ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ωδή στον Αμερικανό τραγουδοποιό

Rolling Stone: 20 απαραίτητα τραγούδια του Λέοναρντ Κοέν

Ο μαέστρος της μελαγχολίας έφυγε. Οριστικά. Μένουν οι παλιές φωτογραφίες. Τα τραγούδια του. Τραγουδήσαμε τον έρωτα μας με τους στίχους του. Αποχαιρετίσαμε αγάπες με τους στίχους του. Βυθιστήκαμε στη μοναξιά όταν μας άφησαν. Αναθαρρήσαμε, πιπιλώντας στο στόμα τον στίχο «στο κάθε τι υπάρχει μια ρωγμή, κι από κει μπαίνει το φως».
cohen

Το Rolling Stone - φυσικό δεν είναι; Τα συνηθίζει αυτά το Rolling Stone - παρουσιάζει «20 απαραίτητα τραγούδια του Λέοναρντ Κοέν». (http://www.rollingstone.com/music/pictures/leonard-cohen-20-essential-songs-w449797)

Βεβαίως, το «Suzanne». Live, στην αξέχαστη συναυλία, το 1970, στο Isle of Wight.

Το «Sisters of Mercy», σύνθεση του 1967, τραγουδισμένο το 1972, κάπου, άγνωστο πού.

Το «Bird on the Wire». Το έγραψε το 1969, ο τίτλος του αναφέρεται στα πουλιά τα οποία κάθονταν στα σύρματα τηλεπικοινωνιών που τοποθετούνταν στις αρχές του '60 στην Ύδρα (ο Λέοναρντ συνδέθηκε με το νησί. Πολύ.)

Το «Famous Blue Raincoat», του 1971, ένα από τα πιο αινιγματικά του τραγούδια.

Στο «Is This What You Wanted» του 1974, ο Λέοναρντ νιώθει τον επερχόμενο χωρισμό του με την Suzanne Elrod, μητέρα των δύο παιδιών του, πέντε χρόνια αργότερα, και κατηγορεί τον εαυτό του. Το Rolling Stone το παρουσιάζει, τραγουδισμένο στο Παρίσι, το 1976.
Το «Chelsea Hotel», του 1974, με τον στίχο που δεν φεύγει απ' το μυαλό: «Μού' πες ξανά ότι προτιμάς τους όμορφους / αλλά ότι για μένα θα 'κανες εξαίρεση». Μετάνιωσε πικρά, αργότερα, που αποκάλυψε ότι η Janis Joplin ήταν η γυναίκα που «έσκυψε» μπροστά του.

«Lover, lover, lover» (1974). Ένας διάλογος μεταξύ πατέρα και γιου, λες κι έχει βγει από την Παλαιά Διαθήκη.

Στο «Who By Fire», πάλι του 1974, κάνει ντουέτο με την folk τραγουδίστρια Janis Jan σε μια μελωδία που βασίζεται στην εβραϊκή προσευχή «Unetanneh Tokef».

To «Memories» του 1977. Ο Λέοναρντ «θυμάται» και το σεξουαλικό άγχος στην εφηβεία του και τον χωρίς ανταπόκριση πόθο του για την Nico.

Το «The Guests» του 1979, εμπνευσμένο από την ποίηση του σούφι ποιητή του 14ου αιώνα, Μεβλανά Τζαλαλαντίν Ρουμί.

Οπωσδήποτε το «Hallelujah» (1984), τη σύνθεσή του με την οποία ασχολήθηκαν πιο πολύ τα μέσα ενημέρωσης.
«First We Take Manahattan». Το 1988. Ο ίδιος περιγράφει τον τραγουδιστή ως «τη φωνή μιας πεφωτισμένης πικρίας» σε ένα «απειλητικό μανιφέστο ενός αλλόφρονα».

Στο «I'm Your Man» (1988), ο Λέοναρντ πέφτει στα γόνατα - με τον τρόπο του - μπροστά σε μια γυναίκα στην οποία φέρθηκε άσχημα.
«Everybody Knows», και πάλι το 1988. Εδώ ο Κοέν ξετυλίγει μια σειρά από παραδεδεγμένες ιδέες - για το σεξ, την πολιτική, το AIDS - και μετά τις ναρκοθετεί.

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου είναι η πηγή έμπνευσης για το «The Future» (1992): «Give me back the Berlin Wall / Give me Stalin and St. Paul / I've seen the future, brother: It is murder».

«Waiting for the Miracle», του 1992 και πάλι. «Το θαύμα είναι να μετακινηθείς στην άλλη πλευρά του θαύματος, όπου θα μπορέσεις ν' αντιμετωπίσεις το γεγονός ότι το περιμένεις και ότι μπορεί να συμβεί, αλλά μπορεί και να μην συμβεί» είπε.

«Anthem» (1992). «Για μένα, το "Anthem" είναι το απόγειο της βαθιάς γνώσης που είχε για την ανθρώπινη ήττα» είπε η Rebecca De Mornay, συνοδός του για ένα διάστημα. Σύντομο διάστημα.

Για πέντε χρόνια, ο Λέοναρντ Κοέν αποσύρθηκε στο Κέντρο Ζεν στο Mt. Baldy. To 2001, στο καινούργιο του άλμπουμ «Ten New Songs», το «A Thousand Kisses Deep». «Ήταν πολύ κλειστός εκείνη την περίοδο» είπε η Sharon Robinson, που έγραψε το τραγούδι, το ηχογράφησε στο στούντιό της και μετά το πήγε στον Λέοναρντ Κοέν.

Το 2012, αναγεννημένος, επιστρέφει στο στούντιο. Το πρώτο track στο άλμπουμ που προέκυψε ήταν το «Going Home». Αν και χιλιάδες τσιγάρα έχουν αφήσει το σημάδι τους στη φωνή του, στο τραγούδι ο Λέοναρντ δίνει ένα θαυμαστό παράδειγμα αυτοεξιλέωσης καθ' οδόν προς τον μεγάλο αποχαιρετισμό.

Το 2016, ο μεγάλος αποχαιρετισμός. Το «You Want It Darker». Με την κυκλοφορία του άλμπουμ, είπε στο The New Yorker: «Είμαι έτοιμος να πεθάνω. Ελπίζω να μην είναι τόσο άβολα.»

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.