ΕΛΛΑΔΑ

Κύπρος

Σαν σήμερα: 33 χρόνια από την ανακήρυξη του «ψευδοκράτους»

Συμπληρώνονται σήμερα 33 χρόνια από την ημέρα που ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς ανακήρυξε την σύσταση της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου».
pentadaktylos

Επρόκειτο ουσιαστικά για την πολιτική προσπάθεια της Τουρκίας να οδηγήσει στη διχοτόμηση της Κύπρου, χωρίς ωστόσο να το καταφέρει αφού το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη χώρα πλην της Τουρκίας. Παράλληλα η δημιουργία του «κρατικού» μορφώματος στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρου καταδικάστηκε από το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχει αποφανθεί πως το ψευδοκράτος είναι ανύπαρκτο και αποτελεί υποτελή στη Τουρκία δομή.

Όπως κάθε χρόνο και φέτος πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στα κατεχόμενα με τη συμμετοχή Τούρκων αξιωματούχων, ενώ στις ελεύθερες περιοχές οργανώνονται εκδηλώσεις καταδίκης. Η φετινή επέτειος έχει μια σαφή ιδιαιτερότητα, καθώς οι συνομιλίες του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη βρίσκονται σε οριακό σημείο με ορατό το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία, για λύση του Κυπριακού.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.