ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Συμφωνία του OPEC για μείωση της παραγωγής - Αλμα στις τιμές

Ο OPEC ήρθε σε συμφωνία για την μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής, διαψεύδοντας τους σκεπτικιστές καθώς η ανάγκη να μειωθεί η υπερπροσφορά πετρελαίου, που διαμορφωνόταν σε επίπεδο-ρεκόρ (αλλά και να αποδειχθεί η αξιοπιστία του Οργανισμού), έφερε την πρώτη περικοπή της παραγωγής σε οκτώ χρόνια.

Ειδικότερα, ο OPEC θα μειώσει την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως στα 32,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του OPEC στο Bloomberg.
Μετά από εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων, οι τρεις μεγαλύτεροι παραγωγοί του OPEC –Σαουδική Αραβία, Ιράκ και Ιράν- έλυσαν τις διαφορές τους για τον καταμερισμό του βάρους των περικοπών για να περιοριστεί η προσφορά, για πρώτη φορά από το 2008.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρει το Bloomberg, πως φαίνεται ότι οι Σαουδάραβες αποδέχθηκαν ότι το Ιράν, ως ξεχωριστή περίπτωση, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή στα περίπου 3,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Η αγορά είχε, από πριν, "ποντάρει" στο deal μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών στη Βιέννη και επιβεβαιώθηκε: Ο OPEC συμφώνησε σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, στα 32,5 εκατ. βαρέλια, με τις τιμές του αργού να διατηρούν το ανοδικό τους ράλι.
Συγκεκριμένα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI ενισχύεται κατά 7,61% στα 48,67 δολάρια το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ στο ICE του Λονδίνου, το Brent κερδίζει 8% στα 50,09 δολάρια το βαρέλι.
Η συμφωνία έρχεται μετά από έντονες αμφιβολίες, λόγω του ιστορικού του OPEC, αφού και κατά το παρελθόν είχε καταβάλλει παρόμοιες προσπάθειες, οι οποίες απέβησαν άκαρπες. Πρόκειται, μάλιστα, για την πρώτη μείωση της παραγωγής από το 2008.
Ιράν, Ιράκ και Σαουδική Αραβία ήταν οι χώρες που προβλημάτιζαν τους αναλυτές, με τις αισιόδοξες δηλώσεις από μέρους των υπουργών του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, πριν από τη συνάντησή τους, να αλλάζουν το κλίμα από νωρίς.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.