ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευθύνες στην κυβέρνηση…

Συγκλονισμένη η αντιπολίτευση από την τραγωδία της Μόριας

Σύσσωμη την αντιπολίτευση συγκλόνισε, ως αναμενόταν, η προχθεσινή τραγωδία στην Μόρια της Λέσβου. Στον ίδιο βαθμό, την εξόργισε και η αντίδραση του αρμόδιου υπουργού Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα, που έδειξε να την αντιμετωπίζει ως ένα τυχαίο γεγονός. 
moria1

«Ο Υπουργός Μετανάστευσης κ. Μουζάλας αναφέρεται στην τραγωδία στη Μόρια ως τυχαίο ή ατυχές γεγονός. Τον ενημερώνουμε ότι δουλειά των υπουργών είναι να μην αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους αλλά να εφαρμόζουν τον νόμο», λένε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αποδίδοντας ευθύνες για τις συνθήκες σε «οργανωμένες δομές» σε όσους τις διοικούν, από τον απλό προϊστάμενο μέχρι τον υπουργό. Ρωτούν μάλιστα μεταξύ άλλων τον υπουργό, όσο και τον συναρμόδιό του κ. Τόσκα, ποιος είναι ο διοικητικά υπεύθυνος της δομής και ποια μέτρα έχει λάβει για την αποτροπή τέτοιων «τυχαίων γεγονότων».Όπως επίσης ποιος επέτρεψε να υπάρχουν φιάλες υγραερίου μέσα σε σκηνές εντός του Κέντρου Υποδοχής κ.ο.κ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, για αδιαφορία και κυνισμό, κατηγορούν την κυβέρνηση στο ΠΑΣΟΚ, ζητώντας την αποπομπή όλων όσοι είναι διοικητικά υπεύθυνοι. Όσο για την πολιτική ευθύνη, την αποδίδουν ολόκληρη στον πρωθυπουργό. Για αποτέλεσμα ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα νησιά του Αιγαίου με το εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, μιλούν στη ΔΗΜΑΡ, κάνοντας λόγο για «τακτική Πόντιου Πιλάτου» από την Ευρώπη και Τουρκία, ενώ μεγάλη ευθύνη αποδίδουν και στην ελληνική κυβέρνηση.

«Στα νησιά δεν υπάρχουν μόνο αυτοί που προκαλούν επεισόδια - σύμφωνα με την προσφιλή αργκό των σχολιαστών. Υπάρχουν κυρίως οικογένειες προσφύγων που πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τις προστατεύσουμε. Άνθρωποι σαν και εμάς. Ακριβώς σαν και εμάς! Με δουλειές, σπουδές, ελπίδες, φίλες, φίλους, οικονομίες, προβλήματα, ξαδέλφια, παππούδες, εικονίσματα, βιβλία, κυριακάτικα τραπέζια, μουσικές, έρωτες, χαρές, λύπες, όνειρα, αναποδιές, ιδέες… Άνθρωποι διωγμένοι. Και αυτούς τους ανθρώπους πρέπει επιτέλους να τους προστατεύσουμε. Και από τους ακραίους δικούς τους και από τους ακραίους δικούς μας και κυρίως από το τέρας της αδιαφορίας, της αναβολής, της ανευθυνότητας, της αναποτελεσματικότητας», λέει σε προσωπική του ανάρτηση στο διαδίκτυο ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Ο ίδιος επιμένει ότι το κόμμα του έχει δώσει τις λύσεις εδώ και μήνες και καλεί τους κυβερνώντες «να αφήσουν τα τηλεοπτικά πλατό, τις παράτες και τις διακηρύξεις» και να στρωθούν στη δουλειά, όπως επίσης την ΕΕ να στείλει τους «ειδικούς» που έχει υποσχεθεί.

«Καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με πρώτη την Ελληνική, έστρεφαν μανιωδώς το ενδιαφέρον τους στην εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, ένας άλλος κόσμος εξέφραζε από την αρχή σοβαρές επιφυλάξεις για την δυνατότητα εφαρμογή της και τη βιωσιμότητα της σε βάθος χρόνου», θυμίζουν με νόημα στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, παρατηρώντας ότι η κατάσταση στις δομές ‘φιλοξενίας’ κλειστού τύπου έχει μετατραπεί σε ένα καζάνι που βράζει.

Σημειώνοντας ότι ο θάνατος των ανθρώπων στη Μόρια, ήταν κάτι που θα μπορούσε να αποτραπεί, αν οι συνθήκες διαβίωσης ήταν στοιχειωδώς ανθρώπινες και πως οι εκδηλώσεις συμπόνιας μετά τους χθεσινούς θανάτους, ή αναγνώρισης του προβλήματος, είναι υποκριτικές, όταν οι δομές λειτουργούν με πολλαπλάσιο πληθυσμό από τον προβλεπόμενο χωροταξικό σχεδιασμό, τονίζουν ότι οκτώ μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα διασφαλίσει:
1. ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στις Δομές Φιλοξενίας και τα hot spots
2. Πρόσβαση των προσφύγων στο σύστημα Διεθνούς Προστασίας
3. Πρόσβαση στην ακριβή, αξιόπιστη πληροφόρησή τους.

«Τίποτα από αυτά δεν είναι κάτι δύσκολο στην εφαρμογή του από τη στιγμή που έχουν μηδενιστεί οι προσφυγικές ροές. Δεν υπάρχει κάποιο ανυπέρβλητο εμπόδιο, πέρα από την κυβερνητική ολιγωρία», επιμένουν, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε τους υλικούς και ανθρώπινους πόρους που της προσφέρθηκαν από την ΕΕ, αλλά προχώρησε σε προσλήψεις μη-κατάλληλων προσώπων στις υπηρεσίες ασύλου, ενώ διαιώνισε το ακέφαλο σχήμα των τριών «αρμοδίων» και καθόλα αλληλοσυγκρουόμενων λογικών υπουργών. «Τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνονται στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ, προκειμένου να εξαγνίζονται οι πολιτικές ‘αμαρτίες’, προκαλούν ντροπή, όσο και οργή», καταλήγουν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.