ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα «κόντρα» Γεννηματά-Βενιζέλου

Σε εκλογική διάταξη μάχης η Δημοκρατική Συμπαράταξη

fofi-beniz

Σε εκλογική ετοιμότητα και διάταξη μάχης για την ανάδειξή της σε εναλλακτικό πόλο προοδευτικής διακυβέρνησης, τίθεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Την ίδια ώρα, οδεύει σε συνέδριο του χώρου εντός του 2017, με την αίρεση πάντα τυχόν πολιτικών εξελίξεων, κάτι στο οποίο θα συμβάλει η ανάπτυξη δικτύων –όπως έχει ήδη ξεκινήσει- και η δημιουργία βάση μελών του φορέα. Σε αυτά κατέληξαν χθες, σε κοινή συνεδρίαση τα κεντρικά πολιτικά όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ειδικότερα, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδυνατεί να χαράξει πολιτικές διεξόδου από την κρίση και μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής της, συντηρεί μία στείρα πόλωση με διχαστικό αντίκτυπο, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη καταλήγουν στο ότι η χώρα χρειάζεται μία άλλη κυβέρνηση, μακριά όμως και από τη «συντηρητική παλινόρθωση», την οποία επιμένουν ότι οραματίζεται η ΝΔ. «Η χώρα χρειάζεται μία άλλη πολιτική. Χρειάζεται εθνική γραμμή», λένε, χαρακτηρίζοντας απαραίτητο όρο για αυτό την εθνική συνεννόηση στη βάση συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας. Για την εθνική συνεννόηση, δε, επιμένουν ότι δεν μπορεί να επιβληθεί χωρίς την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και την καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Δεν μας αφορά το δίλημμα ‘Τσίπρας ή Μητσοτάκης’. Μας αφορά μόνο μία ισχυρή προοδευτική, ευρωπαϊκή παράταξη με γραμμή εθνικής συνεννόησης», λένε, χαρακτηρίζοντας ‘επιτακτικό χρέος’ τη δημιουργία ισχυρού φορέα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, μιλούν για μία ‘ισχυρή, αυτόνομη Κεντροαριστερά’, με ξεκάθαρη πολιτική και ιδεολογική οριοθέτηση τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τη ΝΔ, αλλά παράλληλα ανοιχτή σε όσες δυνάμεις θέλουν να συμβάλουν στην ανοδική της πορεία προς την μετεξέλιξή της σε πλειοψηφικό ρεύμα στην χώρα.

Και ενώ η χθεσινή συνεδρίαση θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει την έναρξη μίας νέας πορείας για τον χώρο, δεν έλειψαν οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Για ‘στρατηγική επιλογή’ για αυτόνομη πορεία με διακριτό ρόλο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, που …ενοχλεί συγκεκριμένα συμφέροντα και τους πολιτικούς εντολοδόχους τους, έκανε λόγο η Φώφη Γεννηματά, στέλνοντας το μήνυμα πως ό,τι και αν κάνουν, η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα γίνει συμπλήρωμα ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της ΝΔ. Χαρακτήρισε ακόμα επιτακτική την ανάγκη νέας κυβέρνησης, σημειώνοντας όμως ότι αυτή δεν μπορεί να είναι μία κυβέρνηση με σκοπό τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και μία κυβέρνηση της Δεξιάς, θέτοντας ως στόχο να μην επιτραπεί η παλινόρθωση της Δεξιάς.

Την ίδια στιγμή, για αυτονομία της Δημοκρατικής Παράταξης που διασφαλίζεται με καθαρό προγραμματικό λόγο και όχι με ‘ίσες αποστάσεις’, μίλησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Αν έχουμε άγχος μη χαρακτηριστούμε ότι συμπλέουμε με τη ΝΔ, στη συνέχεια αποκτούμε νευρικότητα όταν διατυπώνονται παρατηρήσεις πως συμπλέουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τελικώς καταλήγουμε αιχμάλωτοι αυτής της διπλής νευρικότητας», είπε, καλώντας το κόμμα του να μην έχει ενοχές για επιλογές ‘εθνικής διάσωσης’ που έκανε από το 2010 ως το 2015, εννοώντας την κυβερνητική σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ στο παρελθόν...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.