ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα Γιλντιρίμ στην Ευρώπη

Συνάντηση Πούτιν με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πηγές από το πρωθυπουργικό γραφείο.
putin-yildirim

Η Ρωσία και η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, υποστηρίζουν αντίπαλες ομάδες στη σύγκρουση στη Συρία. Τους τελευταίους μήνες οι δύο χώρες κινούνται προς την εξομάλυνση των σχέσεών τους, μετά την ένταση που είχε δημιουργηθεί μεταξύ τους πριν ένα χρόνο όταν η Τουρκία είχε καταρρίψει ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Στο μεταξύ ο Γιλντιρίμ εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της Τουρκίας και των εχθρών της, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να περιμένουν από την Άγκυρα να αλλάξει την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

Τα σχόλια αυτά του Γιλντιρίμ συμπίπτουν χρονικά με την επίσημη επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και των Βρυξελλών είναι τεταμένες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν ότι η Άγκυρα εκμεταλλεύεται το αποτυχημένο πραξικόπημα ως πρόφαση για να καταστείλει κάθε μορφής αντιπολίτευση. Από την πλευρά της η Τουρκία έχει εξοργιστεί από την έλλειψη αλληλεγγύης, όπως λέει, μετά το πραξικόπημα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.