ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Η Ελλάδα πιέζει να "κλειδώσει" το κόστος δανεισμού

Η Ελλάδα πιέζει τους πιστωτές της προκειμένου να "κλειδώσει" το κόστος δανεισμού του τεράστιου χρέους της στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, προκειμένου να εξοικονομήσει εκατομμύρια ευρώ από τις αποπληρωμές κουπονιών αν τα επιτόκια δανεισμού αυξηθούν, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του το Reuters.
reuters

Βασικός στόχος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι να "κλειδώσουν" οι αποπληρωμές του μεγαλύτερου μέρους του χρέους των 228 δισ. ευρώ της Ελλάδας προς τους επίσημους πιστωτές της στο πλαίσιο των τριών πακέτων διάσωσης που έχει λάβει μέχρι στιγμής η χώρα.
Το χρέος των 162,7 δισ. ευρώ βρίσκεται στα χέρια του EFSF και ESM, των μηχανισμών δηλαδή που δημιουργήθηκαν από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης με στόχο να βοηθήσουν τις προβληματικές χώρες της ένωσης να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της κρίσης, φέρεται να δήλωσε στο Reuters στέλεχος της κυβέρνησης.
Οι EFSF και ESM δανείζονται για να δανείσουν στην Ελλάδα. Καθώς σχεδιάζουν να δανειστούν για μακρά χρονική περίοδο μετακυλώντας το κόστος στην Ελλάδα, η Ελλάδα ανησυχεί πως οι αποπληρωμές θα αυξηθούν αν τα επιτόκια κινηθούν ανοδικά όπως αναμένεται.
Το κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε στο Reuters πως η μείωση του κυμαινόμενου τμήματος των επιτοκίων είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Η Ελλάδα έχει επίσης 57 δισ. ευρώ σε ομόλογα και 14,5 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια. Αυτά διαπραγματεύονται στις χρηματοπιστωτικές αγορές αλλά ήδη έχουν ένα σταθερό επιτόκιο.
Τρεις primary dealers ελληνικών ομολόγων δήλωσαν στο Reuters ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τους ρωτούσαν για το κόστος της ανταλλαγής τίτλων με κυμαινόμενο επιτόκιο έναντι τίτλων με σταθερό επιτόκιο στην αγορά παραγώγων.
"Μπορεί να ακούγεται σαν ευσεβής πόθος για την Ελλάδα, αλλά το ζήτημα εδώ είναι η βιωσιμότητα του χρέους. Εάν καταστεί αδύνατο για την Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της, όλο το πράγμα καταρρέει", τόνισε ένας primary dealer.
Ο ESM έχει επιφορτιστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να βρει προτάσεις για την ελάφρυνση χρέους και θα τις παρουσιάσει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
"Εξετάζουμε όλα τα assets του ESM και του EFSF που σχετίζονται με την Ελλάδα. Ο γενικός διευθυντής του ESM, Klaus Regling, σκοπεύει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις στους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στη συνάντησή τους τον Δεκέμβριο", ανέφερε εκπρόσωπος του ESM στο Reuters.
Όπως αναφέρει το Reuters, η Ελλάδα έχει τη στήριξη του ΔΝΤ σε αυτό: πρότεινε τον Μάιο οι αρχές της ΕΕ να σταθεροποιήσουν όλα τα κόστη δανεισμού στα τρέχοντα επίπεδα.
Εάν ισχύσει αυτό, μαζί με άλλα δύο μέτρα που πρότεινε το ΔΝΤ –παράταση της λήξης των ομολόγων και αναβολή πληρωμών- θα μείωνε το χρέος της Ελλάδας κατά 53% του ΑΕΠ μέχρι το 2040 και κατά 151% του ΑΕΠ το 2060, έχει δηλώσει το ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.