ΚΟΣΜΟΣ

Οι αντιδράσεις

Σενάρια πρόωρων εκλογών στη Βρετανία μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας ζήτησε το Σάββατο σεβασμό του θεσμού της δικαιοσύνης, μετά τις επιθέσεις προς το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου και την απόφασή του να δώσει στο κοινοβούλιο δικαίωμα ψήφου επί της διαδικασίας του Brexit, μεταδίδει το AFP.

Η απόφαση προκάλεσε την οργή ορισμένων πολύ ένθερμων υποστηρικτών του Brexit αλλά και μερίδας του Τύπου, όπως η ευρωσκεπτικιστική εφημερίδα Daily Mail, η οποία παρουσίασε τους τρεις δικαστές ως «εχθρούς του λαού».

Μπροστά στη βιαιότητα των επιθέσεων, πολλοί πολιτικοί ζήτησαν την παρέμβαση της κυβέρνησης.

«Είναι καιρός να βάλουμε τα όρια, είναι καιρός να πούμε "όχι εξ ονόματός μου" », δήλωσε η πρώην υπουργός των Τόρις Ανα Σάουμπρι στον Guardian.

Ο δικηγορικός σύλλογος της Αγγλίας και της Ουαλίας καταδίκασε επίσης σήμερα τις «σοβαρές και αδικαιολόγητες» επιθέσεις κατά των δικαστών και εξέφρασε λύπη για την απουσία οποιασδήποτε αντίδρασης από την υπουργό Δικαιοσύνης Λιζ Τρας.

Λίγη ώρα αργότερα, οι υπηρεσίες της εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται πως «χωρίς να καταγγέλλει απευθείας τις επιθέσεις, η υπουργός υπερασπίζεται τον θεσμό της Δικαιοσύνης τονίζοντας ότι «η ανεξαρτησία της είναι το θεμέλιο» του κράτους δικαίου.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αμέσως ότι θα ασκήσει έφεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην απόφαση του Ανωτέρου Δικαστηρίου του Λονδίνου και η Τερέζα Μέι επέμεινε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών της συνομιλιών με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ότι το χρονοδιάγραμμα για την επίκληση του Αρθρου 50 της Συνθήκης Της Λισαβόνας μέχρι το τέλος Μαρτίου παραμένει «αμετάβλητο».

Ομως, εάν η απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου επικυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, η κοινοβουλευτική διαδικασία που θα παρεμβληθεί κινδυνεύει να καθυστερήσει τη διαδικασία του Brexit και να βαρύνει στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

Σε μία ένδειξη της έντασης που επικρατεί, ο βουλευτής των Τόρις Στίβεν Φίλιπς, υποστηρικτής της συμμετοχής του Κοινοβουλίου στη διαδικασία του Brexit, ανακοίνωσε την παραίτησή του επικαλούμενος «αγεφύρωτες πολιτικές διαφορές με την κυβέρνηση».

Η παραίτηση αυτή, σημειώνει στο σημερινό της φύλλο η Telegraph «θέτει την Τερέζα Μέι απέναντι σε ένα πολιτικό πρόβλημα που προστίθεται στην συνταγματική κρίση που κληρονόμησε» αναλαμβάνοντας την πρωθυπουργία μετά το πραξικόπημα της 23ης Ιουνίου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών επανεμφανίσθηκε κατά το τελευταίο 48ωρο, μία υπόθεση που πλέον συζητείται ανοικτά στους κόλπους της κυβέρνησης, σύμφωνα με την Telegraph.

«Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μία πλειοψηφία υπέρ του Brexit στη χώρα και μία πλειοψηφία υπέρ του Bremain στο Κοινοβούλιο», δήλωσε μέλος της κυβέρνησης στην εφημερίδα χωρίς να κατονομασθεί.

Με δεδομένη την απόφαση του Δικαστηρίου και την πιθανότητα να μην κερδίσουμε την έφεση, είμαι ανοικτός στην ιδέα των πρόωρων εκλογών», που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να ενισχύσει τη θέση της απέναντι στο Κοινοβούλιο.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι η απόφαση του Ανωτέρου Δικαστηρίου επισημαίνει «την ανάγκη για την πρωθυπουργό να παρουσιάσει χωρίς καθυστερήσεις» ενώπιον του Κοινοβουλίου τη στρατηγική της για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.