ΚΟΣΜΟΣ

Οι δικαστικές περιπέτειες της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ

SILVER ALERT: Που είναι η Κριστίν Λαγκάρντ;

Αξιοσημείωτη είναι η απουσία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ από το προσκήνιο εδώ και αρκετές εβδομάδες. Χαρακτηριστικό είναι πως όταν προχθές ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Ταμείου για το αν θα συμμετάσχει στη μίνι σύνοδο για το ελληνικό χρέος, απάντησε: «Το μόνο πράγμα που είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε είναι ότι η γενική διευθύντρια δεν θα βρίσκεται στο Βερολίνο εκείνη την ημερομηνία».
IMF President Lagarde attends a conference of central bankers hosted by the Bank of France in Paris

Που βρίσκεται όμως η Κριστίν Λαγκάρντ;

Πέρα από κάποιες συναντήσεις, όπως αυτή, στις αρχές Νοεμβρίου, με τον ρώσο υπουργό Ανάπτυξης Stanislav Voskresensky και κάποιες ομιλίες για την κατάσταση στην Αφρική, η Λαγκάρντ έχει μειώσει τις δραστηριότητές της, ιδιαίτερα μετά τις αμερικανικές εκλογές και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε συζητήσεις, στην Ουάσιγκτον, ακούγεται πως ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ και το επιτελείο του επιθυμούν την απομάκρυνση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ της οποίας η δεύτερη, 5ετής θητεία ξεκίνησε μόλις στις 5 Ιουλίου φέτος.

Οι άνθρωποι του Τραμπ δεν ξεχνούν τις δηλώσεις που είχε κάνει η Κριστίν Λαγκάρντ το καλοκαίρι όπου ανάμεσα σε άλλα έλεγε: «Το είδος των προστατευτικών πολιτικών που υποστηρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ, θα ήταν καταστροφική για την παγκόσμια οικονομία».

Η αλήθεια είναι ότι η Κριστίν Λαγκάρντ έχει και άλλες σκοτούρες αφού πρόκειται να λογοδοτήσει, στα μέσα Δεκεμβρίου, σε ειδικό δικαστήριο της Γαλλίας για την εποχή που σαν υπουργός της γαλλικής κυβέρνησης διευκόλυνε παράνομα αποζημίωση ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί καθώς στα τέλη Ιουλίου, το ανώτατο εφετείο της Γαλλίας απέρριψε την έφεση που είχε καταθέσει κατά δικαστικής απόφασης που την παρέπεμπε σε δίκη.

Ο Μπερνάρ Ταπί, είχε κερδίσει το 2008, 400 εκατομμύρια ευρώ σε μια υπόθεση εναντίον της γαλλικής δημόσιας τράπεζας Credit Lyonnais, αφού υποστήριξε πως η τράπεζα υποτίμησε το μερίδιό του στην εταιρεία Adidas. Η Κριστίν Λαγκάρντ ως υπουργός Οικονομικών είχε αποφασίσει να μην εφεσιβάλλει την απόφαση αλλά να υπογράψει την καταβολή των χρημάτων στον ζάμπλουτο επιχειρηματία.

Σε μια συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, η γενική διευθύντρια είχε δηλώσει πως "είναι πλήρως επικεντρωμένη" στην αποστολή της στο ΔΝΤ αλλά είχε δηλώσει πως θα εκθέσει "πολύ σαφώς" τα επιχειρήματά της σε περίπτωση δίκης

Κάποιοι, παρ' όλα αυτά, λένε ότι η δίκη αυτή μπορεί και να είναι μία καλή αφορμή για να εξωθηθεί σε παραίτηση από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Μην ξεχνάμε ότι και οι δύο προκάτοχοί της (ο Ισπανός Ροντρίγκο Ράτο και ο Γάλλος Ντομινίκ Στρος Καν) παραιτήθηκαν έχοντας εμπλακεί με τη δικαιοσύνη.

Βεβαίως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που γνωρίζοντάς την και προσωπικά, θεωρούν ότι η Λαγκάρντ είναι "πολύ σκληρή για να πεθάνει" ή να παραδοθεί χωρίς μάχη.

Το θέμα είναι το κατά πόσο η δικαστική περιπέτεια αλλά και η τύχη της Λαγκάρντ ως προς τη διατήρηση ή μη της θέσης της στο ΔΝΤ μπορεί να επηρεάσει τις ελληνικές προσδοκίες για το χρέος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.