ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίζεται το θρίλερ στην Εθνική Τράπεζα

Σήμερα οι κρίσιμες αποφάσεις του ΤΧΣ

fragiadakis

Συνεδριάζει σε λίγη ώρα το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας σοβαρής διοικητικής κρίσης που ξέσπασε στην Εθνική Τράπεζα με αφορμή την εκλογή νέου προέδρου.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΤΧΣ εκδηλώθηκαν δύο βασικές τάσεις. Η πρώτη τάσσεται υπέρ της άμεσης αναδόμησης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΕ συμπεριλαμβανόμενης και της παραίτησης του διευθύνοντος συμβούλου Λεωνίδα Φραγκιαδάκη. Η δεύτερη, εξίσου ισχυρή, τάση υποστήριξε την ανάγκη εκτόνωσης με την προώθηση ήπιων λύσεων περιορίζοντας άμεσα το πρόβλημα και όχι διευρύνοντάς το με μια παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου. Στη συνεδρίαση του ΤΧΣ μετείχε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ. Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Ελλάδος από την πρώτη στιγμή υποστήριξε την ανάγκη ήπιων και συναινετικών λύσεων προειδοποιώντας για τις ευρύτερες επιπτώσεις μιας διοικητικής κρίσης, ενώ συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.
Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται περιλαμβάνεται η απόσυρση των δύο υποψηφιοτήτων, του Παναγιώτη Θωμόπουλου που υποστήριξε η διοίκηση της Εθνικής και του Δημήτρη Τσιτσιράγκου που προτάθηκε από το ΤΧΣ, ώστε η διαδικασία για την εξεύρεση προέδρου να ξεκινήσει από την αρχή. Αλλες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι προτάθηκε να μην υπάρξει καμία παραίτηση, να αναλάβει πρόεδρος ο κ. Π. Θωμόπουλος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και εν συνέχεια να τον διαδεχθεί ο κ. Δ. Τσιτσιράγκος.
Σε κάθε περίπτωση, η καταψήφιση της πρότασης του ΤΧΣ, που κατέχει το 40% της ΕΤΕ, για το πρόσωπο του νέου προέδρου από το Δ.Σ της τράπεζας, και ο χειρισμός του θέματος από τη διοίκηση της ΕΤΕ δημιουργούν μια πολύ δύσκολη κατάσταση, που πολλοί υποστηρίζουν πως δεν θα είναι εύκολο να λήξει χωρίς την απόδοση και ανάληψη των ευθυνών, είτε άμεσα είτε σε δεύτερο χρόνο. Θέση υπέρ της διοίκησης έλαβε ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής, χαρακτηρίζοντας «ωμή παρέμβαση» τη στάση του ΤΧΣ. Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «η αμφισβήτηση εκ μέρους του ΤΧΣ της διαδικασίας εκλογής προέδρου από το Δ.Σ. της ΕΤΕ –ενώ ο εκπρόσωπός του συμμετείχε κανονικά στη διαδικασία από την αρχή ώς το τέλος της– οδηγεί την ιστορικότερη ελληνική τράπεζα σε διοικητική κρίση, που απειλεί το παρόν και την προοπτική της, αλλά και την ευστάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στο σύνολό του». «Η ωμή αυτή παρέμβαση του ΤΧΣ έρχεται να προκαλέσει μια αχρείαστη κρίση στην κρισιμότερη στιγμή, με όλα τα σημαντικά θέματα τόσο για την τράπεζα όσο και για τους εργαζομένους να βρίσκονται ανοιχτά και η αντιμετώπισή τους σε εκκρεμότητα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.