ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να κλείσει τα εσωκομματικά μέτωπα επιχειρεί το Μαξίμου

Σε… ύφεση το μέτωπο Τσίπρα-Φίλη

filistsipras

Κάθε ανασχηματισμός παραδοσιακά αφήνει πίσω του και «δυσαρεστημένους» -είτε υπουργούς που είδαν την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση, είτε εσωκομματικά μπλοκ που έχασαν στη μάχη των συσχετισμών, είτε βουλευτές που είχαν φιλοδοξίες για υπουργικές θέσεις αλλά δεν ευοδώθηκαν. Ως εκ τούτου, με δεδομένα τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ο πρωθυπουργός ήδη από χθες επιχειρεί να σβήσει τα εσωκομματικά μέτωπα και να εξουδετερώσει δυσαρέσκεια και αντιδράσεις, με αιχμή βεβαίως την διάχυτη απογοήτευση που προκάλεσε στο κυβερνών κόμμα η έξοδος του Νίκου Φίλη από την κυβέρνηση.

Έτσι, χθες, συνεδρίασε για πρώτη φορά το Πολιτικό Συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό. Κατά συνέπεια, ήταν η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός και ο τέως υπουργός Παιδείας έκατσαν στο ίδιο τραπέζι έπειτα από την απόφαση Τσίπρα να τον αποπέμψει από το υπουργείο του, αλλά και μετά τις σαφείς και βαριές αιχμές που άφησε κατά του πρωθυπουργού ο Νίκος Φίλης.

«Λήξαν το θέμα»

Βεβαίως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε από την αρχή της χθεσινής συνεδρίασης «ενωτική» διάθεση, καθώς δεν άκουσε τις εισηγήσεις που του πρότειναν να… ζητήσει τον λόγο από τον Νίκο Φίλη για τις αιχμές που άφησε ο τελευταίος κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Παιδείας. Κι αυτό, παρά την δεδομένη ενόχληση του Αλέξη Τσίπρα από όσα είπε ο κ. Φίλης, η οποία φάνηκε και από τη χθεσινή φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου. «Ο πρωθυπουργός δεν είναι δάσκαλος και οι υπουργοί δεν είναι μαθητές», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Τζανακόπουλος, εκφράζοντας την διαφωνία της κυβέρνησης με όσα υποστήριξε προχθές ο απελθών υπουργός Παιδείας.
Ταυτόχρονα, μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης, συνομιλητές του πρωθυπουργού, αλλά και του Νίκου Φίλη συνέπιπταν σε ένα «συμπέρασμα»: ότι το θέμα… θεωρείται λήξαν. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν ότι όσα διημείφθησαν μεταξύ των δύο ανδρών δεν συζητήθηκαν καν στην συνεδρίαση, αφού ουδείς εκ των δύο έδειξε διάθεση να… το συνεχίσει κατά τις 4 ώρες που κράτησε η «μάζωξη» του Πολιτικού Συμβουλίου.

Νέες κινήσεις

Στο Μαξίμου, λοιπόν, πορεύονται με την βεβαιότητα ότι εφεξής ο Νίκος Φίλης θα επιδείξει την «κομματικότητα» για την οποία, ούτως ή άλλως, διακρίνεται και δε θα ρίξει λάδι στη φωτιά της εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ήδη παρακολουθεί προσεκτικά τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης, αλλά και τις δημόσιες τοθετήσεις στελεχών και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να διαπιστώσει πόσο απογοήτευσε η έξοδος κυβερνητικών στελεχών που ανήκουν στους «53» -όπως ο Θοδωρής Δρίτσας- και το γενικότερο πολιτικό μήνυμα που έστειλε ο ανασχηματισμός: ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση προσηλώνεται στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και στην διεκπεραίωση όλων των «μνημονιακών» υποχρεώσεων. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ως άτυπος επικεφαλής των «53», έχει αναλάβει το… «μασάζ» των δυσαρεστημένων που ανήκουν στην δική του τάση, αφού έχει ήδη διαμηνύσει πως διαφωνεί με τον διαχωρισμό των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών σε «αριστερούς» και «δεξιούς». «Όλοι τα συμφωνήσαμε, όλοι τα υπογράψαμε, όλοι τα εφαρμόζουμε», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κυρίως σε στελέχη της δικής του τάσης, αλλά και σε «απείθαρχους» υπουργούς όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Χρήστος Σπίρτζης. Εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να διαβεβαιώνει τους συνομιλητές του πως πιστεύει στην απόδοση του προγράμματος, παρά το εξαιρετικά μεγάλο κόστος που σηκώνει η κοινωνία για να «βγουν» τα νούμερα.
Σε κάθε περίπτωση, το γενικό συμπέρασμα που έχει βγει από το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως οι «κραδασμοί» του ανασχηματισμού έχουν αρχίσει να απορροφώνται και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει τον βηματισμό της. Μένει να φανεί, βεβαίως, αν η πραγματικότητα θα συμφωνήσει με τις εκτιμήσεις του επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.