταμένης κρίσης που βίωσε η χώρα, ο μόνος κλάδος που ριζικά αναδιατάχθηκε ήταν ο τραπεζικός, με πρωτοβουλίες μάλιστα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Αντίστοιχη αναδιάταξη στους λοιπούς επιχειρηματικούς τομείς δεν έγινε.
Κακώς, κατά την γνώμη μου.
Για αυτό είχα εισηγηθεί την αντιμετώπιση του θέματος των κόκκινων δανείων, εκ μέρους των τραπεζών και το ΤΧΣ, με τρόπο που θα οδηγούσε σε ένα νέο, υγιέστερο και αποδοτικότερο, επιχειρηματικό τοπίο.

Ερώτηση: Τι θα σηματοδοτούσε ένα τέτοιο σχέδιο;

Απάντηση: Αυτό θα σήμαινε ότι επιχειρήσεις μη βιώσιμες θα έκλειναν, άλλες θα συγχωνεύονταν μεταξύ τους, ώστε να σχηματίσουν πιο δυναμικές και αποτελεσματικές μονάδες, ενώ οι τράπεζες θα κούρευαν, κατά περίπτωση, ένα μέρος των χρεών, ώστε να δοθεί νέα ορμή και προοπτική στις ασθμαίνουσες από τα χρέη σήμερα επιχειρήσεις.
Οι παλαιοί μέτοχοι θα έπρεπε, επίσης, να βάλουν το χέρι στην τσέπη φέρνοντας νέα κεφάλαια στις επιχειρήσεις τους, ουσιαστικά αυτές που είχαν ανεπαρκή η μηδενικά κεφάλαια.
Αν δεν το έκαναν, οι τράπεζες θα έπρεπε να μετοχοποιήσουν μέρος του δανείου και να αναλάβουν, ως μέτοχοι πλέον, να αντικαταστήσουν τις διοικήσεις των εταιριών με νέα δυναμικά στελέχη.

Ερώτηση: Δεν θα υπήρχαν σε αυτό που περιγράφετε αντιδράσεις;

Απάντηση: Θα υπήρχαν, αλλά δεν είναι λογικό κάποιοι επιχειρηματίες/μέτοχοι να ηγούνται επιχειρήσεων με ανεπαρκή ίδια κεφάλαια, βασιζόμενοι στον τραπεζικό δανεισμό.
Πάντως μια τέτοια συνολική αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη θα ήταν μια win-win κατάσταση για όλους: τις τράπεζες και τον Έλληνα φορολογούμενο, κυρίως.
Για ολόκληρη την οικονομία, εν τέλει, καθώς θα έσπρωχνε τον ευρύτερο επιχειρηματικό τομέα προς μια υγιή αναπτυξιακή κινητικότητα και ορμή.

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Οταν κάποιος ακούει τ´ όνομα » Προβόπουλος » σκέφτεται αυτομάτως :
  Συνεργός του Κώστα Καρανανλή , συμπαραγωγός της πτωχευσης μας από τα ελλειμματα και την απόκρυψης τους , πριν προλάβουμε να τα ελλατώσουμε !
  Συνυπεύθυνος της οικονομικής τε και ηθικής πτώχευσης μας !
  Παράδειγμα δημόσιου λειτουργού προς αποφυγή .

 2. 5/12/09
  Φορολογική Δήλωση 4.051.949,01 Ευρώπουλα !!!
  =======================================

  Αυτό είναι το Κυριακάτικο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας VETO 6/12/2009 , με βάση το οποίο ο κ.Προβόπουλος δήλωσε στην Εφορία κατά το έτος 2008….

  Το Αστρονομικό ποσό των 4.051.949,01 Ευρωπουλακίων !!!

  Αυτή είναι η φτωχική Ελληνική πραγματικότητα… εν μέσω κρίσης.

  Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος , Γιώργος Προβόπουλος, που κρατάει τα «κλειδιά» του δημοσίου χρέους, το 2006 πήρε και επιστροφή φόρου απο το Υπουργείο Οικονομικών.

  Τώρα, ο κύριος 4.051.949,01 ζεστά και μετρητά, προτείνει λύσεις, ζητώντας από τον λαό άγρια λιτότητα…για να βγούμε απο το αδιέξοδο!

  Aπό τα ανωτέρω εισοδήματα των 4.051.949 ευρώ, σχεδόν το 100%, αποτελούν αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά, τα οποία φορολογούνται με πολύ χαμηλότερο συντελεστή ή δεν φορολογούνται καθόλου με βάση το Ελληνικό φορολογικό σύστημα.

  Και βέβαια, εμείς οι…. υπόλοιποι πρέπει να καταβάλουμε μεγαλύτερες θυσίες για να βγάλουμε την χώρα απο το αδέξιοδο που την οδήγησαν οι… κατά καιρούς Εθνοσωτήρες Κυβερνήτες Μας !!!

 3. freeman 13:06 08/11/2016

  ΣΕ μια στοιχειωδώς ΚΑΝΟΝΙΚΗ Χώρα θα έπρεπε τώρα να έχεις ΉΔΗ Δικαστεί Πρωτόδικα για την Εγκληματική ΔΟΛια απόκρυψη της ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΔΝΤ του 2008 για το ΧΑΟΣ της ΠαυλοπουλιοΚαραμανλικής Ολέθριας Δημοσιονομικής Διαχείρησης , που ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΣ στο ΣΕΒ .

  • Mνήμων 14:52 08/11/2016

   Καρχιμάκης: Ο Προβόπουλος συγκαλύπτει φοροφυγάδες, να παρέμβει ο Πεπόνης | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/66551#ixzz25h2SteAh

   Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012

   Νέα επίθεση με σκληρές εκφράσεις εξαπέλυσε σήμερα ο Μιχάλης Καρχιμάκης κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, ότι συγκαλύπτει αυτούς που φοροδιαφεύγουν μη….
   συνεργαζόμενος με το ΣΔΟΕ, αλλά και κατά του Οικονομικού Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη επειδή δεν επεμβαίνει. Σε νέα του ανάρτηση στο Facebook, ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας τη επίθεση κατά του κ. Προβόπουλου για το θέμα του αφορολόγητου χρήματος ύψους 207 δισ. ευρώ που φέρεται να μεταφέρθηκε στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια,
   υποστηρίζει ότι τα στελέχη του ΣΔΟΕ σε δημόσια συζήτηση
   παραδέχθηκαν ότι ο κ. Προβόπουλος «δεν συνεργάζεται» και στην ουσία τον εγκάλεσαν ότι «συγκαλύπτει» αυτούς που φοροδιαφεύγουν.
   Παράλληλα, κάνει αναφορά στο μισθό του διοικητή της Τραπέζης που ανέρχεται -όπως υποστηρίζει- στα 25.000 ευρώ το μήνα ή «περίπου 1000 ευρώ την ημέρα». Στη συνέχεια, ο κ. Καρχιμάκης επανέρχεται στον οικονομικό Εισαγγελέα, κ. Πεπόνη, τον οποίο χαρακτηρίζει ξανά «εισαγγελέα του ντόρου και της βαβούρας» και τον καλεί να ασκήσει «επιτέλους ουσιαστικά και αποτελεσματικά τις αρμοδιότητες εκ της Δικαιοδοσίας» του και να εγκαλέσει τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για τις «ασύμβατες και ύποπτες παραβλέψεις του».
   Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες πριν ο κ. Καρχιμάκης είχε πει ότι ο κ. Προβόπουλος γνώριζε για τα 207 δισ. και
   =======================================================
   ο κ. Πεπόνης «κάνει την πάπια» για το θέμα.

   Διαβάστε την ανάρτηση:
   =====================
   «Το ΣΔΟΕ εκθέτει τον κεντρικό τραπεζίτη Προβόπουλο και κατά συνέπεια τον εκ της δικαιοδοσίας του πολυπράγμονα εισαγγελέα του ντόρου και της βαβούρας Πεπόνη. Κύριε Προβοπουλε, ποιους καλύπτεις και γιατί δεν μιλάς και δεν συνεργάζεσαι με τις διωκτικές και δικαστικές αρχές για τον εγκλωβισμό όσων βγάζουν αφορολόγητο χρήμα στο εξωτερικό; Το ΣΔΟΕ σε σεντράρει και σε εκθέτει δηλώνοντας εκπρόσωποι του σε δημόσια συζήτηση προς πολιτικά πρόσωπα, ότι δεν συνεργάζεσαι και στην ουσία σε εγκαλεί ότι κάποιους συγκαλύπτεις που φοροδιαφεύγουν,σε βάρος των αδύναμων αυτού του τόπου που δοκιμάζονται απο τις οριζόντιες περικοπές και σε βάρος της ανάπτυξης.

   Η κρίση βέβαια εσένα δεν σε ενοχλεί και δεν σε ακουμπά γιατί εισπράτεις εμφανώς αμοιβές 25.000 ευρω τον μήνα,δηλαδή περίπου 1000 ευρώ την ημέρα. Δηλαδή δυο φορές πάνω την αμοιβή ενός εργαζόμενου τον μήνα με χαμηλό μισθό. Η δε επιλεκτική δημοσιοποίηση προσώπων που έβγαλαν χρήμα στο εξωτερικό σε ενοχοποιεί ακόμα περισσότερο και δημιουργεί κρίση εμπιστοσύνης προς την θεσμική λειτουργία που υποτίθεται ότι εκφράζεις,ότι γνωρίζεις και τους άλλους και δεν τους παραδόσεις σε δημόσια κρίση και έλεγχο.

   Ποιος μπορεί πλέον να πιστέψει ότι δεν υπάρχουν και άλλοι που αποκρύπτεις, άγνωστο για ποιους λόγους ,ή μάλλον γνωστό σε κάποιους. Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι υπηρετείς το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των ανθρώπων που δοκιμάζονται απο την κρίση;
   Κύριε Πεπόνη οικονομικέ Εισαγγελέα του ντόρου
   μετά απο όλα αυτά θα τον εγκαλέσετε επιτέλους για τις ασύμβατες και ύποπτες παραβλέψεις του σύμφωνα με τον νόμο; Θα στηρίξετε την προσπάθεια των οικονομικών ελεγκτικών αρχών σε βάρος της φοροδιαφυγής που ουσιαστικά ζωγραφίζουν ως υπαίτιο σε ένα μεγάλο κομμάτι τον κεντρικό τραπεζίτη;
   Θα ασκήσετε επιτέλους ουσιαστικά και αποτελεσματικά τις αρμοδιότητες εκ της Δικαιοδοσίας σας ή θα συνεχίσετε τον ντόρο και τις επικοινωνιακές διαδρομές σας, επιβεβαιώνοντας ότι είστε οπαδός της δικαιοσύνης του ντόρου και της επικοινωνιακής βαβούρας και όχι της ουσίας, συμβάλλοντας και εσείς στην προσπάθεια εξόδου απο την κρίση.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.